Головна Новини Світ Китай Ядерна зброя у Білорусі: про що говорить реакція Китаю – що не договорює Пекін
commentss НОВИНИ Всі новини

Ядерна зброя у Білорусі: про що говорить реакція Китаю – що не договорює Пекін

Китайський лідер явно був у курсі рішення РФ розмістити в РБ тактичну ядерну зброю, не могла Москва піти на таке без погодження з Пекіном

1 квітня 2023, 10:22 comments1774
Поділіться публікацією:

Китай проти розміщення ядерної зброї на території третіх країн Про це заявив представник Китайської Народної Республіки (КНР) у Раді безпеки ООН, явно маючи на увазі намір РФ накачати "ядеркою" Республіку Білорусь (РБ). Крім того, Китай закликає скорочувати ризики ядерної війни та виступає проти нападів на атомні станції (схоже, натяк на те, що творять росіяни в Україні). Експерти розповіли виданню "Коментарі", про що свідчать подібні заяви.

Ядерна зброя у Білорусі: про що говорить реакція Китаю – що не договорює Пекін

Путін та Сі Цзіньпін. Фото: з відкритих джерел

Для будь-якої ядерної держави невигідно – з усіх поглядів – поява нових ядерних держав

Голова Всеукраїнського громадського руху "Сила права", народний депутат Верховної Ради трьох скликань (з п'ятого по сьоме) колишній заступник голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим Андрій Сенченко пояснює:

"Щодо ядерної зброї – КНР тут живе своїми інтересами. Очевидно, що для будь-якої ядерної держави (крім абсолютної неадекватності, що впала в стан як та ж РФ) невигідна – з усіх точок зору – поява нових ядерних держав. Або інших країн, які, не маючи статусу ядерних, можуть стати зоною розміщення ядерної зброї".

Тож, зазначає експерт, бачимо доволі логічну, послідовну позицію Китаю. Вона стосується і важливості убезпечити АЕС, і не розповсюдження ядерної зброї.

"Але це, – наголошує Андрій Сенченко, – зовсім не говорить про миролюбність Китаю. Який активний гравець у всій цій ситуації, в якій, на жаль, гинуть українські мирні громадяни, солдати – щодня".

Китай точно не зацікавлений у тому, щоб хтось розмахував ядерною палицею направо-наліво, як зараз робить Росія

На думку аналітика Фонду громадської дипломатії Олександри Решмеділової, історія з наміром Росії розмістити в Білорусі тактичну ядерну зброю (ТЯЗ) вказує на те, що влада РБ готова віддати свою територію під управління РФ.

"Зрозуміло, що ядерна кнопка – у Москві. І суб'єктність Білорусі тане на очах. Це несе серйозні ризики для Лукашенка. І ще гостріше постає питання керованості Білорусі та ще й з ядерною зброєю на її території. Не дивно, що світ дуже стурбований тим, що відбувається", – зазначає експерт.

Втім, продовжує вона, поки незрозуміла ситуація з тим, чи взагалі з'явиться ТЯЗ в РБ. На даний момент кажуть, що вона може з'явитися там у липні. І зараз, за деякими даними, йде підготовка відповідних шахт.

"При цьому, американська розвідка стверджує, що поки що ядерних переміщень не спостерігається. Відповідно, ми маємо справу з певною інформаційною операцією з боку РФ. З вкиданням. З перевіркою реакції. Шантажем. Торгами", – міркує Олександра Решмеділова.

Вона не виключає, що різка реакція на те, що відбувається з боку Пекіна, пояснюється ще й тим, що він вийшов у світовий простір зі своїми пунктами мирного плану. Один із яких – саме забезпечення безпеки атомних електростанцій та взагалі ядерної безпеки.

"Китай точно не зацікавлений, щоб хтось розмахував ядерною палицею направо і наліво, як зараз робить Росія. Явно демонструє, що не налаштована виконувати бачення Пекіна. Гостроти ситуації додає те, що лише недавно Сі Цзіньпін відвідував Москву, спілкувався з Путіним, і явно дав зрозуміти необхідність відмовитися від ігор з ядерною зброєю. І ось — така відповідь... Тобто Путін демонструє, що він недоговороспроможний не лише з колективним Заходом, а й із Китаєм, який досить лояльно ставиться до РФ. Тут можна згадати і нещодавній візит голови МАГАТЕ на окуповану росіянами Запорізьку АЕС, його визнання, що навряд чи вдасться, як передбачалося, створити там демілітаризовану зону", – зазначає аналітик.

Вона впевнена, що Лукашенку точно світять чергові санкції, якщо план із ТЯВ у РБ буде реалізовано. Але при цьому Олександра Решмедилова закликає не особливо вірити в щирість обурення Китаю.

"Не виключено, що КНР зараз уважно тестує реакцію Заходу. Враховуючи нещодавні зустрічі Сі з Лукашенком та Путіним, китайський лідер явно був у курсі рішення РФ розмістити в РБ тактичну ядерну зброю. Не могла Москва піти на таке без узгодження з Пекіном. Що зараз просто намагається дистанціюватися від ситуації", – констатує Олександра Решмеділова.

Дипломатично Пекін грає дуже обережно

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко розмірковує так:

"Китай вміє напустити туман, загрібати жар чужими руками. Ми це чудово бачимо, як він зараз послаблює Захід війною РФ проти України. Війною, яка послаблює ще й Росію, що також вигідно Китаю. Дипломатично Пекін грає дуже обережно. У тому ж мирному плані КНР, з одного боку, йдеться про повагу до територіальної цілісності (що означає виведення російських військ з України). З іншого боку – там немає чіткого акценту на цьому, все дуже туманно. У стилі "треба припинити стріляти", а там – буде видно".

За словами експерта, у США загрози з боку КНР розглядаються серйозно.

"Практично на всіх конференціях, які стосуються війни в Україні, питань глобальної безпеки обговорюється саме китайська загроза. У тому числі – у ракурсі агресивних планів КНР щодо Тайваню. А нещодавні відкриті заяви про нарощування Китаєм озброєнь, про готовність до війни лише додають занепокоєння. Як і нерозуміння того, що насправді Китай має ядерну зброю, які подальші моделі його поведінки. Це питання менш досліджене, ніж у ситуації з РФ. Адже є ще ядерна Північна Корея, є Іран, який намагається отримувати ядерну зброю. І всі вони – так чи інакше – залежать від Китаю. Отже, хоч керівництво КНР неодноразово наголошувало на важливості дотримання ядерної безпеки, не факт, що це поширюється на сателітів Пекіна. Сам Китай на камери завжди засуджує розмах ядерною палицею, критикує ядерний шантаж. З тієї простої причини, що живе із Західних ринків, не може собі дозволити іншої риторики. Але, – підкреслює Катерина Одарченко, – не можна виключати, що закулісно ті самі РБ, РФ, та сама Північна Корея отримують від Пекіна зовсім інші настанови. І діють відповідним чином".

Читайте також на порталі "Коментарі" — ймовірність цьогорічної перемоги України : у США зробили тривожну заяву.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини