Головна Новини Світ Беларусь Міграційна атака з боку Білорусі та геополітичний розклад: експерти оцінили ситуацію
commentss НОВИНИ Всі новини

Міграційна атака з боку Білорусі та геополітичний розклад: експерти оцінили ситуацію

Експерти проаналізували для видання «Коментарі»

14 листопада 2021, 06:49
Поділіться публікацією:

У відкритому листі до президента Єврокомісії Урсуле фон дер Ляйєн, президента Європейської ради Шарля Мішеля та генсека НАТО Єнса Столтенберга 24 політика з 16 країн (включаючи Україну) закликали до рішучих і узгоджених дій у відповідь на напад на Європейський Союз за допомогою мігрантів Лукашенка. Серед іншого, закликали розслідувати, чи беруть участь треті країни в підтримці незаконної діяльності режиму Лукашенка. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" цю заяву і можливу реакцію колективного Заходу на міграційну кризу, яка може зачепити й Україну.

Міграційна атака з боку Білорусі та геополітичний розклад: експерти оцінили ситуацію

Білорусь і Україна (фото з відкритих джерел)


Керівник Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко впевнений, що першочергове завдання для Польщі, інших європейських країн на кордоні з Республікою Білорусь (РБ), усього Європейського союзу та країн НАТО не вестиметься на провокації.


"Сьогодні невизнаний режим Лукашенка, а також за його спиною – Кремль роблять усе, щоб проти нелегальних мігрантів із Близького Сходу та Південної Азії польські прикордонники та силовики застосували летальну зброю. Потрібна картинка "кровожерливості та нецивілізованості" західного світу, що не лише гратиме на руку внутрішній російській пропаганді, а й створить дезінтеграційний порядок денний у самому ЄС, – пояснює експерт. – Тематика мігрантів вносить сум'яття у відносинах між членами Євросоюзу. Достатньо згадати конфлікт між Брюсселем і тією ж Польщею навколо незгоди з розподілом квот на розміщення мігрантів із Сирії. Плюс – незадоволення громадян ЄС недосконалим підходом до проблематики мігрантів, не без допомоги РФ, змінює політичний ландшафт у країнах Європейського співтовариства, посилюючи праві течії".


Вкрай важливим у вище названому відкритому листі є заклик до знаходження єдиної скоординованої позиції та відповіді на гібридні агресивні дії, вважає Ігор Чаленко.


"Як на мене, насамперед не треба зволікати з ухваленням п'ятого пакета санкцій проти РБ. Серед запропонованих у листі кроків вважаю тактично ефективним блокування білоруської авіації та інших задіяних авіакомпаній для часткового запобігання накопиченню нелегальних мігрантів у Білорусі, – зазначає експерт. – Прикро, що поки Путін та Лукашенко грають у геополітику, білоруський народ змушений нести на своєму горбі тягар від порушення звичного життя та спостерігати на своїх вулицях збільшення кількості асоціальних осіб без знання мови, погіршення криміногенної обстановки. На жаль, це лише один із наслідків втоплених у крові акцій протесту та деморалізації опозиційного руху після президентських виборів минулого року".


Ігор Чаленко впевнений, що тільки внутрішні політичні настрої зможуть змінити курс, яким сьогодні веде Білорусь режим Лукашенка.


"Тотальні санкції світової спільноти лише сильніше підштовхнуть Мінськ до інтеграції з РФ, що й сьогодні відбувається семимильними кроками. Європейський союз точно не рятуватиме РБ із пазурів "двоголового орла". Хочу нагадати, що сьогодні Брюссель використовує новий підхід спілкування з Росією – опору, стримування та взаємодії. А це означає, що гібридний тиск Кремля не спричинить, наприклад, закриття того ж "Північного потоку-2". Хоча погрози Лукашенку перекрити трубу "Ямал-Європа", яка належить дочірній структурі Газпрому, лише підтверджує ненадійність російського партнера для країн ЄС, оскільки політика в цьому випадку переважає економіку. Подібна стратегія умиротворення з боку Заходу ще наприкінці тридцятих років минулого століття показала свою нежиттєздатність, оскільки лише посилює апетити агресора", – попереджає керівник Центру аналізу та стратегій .


Потужним чинником для протидії РФ могли стати США, вважає він. Проте сьогодні адміністрація Байдена взяла курс на пріоритетне опонування Китаю. Також взято піврічну паузу у прийнятті рішень після червневої зустрічі Байдена з Путіним у Женеві – для фіналізації нового бачення формату відповідних двосторонніх відносин.


"Думаю, що Росія розглядаються зараз саме через призму протиріч Вашингтона з Пекіном. Тому необхідно говорити про необхідність посилення кооперації в рамках північноатлантичного регіону, і не лише у військовому аспекті через НАТО. Це зокрема питання диверсифікації газопостачання ЄС, реалізація політики декарбонізації, подальше розгортання зеленої енергетики, – пояснює Ігор Чаленко. – І США, і ЄС мають усвідомити, що для противаги поглинання Росією РБ та супутньої недружньої політики необхідно інтенсифікувати питання співпраці з Україною для прискорення нашої європейської та євроатлантичної інтеграції. Це ламає весь ідеологічний фундамент політики Путіна щодо відтворення імперії".


Експерт Українського інституту політики Данило Богатирьов вважає неправильним звинувачувати у ситуації Лукашенка і Білорусь.


"По-перше, те, що робили Польща та Литва стосовно Білорусі минулого року (підтримка спроби повалення державної влади) – це акт гібридної війни. І білоруська влада відповідає на нього цілком закономірно. По-друге, не Білорусь вторглася до Іраку 2003 року і зруйнувала його настільки, що тепер звідти тікають натовпи мігрантів. Це зробили США та їхні союзники щодо НАТО", – каже Данило Богатирьов.


На його думку, на запитання про те, що має робити Захід у ситуації, відповідь одна:

"Відстати від Білорусі та припинити бездумну експансіоністську політику щодо зміни неугодних режимів".


Нагадаємо, Російська Федерація відправила своїх десантників до Білорусі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини