Головна Новини Світ Беларусь Про що говорять провокаційні заяви Лукашенка – чи збільшиться загроза з боку Білорусі
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять провокаційні заяви Лукашенка – чи збільшиться загроза з боку Білорусі

Лукашенко розуміє, що, якщо з боку Білорусі в Україну знову полетять ракети, всі військові об'єкти, на яких у РБ перебувають росіяни, можуть стати законними цілями для ЗСУ

17 лютого 2023, 10:02 comments2745
Поділіться публікацією:

Самопроголошений президент Республіки Білорусь (РБ) Олександр Лукашенко, у якого 17 лютого намічено чергову зустріч з російським диктатором Володимиром Путіним, заявив, що РБ готується до війни. Щоправда, уточнив, що воювати білоруси будуть лише у разі агресії проти них, а тому, мовляв, мобілізація не планується. Він також закликав президента США Джо Байдена, який має намір наступного тижня відвідати сусідню з Білоруссю Польщу, приїхати до Мінська на зустріч із Путіним, щоб закінчити війну в Україні. Про що говорять ці лукашенківські заяви? Чого чекати від Білорусі в найближчому майбутньому в ракурсі російсько-української війни? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Про що говорять провокаційні заяви Лукашенка – чи збільшиться загроза з боку Білорусі

Олександр Лукашенко. Фото: з відкритих джерел

Важливо те, до чого Путін, зрештою, може "дотиснути" Лукашенко

Політтехнолог Борис Тізенгаузен розмірковує так:

"Лукашенко в п'ятницю вкотре летить до Росії, щоб зустрітися з Путіним в одній із його резиденцій. Зустріч буде закритою, журналістам озвучать лише формальні базові тези. Але важливо те, що відбудеться безпосередньо на цій зустрічі, а особливо після неї. Як хитрий політик Лукашенко заздалегідь окреслив свою позицію. А саме – чи вступлять білоруські війська у війну проти України разом із російськими. Він чітко дав зрозуміти, що єдина причина, через яку РБ може вступити у війну – це напад на саму Білорусь. Зрозуміло, що ЗСУ таких планів не мають".

За словами експерта, важливим є те, до чого Путін, зрештою, може "дотиснути" Лукашенка. Зрозуміло вже, що залучати білоруську армію до війни Лукашенко не хоче. Але його можуть змусити погодитись на черговий обстріл України з території Білорусі.

"Нагадаю, що останній ракетний обстріл нашої території з боку РБ стався у жовтні минулого року. І з боку офіційного Києва були серйозні застереження. Думаю, деякі – неофіційними каналами. І Лукашенко, швидше за все, розуміє, що, якщо з боку Білорусі в Україну знову полетять ракети, всі військові об'єкти, на яких у РБ знаходяться росіяни, зокрема аеродроми, можуть стати законними цілями для ЗСУ. А з урахуванням постачання нам нових видів озброєнь західними партнерами, дедалі більше таких об'єктів будуть у зоні досяжності українських військовослужбовців. Безперечно, такий розклад не влаштовує Лукашенко. Як не влаштовує його також збільшення санкцій проти РБ. Плюс – на нього тиснуть сусідні Польща та Литва, закриваючи прикордонні переходи", – зазначає Борис Тізенгаузен.

Фактично, Лукашенко перебуває у дуже важкому становищі, робить висновок експерт.

"Момент, коли Білорусь могла вступити у війну, вже минув, – вважає він. – Це були перші місяці російського вторгнення, коли була ілюзія, що РФ може перемогти. Зараз сенсу тонути разом із путінським режимом у лукашенківського – немає. Він розуміє, що після відкритого вступу до війни рахунок його перебування при владі піде навіть не на місяці, а на тижні".

Нові заяви Лукашенка та його нова зустріч із Путіним приурочені до майбутніх роковин російського повномасштабного вторгнення в Україну

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно впевнена, що Лукашенко вкотре озвучив стандартні заяви у стилі російської пропаганди. Що повномасштабна війна, яка триває вже майже рік, це не агресія Росії проти України (де Білорусь є співучасником, надаючи свою територію для ракетного обстрілу, для тренування росіян, для власне вторгнення, постачаючи війська РФ військовою технікою та боєприпасами), а що це конфлікт де росіяни не агресор, а жертва Заходу. Що РФ нібито захищається від Заходу, за тезами Кремля, який бажає обмежити її суверенітет.

"У цьому сенсі пропаганда білоруського режиму діє в унісон із російською. І Лукашенку з Путіним періодично озвучують однакові меседжі. Подібними заявами Лукашенко сипав і 2020-го, коли Білорусь охопили акції протестів через фальсифіковані результати президентських виборів. Тоді він заявляв, що Меркель (на той момент канцлер Німеччини) в РБ нібито має певні "сплячі схрони" із західними шпигунами. Що НАТО є вісь зла, що мріє напасти на Білорусь та Росію. І нинішні меседжі – у руслі все тієї ж пропаганди. Мовляв, ми готові, якщо щось до захисту", – пояснює аналітик.

Якщо ж говорити про реалії і про те, які є ризики для України з боку РБ (крім тих, що вже створила, допомагаючи РФ воювати проти нас), то, на думку Олесі Яхно, є небезпека, що Росія використовуватиме територію Білорусі як довгострокового плацдарму, у тому числі, для розтягування війни "у довгу". Спільні навчання на території Білорусі продовжуються без перерви вже майже рік. Періодично оголошується, що російські військові ще певний час затрималися. Кремль явно хоче створити можливість постійної присутності збройних сил РФ на території РБ у легальній юридичній площині.

І існує ймовірність, що будуть підписані відповідні угоди з Лукашенком. Після чого росіяни ще більше зміцняться на білоруській території, створять нові військові бази. Це буде постійний психологічний тиск у ракурсі того, що в якийсь момент може бути відкрито "білоруський фронт". Причому не лише для України, а й для країн ЄС та НАТО, з якими межує Білорусь (Польща, Литва, Латвія)", – наголошує експерт.

На її думку, нові заяви Лукашенка та його нова зустріч із Путіним приурочені ще й до наступних роковин російського повномасштабного вторгнення в Україну. Навколо цієї теми буде сконцентровано основні меседжі багатьох заходів. Сьогодні стартує Мюнхенська конференція з безпеки, наступного тижня відбудеться Генасамблея ООН, візит президента США Джо Байдена до Польщі. На противагу цим заходам планує Путін. І мітинг у Лужниках, і звернення до Федеральних зборів. Також готується десятий пакет санкцій від ЄС, де обговорюються нові обмеження як проти РФ, так й проти РБ.

"Тому Лукашенко напередодні цього бере участь у пропагандистській версії "Росія і Білорусь проти злого Заходу". Це цілком прогнозовано, – вважає Олеся Яхно. – І чим далі, тим більше РФ та її соратники просуватимуть трактування не війни проти України, а війни проти Заходу, НАТО. Вся ця тема почалася ще коли росіяни протягом 2021-го та початку 2022-го схиляли американців до нового переділу світу. Цього не вийшло. І росіяни розпочали фатальне для себе вторгнення, яке виправдати яке періодично безуспішно намагаються то Москва, то Мінськ".

Читайте також на порталі "Коментарі" – як проходить російський наступ – скільки ще окупантів Путін готовий кинути на фронт.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини