Головна Новини Світ Китай Чому Китай вирішив втрутитися у протистояння України та РФ – як нам це використати
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Китай вирішив втрутитися у протистояння України та РФ – як нам це використати

План-мінімум для Києва – зберегти нейтралітет КНР щодо російсько-української війни

17 березня 2023, 16:22 comments1801
Поділіться публікацією:

Спікер МЗС Китайської Народної Республіки (КНР) Ван Веньбінь підтвердив, що намічений на 20-22 березня візит китайського лідера Сі Цзіньпіна до Росії має на меті "закликати до миру та сприяти переговорам". Йдеться, зрозуміло, про російсько-українську війну, під час якої Китай зайняв нейтральну позицію, хоч політично підтримує РФ, а економічно "доїть" її. Видання "Коментарі" продовжує обговорювати з експертами китайські маневри навколо протистояння Києва (і демократичного світу, який він зараз уособлює) та Москви (зразок авторитарного режиму), а також, що важливо розуміти Україні в ракурсі майбутнього візиту Сі до Росії.

Чому Китай вирішив втрутитися у протистояння України та РФ – як нам це використати

Сі Цзіньпін. Фото: з відкритих джерел

Навіть якщо китайські "мирні пропозиції" критикуватимуть, для КНР це все одно добре

На думку політичного експерта Сергія Тарана, для Китаю візит до Росії, а потім ймовірне спілкування з українським президентом потрібне лише для одного – аби якось згладити свій комплекс неповноцінності у світовій політиці.

"КНР вважає себе державою №2 у світі (після США), але за впливом явно не займає цієї позиції. Тому хоче позиціонуватись як світова політична держава. Звідси – всілякі дипломатичні ініціативи, зокрема щодо російсько-української війни", – пояснює експерт.

І тут, вважає він, для Пекіна важливий не так результат, як – дискусія. Щоб китайські ініціативи обговорювалися так само, як ті чи інші – колективного Заходу.

"Навіть, якщо китайські "мирні пропозиції" критикуватимуть (як і відбувається), для КНР це все одно добре. Адже це і привернення уваги, і певна конфронтація із Заходом", – зазначає Сергій Таран.

Він вважає, що для України ці китайські наміри не такі погані. Якщо хтось говорить про цю війну (хай навіть називає "українською кризою", як робить Китай), це актуалізує проблему.

"При цьому ми зовсім не маємо погоджуватися з усім, що пропонує Китай. Але важливо, щоб український та китайський лідери нарешті встановили контакт, – упевнений експерт. – Зважаючи на те, що Китай, по суті, залишився єдиною впливовою країною світу, яка не критикує РФ за її агресію, наше завдання-мінімум під час ймовірних переговорів Зеленського та Сі Цзіньпіна – зберегти нейтралітет КНР. Щоб жодної військової підтримки РФ, навіть комплектуючими, він не надавав".

Однієї економіки Китаю замало, він хоче почуватися вагомим геополітичним гравцем

Експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ поділився такою думкою:

"Китай зараз перебуває у досить активній фазі на дипломатичній ниві. Ми бачимо, що багато вояжує міністр закордонних справ КНР, причому і щодо азіатських, і щодо європейських країн. Що саме офіційний Пекін став посередником у встановленні давно розірваних відносин між Іраном і Саудівською Аравією. Простежується очевидна активізація китайської геополітики. І в цьому ракурсі вельми своєчасно прозвучала теза президента України Володимира Зеленського про те, що він планує найближчим часом поспілкуватися з Сі Ціньпіном (наскільки відомо наразі йдеться про спілкування онлайн). Розмова така давно назріла. І дуже важливо, щоб вона нарешті відбулася".

Експерт звертає увагу, що в нас часто сприймають Китай як одного з вигодоотримувачів цієї війни, ледь не головного союзника Росії. Однак, наголошує Олексій Кущ, з урахуванням азіатської специфіки (у тому числі дипломатії), історичних моментів, для Китаю ніхто однозначно не друг, як ніхто однозначно не ворог.

"Китай – це синоцентрична модель світу. Тому він і називається Піднебесна. Стратегічні інтереси цієї країни – сам Китай. Решта тактично вишиковується під цю стратегію, – пояснює експерт. – Коли це було вигідно, китайці товаришували зі США. Якщо потрібно, то "дружитимуть" із Росією. Насправді ми бачимо, що КНР фактично приватизує російські природні ресурси. Без будь-якої військової чи політичної окупації. Це вигідно офіційному Пекіну, оскільки він отримує дешеві ресурси, не докладаючи особливих зусиль".

Але однієї економіки Китаю замало. Він хоче почуватися вагомим геополітичним гравцем, наголошує Олексій Кущ. І тут, впевнений експерт, ми можемо цілком скористатися певними моментами його мирного плану, презентованого в лютому.

"Якщо розглядати ті пропозиції загалом, то вони складно сприймаються як Києвом (і Заходом), так і Москвою. Але там є найважливіша для нас теза. А саме – про необхідність поваги суверенітету та територіальної цілісності. Немає сумнівів, що Кремлю це неприйнятно. Поки що... А там – поживемо-побачимо. Також КНР наполягає, що нові безпекові концепції повинні задовольняти основні геополітичні сили сучасного світу. Тобто потрібна нова концепція безпеки. Про що, до речі, постійно каже і керівництво України. І в цьому плані китайські мирні пропозиції більше навіть не про нас, а про Китай. Геополітична роль якого нині значно менша, ніж економічна. Простий приклад: економічно КНР набагато перевершує ті ж Великобританію та Францію, але при цьому не входить до "Великої сімки" (зі зрозумілих причин). А бути одним із "Великої двадцятки" для КНР вже замало, – пояснює Олексій Кущ. – Саме тому, говорячи про необхідність вироблення нових правил, Китай має на увазі, перш за все, врахування його інтересів на геополітичній арені. Де хоче набрати не меншу вагу, ніж він вже набрав в економічному плані".

І Україні, зазначає експерт, важливо грамотно зачепитися за цей китайський егоцентризм. Спробувати розіграти свою партію.

"Зрозуміло, що наші стратегічні союзники – США, Канада, ЄС, Великобританія. Але якийсь додатковий прибуток із пропозицій КНР ми могли б для себе отримати. Якби, – наголошує Олексій Кущ, – сконцентрувалися навколо пункту про важливість поваги до суверенітету тієї чи іншої країни. У нашому випадку це означає деокупацію всіх своїх територій – і материкових, і Криму. Якщо КНР визнає міжнародне право, то не може не визнавати, що завершити російсько-українську війну можна, лише дотримуючись цього самого права. У тому числі – виведення всіх окупаційних військ із суверенної української території у міжнародно визнаних кордонах 1991 року. На цьому і варто наголошувати в китайському векторі української дипломатії".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Сунака заявили, що війна в Україні може завершитися під час візиту Сі Цзіньпіна до Москви.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини