Головна Новини Світ США Вибори в США: чи допоможуть останні ініціативи залишитися Трампу в кріслі президента
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив Вибори в США: чи допоможуть останні ініціативи залишитися Трампу в кріслі президента

Експерти впевнені, що боротьба за крісло президента США буде вестися до останнього

10 серпня 2020, 16:41
Поділіться публікацією:

Президент США Дональд Трамп в суботу, восьмого серпня, підписав чотири укази, направлених на пом'якшення економічних наслідків пандемії для жителів країни. Зокрема, розпорядився призупинити збір податку на зарплату. "Коментарі" дізналися в експертів, чи допоможе це йому на виборах, і на які подібні заходи може піти українська влада, якій також треба рятувати й свій рейтинг, і українську економіку.

Вибори в США: чи допоможуть останні ініціативи залишитися Трампу в кріслі президента

"Це означає нові, складні переговори з парламентом"

Старший аналітик з податкових питань Інституту соціально-економічної трансформації В'ячеслав Черкашин впевнений, що всі чотири ініціативи (податкові канікули з 01.08.2020 до 31.12.2020 для американців, які заробляють менш як 100 тисяч доларів в рік; відновлення щотижневих виплат безробітним — до 400 доларів (до 31 липня було 600 доларів); продовження мораторію на погашення студентських позик і пролонгація заборони на виселення за борги (мали силу до липня поточного року)) є невід'ємним елементом передвиборчих перегонів.

"Більш того, президент Трамп уже прямо звинуватив своїх опонентів (демократів) в спробі" вкрасти вибори "- після того як переговори в Конгресі щодо законопроекту про наступний етап підтримки економіки США від наслідків COVID-19 зайшли в глухий кут, — зазначає В'ячеслав Черкашин. — Тепер президент Трамп, підписавши укази / розпорядження, обійшов Конгрес, внісши відповідні зміни до податкової та бюджетної політики держави без схвалення останнього. Ці дії вже кваліфікуються деякими експертами як незаконні і такими, що кидають "виклик межам влади, що розділяє Білий дім і Капітолійський пагорб", а значить, швидше за все, будуть оскаржені в судах ".

Крім цього, підкреслює аналітик, зазначені заходи фінансово не забезпечені та вимагають фінансування, яке може виділити тільки Конгрес.

"За попередніми даними, наявні в уряду кошти дозволять підтримувати нові ініціативи не більше 5 тижнів. Це означає нові складні переговори з парламентом. При цьому, зрозуміло що, виявляючи ініціативу щодо захисту інтересів американців, президент Трамп сподівається отримати від своїх дій певну електоральну користь. І, швидше за все, йому це вдасться, якщо нові заходи не будуть скомпрометовані відсутністю фінансування або заблоковані судами ", — говорить В'ячеслав Черкашин.

Що стосується української влади, то вона, на думку експерта, не може, не хоче і не готова до масштабних заходів підтримки економіки і населення.

"Більш того, економічна влада готова нарощувати податкове навантаження, про що свідчить триетапне підвищення розміру мінімальної заробітної плати, яке призведе до вимивання оборотних коштів підприємств на суму понад 5,5 мільярда гривень. А ще згадаємо прийняті Закони про тотальну фіскалізацію розрахунків для малого бізнесу (Закон 129), про посилення ринкового нагляду (Закон 367) і про "податковий терор" (Закон 466). В таких умовах 2020-2021 рр. можна сміливо охарактеризувати як час "скасування середнього класу" і період виживання для економічно активного населення. Ні економічне зростання, ні питання якнайшвидшого виходу із затяжної кризи не є безумовними пріоритетами для влади України ", — резюмує аналітик.

"Не потрібно думати, що результат виборів є очевидним — боротьба дуже жорстка. І буде йти ніс в ніс до моменту голосування"

Міжнародний інвестор, фінансист, координатор програми залучення інвестицій Українського інституту майбутнього Сергій Носенко впевнений: те, що в суботу Трамп підписав важливий пакет допомоги громадянам США, буде мати величезне значення на виборах.

"Тому що виплата федеральної допомоги по безробіттю в розмірі 600 доларів в тиждень закінчилася в кінці липня — і багато людей виявилися в підвішеному стані. Про жорсткості політичної боротьби свідчить той факт, що вже в неділю в тих штатах, де керують демократи, наприклад в Нью-Йорку, людям почали надходити листи з вмістом: мовляв, не звертайте уваги на ці укази, ще нічого не вирішено. І, звичайно, не потрібно думати, що результат виборів є очевидним — боротьба дуже жорстка, і буде йти ніс в ніс до моменту голосування ", — говорить фінансист.

Щодо України, Сергій Носенко зазначає, що у нас дуже слабкий фінансово-економічний блок уряду, немає політичної волі і бачення вищого керівництва для проведення радикальної податкової реформи, лібералізації банківської системи.

"Без цього Україна приречена на стагнацію і животіння, — вважає експерт. — Потрібні дії, а не розмови. Фінансування МВФ нічого не змінить, потрібні великі проекти, а їх без нових правил гри не буде ".

"Захід американської імперії в найближчі десятиліття посилить конфліктність світу"

Експерт Інституту української політики Артем Петренко підкреслює, що американський парламент не зміг домовитися про новий закон, який би продовжував заходи з підтримки населення.

"Демократи наполягали на збільшенні заходів підтримки. Посилаючись на недієздатність Конгресу, Трамп сказав, що буде використовувати невитрачені кошти від закону Cares, щоб продовжити виплати по безробіттю мільйонам недавно безробітних американців за ставкою 400 доларів в тиждень — на 200 доларів менше попереднього платежу в 600 доларів. Він також запропонував, відстрочити виплату податку на заробітну плату до кінця 2020 року, відстрочити виплати студентських позик і відсотків по них, а також продовжити федеральний мораторій на виселення. За всіма останніми заходам поки ніякої конкретики ", — говорить експерт.

Демократи, продовжує Артем Петренко, тут же звинуватили Трампа в порушенні закону. За їх словами, він перевищив свої повноваження. Трамп відповів, що демократи не наважаться подати в суд на його рішення через гнів виборців.

Експерт упевнений: "Все, що відбувається в США є передвиборчою боротьбою. Але Сполучені Штати реально страждають від кризи і соціальну напругу там дуже велике. Наприклад, мораторій на виселення важливий для величезної кількості виборців. До 40 мільйонів американців можуть бути виселені до кінця цього року, стверджується в останньому звіті Інституту Аспена ".

За словами Артема Петренко, експерти стверджують, що Сполучені Штати можуть зіткнутися з найсерйознішим житловою кризою в історії. Якщо ситуація не покращиться, до 43% домогосподарств-орендарів зіткнуться з виселенням з орендованого житла до кінця року.

При цьому Федеральні заходи захисту від виселень (як і більшість інших заходів підтримки) минули 24 липня, в той час як 30 штатів не мають коштів для продовження допомоги таким сім'ям.

"Важливо не те, чи допоможе це Трампу. Для України важливо інше, — підкреслює Артем Петренко. — На жаль, криза, пов'язана з пандемією посилюється найглибшим за останні десятиліття політичною кризою в США. Багато експертів прямо називають це громадянською війною. Захід американської імперії в найближчі десятиліття посилить конфліктність світу. І Україні буде набагато складніше справлятися не тільки з зовнішніми загрозами, але і з внутрішніми економічними викликами ".

Команда Зеленського, зазначає експерт, уже впровадила ряд заходів підтримки економіки і готує ще.

"Дієвість кожної з них — тема окремої великої розмови. Це частково допоможе на місцевих виборах партії влади. Але не це найважливіше. Важливо, щоб Україна пройшла цю осінь і наступну весну без великих соціальних потрясінь. І обов'язково важливо прискорювати роботу по основних реформ — від судової та правоохоронної систем, до медичної. І концентруватися потрібно на відродження і модернізації перспективних секторів вітчизняної промисловості. Це ключове ", — констатує Артем Петренко.

Раніше "Коментарі" проаналізували, хто більше підходить Україні і Росії : Байден або Трамп.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини