Головна Новини Світ США Які ігри відбуваються всередині США: чи постраждає Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

Які ігри відбуваються всередині США: чи постраждає Україна

Україна стала заручником внутрішньоамериканського протистояння

3 листопада 2023, 10:00 comments3690
Поділіться публікацією:

Республіканці просунули у Палаті представників законопроєкт про пакет допомоги Ізраїлю без України. Тепер він має пройти верхню палату (Сенат), де більшість мають демократи. Раніше Білий дім заявив, що президент США Джо Байден ветує законопроєкт у такому вигляді. У свою чергу група конгресменів-республіканців виставила вимоги для подальшої підтримки України. Зокрема, вимагають, щоб американський та український лідери надали Конгресу США стратегію перемоги України у війні проти Росії. Про що говорить те, що відбувається зараз у США? Що буде з підтримкою України? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Які ігри відбуваються всередині США: чи постраждає Україна

Протистояння між республіканцями та демократами. Фото: depositphotos/cowardlion

Питання підтримки України, що Ізраїлю стали в США питаннями внутрішньополітичними

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок зазначає, що політичний контекст цієї історії є абсолютно очевидним.

"Республіканці намагаються просунути свій законопроєкт, наголошуючи, що бачать інакше, ніж демократи, розподіл коштів. Але Білий дім категорично проти. Тому перспективи республіканського варіанта законопроєкту є досить сумнівними. По-перше, він ще має пройти Сенат (верхню палату), де більшість – у демократів. І сумнівно, що його підтримають. При цьому неголосування демократів за цей законопроєкт завдасть їм серйозної репутаційної шкоди. По-друге, навіть якщо законопроєкт пройде Сенат, він буде ветований Байденом", – пояснює експерт.

Весь цей кейс, наголошує він, виглядає як політична боротьба Демократичної та Республіканської партій за те, хто стане кінцевим бенефіціаром в успішній зовнішній політиці США у ракурсі утвердження демократій у світі.

"Так, у Штатів є труднощі у цій глобальній меті. Але вони від неї ніколи не відмовлялися та не відмовляться. При цьому ніхто не скасовував внутрішньополітичну боротьбу за "медалі" щодо перемог у зовнішній політиці. Зараз так виходить, що основні "медалі" у правлячої Демократичної партії. Це категорично не влаштовує республіканців. Звідси й такі ігри довкола надання допомоги Україні та Ізраїлю", – вважає Валерій Клочок.

Звідси ж, на його думку, поява статей про нібито неефективний контрнаступ України, неефективне виділення допомоги тощо. А республіканці дають зрозуміти — ми можемо зробити все ефективніше, ще й пояснюючи виборцям, куди і чому йдуть їхні податки.

"Як наслідок — питання підтримки що України, що Ізраїлю стали в США питаннями внутрішньополітичними, що загострилися на тлі намічених на листопад-2024 президентських виборів. Втім, я абсолютно впевнений, що консенсусу буде досягнуто, – каже експерт. – Тому що і для республіканців, і для демократів важливо продемонструвати успіхи США у зовнішній політиці. І навіть у разі перемоги республіканців на наступних виборах вони надаватимуть підтримку союзникам і партнерам, як роблять зараз демократи".

Республіканці намагаються дискредитувати опонентів

Політексперт, кандидат політичних наук, історик Олександр Палій упевнений, що республіканці намагаються використати зовнішньополітичну повістку для просування себе, популяризації себе та дискредитації опонентів.

"З іншого боку, – продовжує він, – Адміністрація Байдена може скористатися ситуацією та виставити опонентів безвідповідальними та такими, що симпатизують тоталітарним режимам. Це неважко зробити з огляду на публічно висловлені симпатії Трампа до Путіна та інших тиранів".

Фактично політика Трампа зводиться до ідеї продати союзників та вплив Америки, на який країна працювала більше століття, тоталітарним режимам, вважає Олександр Палій.

"Це саме та угода, якою марять деякі республіканці – обмін впливу США у світі на гроші в кишеню. Але серед республіканців є й компетентні у зовнішній політиці люди, особливо в Сенаті, які готові підтримати більш рішучу підтримку Україні та критикувати Байдена швидше за повільність допомоги", – підсумовує експерт.

Немає сумнівів, що Сенат намагатиметься завалити проєкт Палати представників

Експерт Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник поділився таким коментарем:

"У США відбувається елементарна політична боротьба між республіканцями і демократами, що посилюється на тлі президентської кампанії, що розгортається. І українці з ізраїльтянами, загалом уся зовнішня політика США, стали заручниками цих розбірок. Наразі республіканці просунули свої ідеї щодо надання допомоги Ізраїлю — головному союзнику США поза НАТО. При цьому запропонований Білим домом комплексний законопроект про виділення 106 млрд доларів стосувався не лише України та Ізраїлю, а й Тайваню, а також зміцнення кордону з Мексикою. Але, зрозуміло, що Ізраїль та Україна там були у пріоритеті".

Законопроект, який зараз пройшов Палату представників, зосереджений виключно на допомозі Ізраїлю. Такий підхід не влаштує демократів, які свою стратегію зовнішньої політики побудували на радикальній підтримці своїх союзників у боротьбі з автократією, з тероризмом, упевнений експерт.

"Байден чудово розуміє, що, якщо зараз підтримати окремо допомогу Ізраїлю, то питання щодо України може бути відкладене на невизначений термін. Що не влаштовує Білий дім. І саму Україну, звісно. Немає сумнівів, що Сенат намагатиметься завалити проєкт Палати представників. А, якщо він якимось дивом там пройде — Байден його ветує, наполягаючи на ухваленні всієї допомоги – пакетом", – вважає Микола Мельник.

Він прогнозує, що, швидше за все, ми станемо свідками наростаючого протистояння між верхньою та нижньою палатами Конгресу. А виділення допомоги Україні на 2024 рік опиниться у підвішеному стані.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Палата представників США схвалила законопроект про допомогу: чи є в ньому пункт про Україну.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини