Головна Новини Світ Беларусь Ядерна зброя в Білорусі: про що говорить реакція Мінська – чому шантаж Путіна не спрацював
commentss НОВИНИ Всі новини

Ядерна зброя в Білорусі: про що говорить реакція Мінська – чому шантаж Путіна не спрацював

На заяву Путіна немає справді серйозної, жорсткої реакції як Заходу, так і Китаю

28 березня 2023, 16:45 comments1073
Поділіться публікацією:

Міністерство закордонних справ Республіки Білорусь (РБ) 28 березня спробувало виправдати намір російського диктатора Володимира Путіна розмістити тактичну ядерну зброю (ТЯЗ) на території РБ. Про що свідчить ця реакція? Чому досить стримано сприйняли путінські ядерні ігри представники НАТО, а також Китай? Як ситуація може розвиватись далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Ядерна зброя в Білорусі: про що говорить реакція Мінська – чому шантаж Путіна не спрацював

Ядерна зброя. Фото: з відкритих джерел

І Захід, і Китай розуміють, що Путін пішов на примітивний шантаж

Економічний та політичний експерт Борис Кушнірук вважає, що Кремль пішов на абсолютно примітивний шантаж.

"І Захід, і Китай, як на мене, це розуміють. Як і те, що не факт, що ТЯЗ буде переміщена до Білорусі. Немає для цього відповідних складових, – пояснює експерт. — Ні стратегічної авіації на території РБ на постійній основі, ні ракет наземного базування. У РФ самої не вистачає зараз всього цього, куди вже передавати щось РБ!".

З огляду на те, що всі розуміють, що це – шантаж, тому й реакція така в'яла, зазначає Борис Кушнірук.

"Хоч, зрозуміло, буде проведено Радбез ООН з цього приводу, зроблено певні заяви, можливо, запроваджено нові санкції. Але на кожен такий шантаж просто не начхаєшся. Тому і немає справді серйозної, жорсткої реакції", – констатує експерт.

Місцеві пропагандисти вже тиражують тезу про те, що "РБ тепер стане ядерною державою"

Політичний експерт Денис Гороховський поділився такою думкою:

"Білорусь, яка перебуває в процесі остаточної втрати суб'єктності, природно, ніяк не може впливати на рішення, які приймає Кремль. Лукашенко може лише їх виконувати. І якщо раніше він намагався хоч якось варіювати між залежністю від РФ і небажанням безпосередньо вплутуватися у війну проти України, виступаючи лише плацдармом для Росії, то останнім часом він навіть не намагається вчиняти подібні спроби".

При цьому, зазначає експерт, білоруська влада намагається хоч якось зберегти обличчя, заявляючи, що це спільне рішення і взагалі, що це ледь не ініціатива білоруської сторони.

"Водночас, для внутрішнього користувача ситуація подається зовсім інакше, – зазначає експерт. – Місцеві пропагандисти вже тиражують тезу про те, що "РБ тепер стане ядерною державою", а особливо завзяті вже обіцяють поховати під ядерним попелом Європу. Враховуючи загальну ситуацію зі свободою слова та доступом до медіа в Білорусі, можна з упевненістю говорити, що ці тези були узгоджені "згори". Що ще раз підтверджує – Лукашенко та його оточення повністю усвідомлюють те, що відбувається, і в майбутньому мають нести відповідальність як посібники путінського режиму".

Читайте також на порталі "Коментарі" – навіщо Путіну ядерну зброю у Білорусі – як має відреагувати Захід.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини