Головна Новини Світ Китай Як Китай розглядає війну в Україні: чому дистанціюється від української формули миру
commentss НОВИНИ Всі новини

Як Китай розглядає війну в Україні: чому дистанціюється від української формули миру

Китай не може дозволити собі публічну участь в українській формулі миру

17 січня 2024, 12:04 comments3136
Поділіться публікацією:

Під час виступу в Давосі президент України Володимир Зеленський зазначив, що ми хотіли б, щоб Китай був залучений до нашої Формули миру. У МЗС КНР дуже обтікаюче прокоментували відсутність китайських представників на зустрічі міжнародних партнерів по українській Формулі миру у Швейцарії напередодні Давоського саміту. Зате дуже ясно видно, що товарообіг між Китаєм та Росією досяг нового рекорду. Більше того – за твердженням аналітиків, Китай та РФ на межі створення військового альянсу. Що можна сказати про дії Пекіна останнім часом? Таке враження, що його активізація минулого року у пошуках дипломатичного рішення російсько-української війни зійшла нанівець… На що, схоже, робить ставку Китай? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Як Китай розглядає війну в Україні: чому дистанціюється від української формули миру

Сі Цзіньпін. Фото: з відкритих джерел

Китай не може дозволити Росії програти війну в Україні

Народний депутат Верховної Ради VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього (УІБ) Ігор Попов зазначає, що Китай ставить перед собою глобальну мету зміни світового порядку.

"Для себе та своїх союзників Китай вимагає більш сприятливих умов у торгівлі, у міжнародних фінансах та безпеці. Вважає Південно-Китайське море та Малакську протоку зоною своїх стратегічних інтересів і намагається посилити свій контроль над шляхами морської торгівлі, адже їхня блокада призведе до краху китайської економіки. Посилення конфронтації в Червоному морі та Аденській затоці також перешкоджає китайському експорту до європейських портів", – пояснює експерт.

За його словами, війну в Україні Китай розглядає як один із напрямків протистояння Глобального Заходу та Глобального Півдня.

"Китай користується ослабленням Російської Федерації внаслідок війни та посилює свій економічний та технологічний контроль над низкою галузей російської промисловості. Після відходу західних технологічних компаній з російського ринку, їхнє місце займають китайці. Саме китайські технології стають монополістами у бурінні свердловин, комунікаційних мережах, електроніці. За кілька років процес стане невідворотним, Росія потрапить у критичну залежність від китайської технологічної продукції", – прогнозує Ігор Попов.

Водночас, продовжує він, Китай і сам залежить від Росії: через її територію проходять інфраструктурні коридори для постачання продукції до Європи наземним шляхом; також від РФ залежить розвиток Північного морського шляху як альтернативи південним морським маршрутам.

"Китай не може дозволити Росії програти війну в Україні, але й ескалація бойових дій йому не потрібна. Інерційний сценарій буде відповідати планам Китаю щодо повільної експансії на російських ринках", – пояснює експерт.

Він наголошує, що "Формула миру" Володимира Зеленського залишається єдиним та безальтернативним сценарієм мирного врегулювання. Насправді це визнають навіть китайські оглядачі, зазначає Ігор Попов.

"Інші плани залишилися на рівні декларацій, тоді як "Формула миру" деталізована на рівні тактичних рішень і частково вже реалізується. Але Китай не може дозволити собі публічну участь у цьому плані через дві причини. Перша – Китай бере участь лише у тих проєктах, де він є лідером чи хоча б одним із лідерів. У "Формулі миру" лідерство задають Україна та її західні союзники, тому Китай поки що вважає своє місце недостатньо статусним. Друга причина – дипломатичні зобов'язання перед Росією, яку не запрошують до заходів "Формули миру". Але на певному етапі участь Китаю може бути активізована", – вважає представник УІБ.

Поки що ж, констатує він, для України важливо, щоб продовжувалася політика Китаю щодо відмови від надання Росії прямої військової допомоги у вигляді летального озброєння.

"Китай має достатньо запасів, які критично потрібні для російської армії. Але завдяки дипломатичним зусиллям прохання Кремля поки що відхиляються. Також Китай хоч і не приєднується до санкцій проти Росії, але все ж таки на них реагує. Так, після введення вторинних санкцій проти фінансового сектора у грудні 2023 року китайські банки почали переглядати свою роботу з російськими клієнтами", – наголошує Ігор Попов.

На його думку, прямий військовий союз Китаю та Росії малоймовірний. Але Китай продовжуватиме отримувати прибуток від торгівлі з РФ, отримуючи величезні знижки.

"А завдання української дипломатії — тонка гра з Китаєм, щоб у вирішальний момент він зміг вплинути на російське керівництво в ухваленні рішення про справедливий мир", — підсумовує експерт.

Переговори з Китаєм – складне завдання

Кандидат наук із держуправління Юрій Гаврилечко міркує так:

"Україні потрібна Формула Перемоги. Тому що всі так звані "формули миру", починаючи з Будапештського Меморандуму та закінчуючи "мінськими угодами", призвели до повномасштабної війни. Також нам потрібно повертати ядерний статус. І вимагати у партнерів бодай повернення в Україну тактичної ядерної зброї".

У Китаю зараз свій порядок денний, пояснює експерт. І після виборів на Тайвані ми в нього слабо вписуємось, вважає він.

"Україні треба серйозно готуватися до можливої зміни адміністрації у США після листопадових виборів президента там. Саме на цьому слід зосереджуватись, – упевнений Юрій Гаврилечко. – Переговори з Китаєм – набагато складніше завдання та нездійсненне аматорськими методами та спорадично, як це відбувається зараз".

Ціль Китаю — економічна

На думку кандидата політичних наук, політолога Олексія Якубіна, Китай намагається продовжувати відігравати роль спостерігача у контексті російсько-української війни.

"Так, справді, минулого року Китай як би активізував свої миротворчі зусилля. Представив свій план, посилав спецпредставника, який їздив між Україною, Росією та Європою. Але на Заході, схоже, китайський план не сприйняли. Тому що є певне геополітичне протистояння між Заходом у широкому розумінні – і Китаєм. З іншого боку, сам Пекін, схоже, не дуже наполягав на своєму плані. Адже зараз КНР отримує великі вигоди від війни. Китай купує за низькими демпінговими цінами російські енергоносії, інші ресурси. Значно зріс товарообіг", – зазначає політолог.

При цьому, продовжує він, Китай досить чуйно реагує на санкції. І, коли США попередили, що вводитимуть обмеження щодо банків, які допомагають РФ, Китай почав переглядати свою політику в цьому ракурсі.

"Але загалом КНР продовжує спостерігати. Розглядаючи цю війну скоріше як протистояння Росії та Заходу, які слабшають через це протистояння", – вважає Олексій Якубін.

Він вважає, що Китай не хоче активно залучатися до тих самих консультацій щодо української формули миру, які проходять не європейській арені, тому що не вважає це нейтральними майданчиками.

"На ту ж зустріч у Джидді (Саудівська Аравія) у серпні минулого року представники КНР приїжджали, – нагадує експерт. – Тому що вважали це нейтральним майданчиком".

Чи триватиме активне зближення КНР з РФ – питання поки що відкрите, зазначає політолог. На його думку, Китай явно продовжить використовувати із вигодою для себе російські ресурси. Але навряд чи готовий на якийсь військовий союз.

"Ціль Китаю – економічна. Він за глобалізацію, тоді як РФ швидше за деглобалізацію, розподіл світу на зони впливу, на кластери", – резюмує Олексій Якубін.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Китай розчарований смертоносною російською зброєю.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

тьфу на жидобанду

17 січня 2024, 19:38

ХАЙ ПОДОХНЕ ТРИКРАТНО КРАДУЩИЙ ПЕНСІЇ жидо-клоун зеленський З хряком порошенко-вальцманом!!!

Ігор

17 січня 2024, 12:20

Треба бути напів розуму щоб погоджуватись на цю, так звану, юдейську формулу. Вона насправді є формулою нескінченного затягування війни. Шахрайської хитрості Божих немає меж. Привести в Україну війну узурпувавши владу і розставивши на потоки друзів юдеїв. Фактично перетворити Україну на театр 95 бойових дій і глобального протистояння 95. Все життя мати інтереси на Росії та окупованому Криму усе зароблене виводити в офшори. Мати російськомовну щелепу і всю банкову перевести на російську. Будемо і далі вірити у юдейський патріотизм?


Новини