Головна Новини Світ Китай Чи змінилася позиція Китаю щодо війни в Україні – про що говорять заяви КНР на саміті у Джидді
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи змінилася позиція Китаю щодо війни в Україні – про що говорять заяви КНР на саміті у Джидді

Поки що немає факторів, які б підтверджували, що Китай готовий підтримати українську формулу миру

8 серпня 2023, 12:52 comments2479
Поділіться публікацією:

Під час зустрічі делегацій понад 40 країн у Саудівській Аравії щодо обговорення формули миру України особлива увага була прикута до Китаю, який, судячи з даних закордонної преси, не просто направив туди своїх представників, а й проявив певний конструктив. Звідси деякі аналітики, зокрема представники Інституту вивчення війни (ISW), роблять висновок, що розбіжності між КНР і РФ по Україні посилюються. Сприяє цьому ще й недавній дипломатичний скандал між Москвою та Пекіном, спровокований грубими діями прикордонників РФ щодо громадян КНР. При цьому, хоч глава МЗС Китаю Ван І і обговорив днями з російським колегою Сергієм Лавровим війну в Україні, якоїсь явної зміни позиції Пекіна не проглядається. Як і в заяві китайського зовнішньополітичного відомства за підсумками переговорів у Саудівській Аравії. Що можна сказати про китайський чинник російсько-української війни зараз? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Чи змінилася позиція Китаю щодо війни в Україні – про що говорять заяви КНР на саміті у Джидді

Спецпредставник Китаю у справах Євразії Лі Хуей. Фото: із відкритих джерел

Враження таке, що КНР підтримала б такий варіант завершення війни, або її призупинення, який був би вигідний Москві

Володимир Дубовик, директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова, який викладає у тому числі в США, розмірковує так:

"З одного боку, участь представників КНР в мирній конференції в Саудівській Аравії, звісно, привертає увагу і має для нас певний позитив. Це показує, що до широкої групи країн, які там були представлені, приєднався і Китай, що є символічно. З огляду на обережні формулювання, які були озвучені, це не означає, що Пекін відвернувся від Москви. Скоріше це бажання Пекіна підтвердити, що він прагне пошуку шляхів до досягнення миру. Що він не залишається осторонь таких зусиль".

Експерт наголошує, що зустріч у Саудівській Аравії була у широкому форматі, а не лише України зі своїми найближчими партнерами. Це, пояснює він, давало Пекіну можливість бути там, не демонструючи антиросійську позицію.

"Щодо самої позиції Китаю, то немає підстав вважати, що вона змінилася, – вважає Володимир Дубовик. – В принципі, враження таке, що КНР підтримала б такий варіант завершення війни, або її призупинення, який був би вигідний Москві. Тут динаміки особливої не видно. Тому не слід переоцінювати, на мій погляд, факт участі КНР у зустрічі в Джидді. Хоча позитивний елемент тут, можливо, і був".

Китай не стільки підтримував українську формулу миру, скільки посилався на свій мирний план із 12 пунктів

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова звертає увагу, що до Джидди приїхав спеціальний представник китайського уряду з питань Євразії – Лі Хуей. Тоді як на попередній зустрічі у Копенгагені представників Китаю не було, хоч КНР запрошували.

"Саудівську Аравію обрали як майданчик не в останню чергу, щоб туди прибув Китай, – зазначає аналітик. – Саудівська Аравія для нього є стратегічним партнером. Раніше вони підписали кілька угод про стратегічне та економічне партнерство, здебільшого пов'язані з енергетичними інтересами".

Олександра Решмеділова наголошує, що переговори в Джидді стали другим раундом після подібної зустрічі у данському Копенгагені у червні цього року.

"Добре, що Китай брав активну участь у саміті 5-6 серпня і позитивно поставився до ідеї третьої зустрічі на такому рівні. Далі заплановано установчий глобальний саміт на рівні лідерів держав, який планується провести до кінця року", – пояснює експерт.

Вона наголошує, що Китай не стільки підтримував українську формулу миру, скільки посилався на свій мирний план із 12 пунктів, який вперше представив у лютому.

"Лі Хуей у кулуарах також провів особисті зустрічі з радником із нацбезпеки президента США Джейком Салліваном та заступником держсекретаря з політичних питань Вікторією Нуланд, – зазначає Олександра Решмеділова. – Зустріч у Джидді мала на меті знайти компроміс між західними країнами та країнами Глобального Півдня за їх посередництвом у врегулюванні ситуації в Україні. Щоб у результаті домовленостей було враховано їхні інтереси, і світ був максимально багатополюсним".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому радіти за підсумками зустрічі в Саудівській Аравії передчасно – з чим виникли складнощі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини