Головна Новини Світ США Від погроз до пропозицій: про що Байден попередив Росію у своєму зверененні щодо України
commentss НОВИНИ Всі новини

Від погроз до пропозицій: про що Байден попередив Росію у своєму зверененні щодо України

Експерти розібрали головні меседжі, які озвучив президент США у своєму виступі про Україну

16 лютого 2022, 12:38
Поділіться публікацією:

Президент США Джо Байден увечері 15 лютого виступив зі зверненням про загрозу нового вторгнення Росії в Україну. Про що свідчать основні тези виступу? Виставу чи реальну загрозу ми спостерігаємо останнім часом? Як події можуть розвиватись далі? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Від погроз до пропозицій: про що Байден попередив Росію у своєму зверененні щодо України

Джо Байден. Фото з відкритих джерел

Байден натякнув Москві — якщо РФ чогось боїться, ми готові це обговорювати, але двері НАТО ні для кого не зачинятимемо

Науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, професор політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань зазначає:

"Я чув оцінки дипломатів – як наших, так і закордонних. Усі кажуть, що це сильне звернення Байдена. Там є всі основні позиції, які дотримується Україна. Це сильне попередження Росії. Але це і певний крок із боку США назустріч РФ, враховуючи її інтереси щодо безпеки. У хорошому значенні цього слова".

Експерт наголошує, що Байден наголосив: ані США, ані НАТО не збираються розміщувати ракети в Україні. При цьому вкотре нагадав, що Україна, безумовно, має право приєднатися до Альянсу. Але можуть бути певні обмеження на розгортання арсеналу НАТО в Україні.

"Таке є у практиці Альянсу. Наприклад, Норвегія, яка є його частиною, має принцип не розміщення іноземних військ на своїй території у мирний час. Отже, тут я побачив можливий натяк із боку Вашингтона Москві. У стилі: якщо РФ чогось боїться, ми готові це обговорювати. Але двері НАТО ні для кого не зачинятимемо", – пояснює Олексій Гарань.

На його думку, загроза, звісно, залишається. Ми бачимо досить обережну заяву з боку американського президента та генсека НАТО щодо російських заяв про відведення частини військ від українських кордонів. Адже РФ може зараз війська відводити, а через якийсь час – підводити ще більшу кількість. Як це було минулого року. Ми бачили вчора хакерську атаку на сайти українського уряду та основних банків. Бачили звернення Держдуми до президента Путіна з проханням визнання т.зв. "ДНР" і "ЛНР" (що було різко засуджено на Заході, оцінено як підрив територіальної цілісності та суверенітету України).

"І мені здається, що основна загроза саме таки буде зараз навколо цього. Путін знову підняв ставки. Він погрожує визнанням "Л/ДНР". А потім скаже – добре, я не визнаватиму, а на які поступки підете ви? І для української влади це зараз головна небезпека, – впевнений Олексій Гарань. – Захід боїться припинення Мінського процесу. І РФ може цим шантажувати. І зараз відбувається усунення основних загроз: із загрози прямого військового нападу – на шантаж росіянами України та Заходу з метою отримання поступок у рамках Мінських угод. Ми вже почули від канцлера ФРН Шольца, що є проєкти трьох законів про особливий статус, вибори та навіть зміни до Конституції (не зовсім зрозуміло, чи є вони насправді). Навколо цього і зараз розгортатиметься основна дипломатична боротьба. І нам треба бути пильними. Команда Зеленського має розуміти загрозу. Президент дуже переймається своїми рейтингами. І якщо він піде на невиправдані поступки Кремлю – це може призвести не лише до серйозного удару по рейтингу, а й дестабілізації в Україні".

Байден дав зрозуміти, що воювати та проливати кров за українців американці не стануть

Політолог, директор Департаменту внутрішньої політики та комунікації Українського інституту політики Олена Броницька звертає увагу, що під час свого звернення до нації у зв'язку з російською загрозою в Україні президент США наполягав, що таке вторгнення таки можливе.

"На мій погляд, Джо Байден вміло використовує ситуацію у своїх цілях. І не лише він. Ми спостерігаємо постановчий демарш усіх наших так званих "партнерів", які переважно хочуть за рахунок України принести бонуси своїм країнам, а також зберегтися при владі. У багатьох зараз є вибори. У Франції – президентські (навесні), США – проміжні у Сенат (восени). А ситуація у демократів, правлячих Штатами, м'яко кажучи, не найкраща... У принципі, нічого нового Байден не сказав, бо подібні тези він повторює, як мантру, знову і знову. У тому числі про жорсткі санкції щодо Росії, якщо та здійснить рух ескалації", – зазначає Олена Броницька.

Вона наголошує, що серед санкцій Байден також згадав і "Північний потік-2". Мовляв, якщо що, то миттєво буде припинено його гіпотетичний запуск, і американці зможуть відчути зростання цін на заправках.

"Але найбільше вражають його заяви, що воювати та проливати кров за українців американці не стануть, – зізналася експерт. — Мовляв, ми їм зброю поставляємо, от і нехай самі розбираються в разі військового нападу. Тобто все, як і раніше: нагнітання в інших країнах (раніше це були Грузія, Афганістан, тепер Україна), щоб вирішувати свої передвиборчі питання. Ось і зараз Байден намагається стати таким собі голубом миру. Наголошує, що ще є час вирішити все мирним і дипломатичним шляхом, уникнути деескалації. Щоб потім сказати, що саме він своїми переговорами та такого роду зверненнями "врятував" Україну від російської військової агресії. При тому, що чудово розуміє, – жодного вторгнення не планувалося".

Олена Броницька впевнена, що для України зараз як ніколи важлива якнайшвидша реалізація Мінських угод.

"Точку неповернення ще не пройдено. І довгоочікуваний світ на Донбасі цілком можливий. Але якщо нинішнього президента України Зеленського не вдасться змусити виконувати Мінські угоди, то на нас чекає катастрофа: війна, розруха, колосальні лиха. Коли Зеленський був кандидатом у президенти, він обіцяв мир, говорив про готовність домовлятися заради цього з будь-ким. І він вже давно міг реалізувати мирні пропозиції одного з лідерів ОПЗЖ Віктора Медведчука. Але Зеленський зі своєю гоп-компанією лише вніс ще більший розбрат у народ, прикриваючи цей розбрат фіговим листком Дня єднання", – резюмує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – НАТО отримав сигнал України про допомогу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини