Головна Новини Світ Китай Чому Китай опинився без вибору щодо війни в Україні: які завдання хоче вирішити Пекін
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Китай опинився без вибору щодо війни в Україні: які завдання хоче вирішити Пекін

Геополітично Китай є традиційним партнером Росії

10 квітня 2024, 15:00 comments8241
Поділіться публікацією:

Лідер Китайської Народної Республіки (КНР) Сі Цзіньпін, з яким днями зустрічався глава російського МЗС Сергій Лавров, завив про "підтримку російського народу і шляху, який він обрав". При цьому США, які раніше висловили стурбованість китайськими вкладеннями в російську оборонно-промислову базу, визнали, що не мають доказів прямої військової допомоги Росії з боку КНР. Як китайська гра навколо російсько-української війни може продовжуватися далі? Що може вплинути на рішення Пекіна посилити чи послабити підтримку Москви? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому Китай опинився без вибору щодо війни в Україні: які завдання хоче вирішити Пекін

Сі Цзіньпін та Путін. Фото: з відкритих джерел

Закони геополітики діють як закони фізики

Директор Міжнародного інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов вважає, що Китай не веде жодної гри довкола російсько-української війни.

"Суть у тому, – пояснює він, – що геополітично Китай є традиційним партнером Росії. У нього просто немає вибору. Він не може бути союзником країн англо-саксонського блоку, який сформував НАТО. Основа геополітики полягає в тому, що євразійські країни завжди були одним центром сили, а держави Морської сили (США, Великобританії та Японії) – іншим. Отже, КНР не має жодної можливості змінити закони геополітики як науки (як неможливо змінити закони фізики)".

І Китай, продовжує експерт, змушений співпрацювати з євразійськими країнами, безвідносно того, приємна йому та сама РФ, та сама Індія, той же Іран – чи ні. Це не про любов чи не любов до Росії чи України.

"Відповідно, Китай проводить саме таку лінію, – констатує Віктор Савінов. – Адже його природний супротивник, це насамперед США. По-друге – всі країни-союзники Штатів".

Три китайські завдання

На думку експерта з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Іллі Куси, китайська гра полягає в тому, щоб вирішити низку завдань.

По-перше – зберігати і залежність РФ від КНР (і ця залежність зараз збільшується).

По-друге, просувати свій план мирного врегулювання. А він, нагадує експерт, полягає у заморожуванні війни, без попередніх умов.

По-третє – тиснути через Україну на Захід (щоб вийти на компромісне рішення, припинивши війну. Причому Китай тут виступить одним із посередників, акцентує Ілля Куса.

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що говорять візити представників РФ та Заходу до Китаю: що може вирішитися по війні в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини