Головна Новини Світ Китай Українські території у складі РФ – в обмін на мир: про що говорить багатоходівка Китаю
commentss НОВИНИ Всі новини

Українські території у складі РФ – в обмін на мир: про що говорить багатоходівка Китаю

Китай може просувати ідею про те, що саме через непоступливість України, яка так жорстоко захищає свої території, страждає весь світ

27 травня 2023, 13:02
Поділіться публікацією:

Європейське турне спецпредставника уряду Китайської Народної Республіки (КНР) Лі Хуея, який вже побував у Києві, може бути пов'язане зі спробою подати представникам ЄС неприйнятні для України пропозиції, пише американське видання The Wall Street Journal. А саме – припинити бойові дії, визнавши за Росією окуповані українські території. Чи справді спецпред КНР, який вирушив тепер і до Москви, міг так відверто "торгувати" Україною? Чи ми бачимо ігри англосаксів (США та Великобританія) проти китайських мирних планів? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Українські території у складі РФ – в обмін на мир: про що говорить багатоходівка Китаю

Китай. Фото: з відкритих джерел

Перший варіант оновленого "мирного плану" КНР буде максимально близьким до позиції Москви

Володимир Дубовик, директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова, який викладає, зокрема, у США, поділився такою думкою:

"Я не маю сумнівів у тому, що перший варіант оновленого "мирного плану" КНР буде максимально близьким до позиції Москви. Вони є стратегічними союзниками, хоча може в їхньому партнерстві і є якісь "червоні лінії". Тому одразу було ясно, що КНР навряд чи годиться на роль мирного посередника".

Водночас, продовжує експерт, можливо, що це лише пробна куля. І побачивши реакцію Києва та його союзників на Заході, Пекін зможе запропонувати якийсь інший варіант мирного плану.

"Але у мене особисто особливих ілюзій щодо цього немає", – зізнався Володимир Дубовик.

Те, що стосується китайських "мирних ініціатив", пов'язано насамперед із бажанням продемонструвати свою китайську лінію

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала наголошує, що Китай наполегливо демонструє своє бажання бути одним із головних геополітичних гравців у світі. Намагається формувати порядок денний. І він явно входить у суперечність із порядком денним англосаксів (передусім – США).

"Те, що стосується китайських "мирних ініціатив", пов'язано насамперед із бажанням продемонструвати (якщо не всьому світу, то тим країнам, які займають умовно нейтральну позицію щодо російської агресії проти України, насамперед це стосується Африки, куди все серйозніше заходить китайський бізнес), свою, китайську лінію. Сподіваючись, що вони підуть у фарватері саме КНР, – пояснює експерт. – Схоже, Пекін намагається представити все так, що можливі проблеми з голодом в Африці, пов'язані, по суті, із блокуванням РФ українських портів, періодичним блокуванням зернової угоди, насправді – пов'язані зі США та Україною. Мовляв, Китай за мир, дружбу, за все хороше, проти всього поганого. А ось позиція американців – не те, щоб мирна".

Тож, продовжує Віталій Бала, не дивно, що після майже річного мовчання, КНР у лютому-2023 представила, нарешті, свій мирний план. І дипломатично активізувалася в рамках врегулювання, як кажуть китайці, "української кризи".

"Я не виключаю, що Лі Хуей справді міг робити відверто антиукраїнські пропозиції європейцям. Тому що позиція Пекіна насправді дуже проста. І може бути зрозумілою багатьом країнам Африки, Латинської Америки, налаштованим відверто антизахідно. А саме – що саме через непоступливість України, яка так жорстоко захищає свої території, страждає весь світ. А, якщо ця далека від нас Україна сяде за стіл переговорів з Росією, піде на якісь поступки (і таку "пластинку" включав уже президент Бразилії), то всім нам буде добре. А Україна, акцентує Китай, не йде на поступки, бо має можливість чинити опір через постачання туди озброєнь США, ЄС, Великобританією тощо. Це, певна річ, певне спрощення, але, схоже, саме такі тези просуває Китай. Можливо і всередині Європи, – зазначає експерт. – Не думаю, що про це говоритимуть публічно (таке не притаманне китайській зовнішній політиці, китайській дипломатії). Але те, що вони можуть робити такі заяви всередині переговорного процесу, є більш ніж ймовірним".

Читайте також на порталі "Коментарі" — до чого привели постійні розмови про контрнаступ – що чекають на ЗСУ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

27 травня 2023, 14:05

Як можна дорікати Китаю, якщо його території під чужим впливом? Наші коруповані обіцяли зробити таку країну щоб окуповані регіони прагнули повернутись. Прагнуть? Справа в тому що території існують тисячі років і нікуди не діваються. Міняється тільки влада яка бажає їх контролювати. Чомусь всі бажаючи до Криму, білякоритні чубарови, заможно живуть у Києві нашим коштом відкати. І у Зе там досі майно.


Новини