Головна Новини Світ Китай Як розуміти нещодавні дії Китаю: що важливо враховувати Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Як розуміти нещодавні дії Китаю: що важливо враховувати Україні

Китай продовжує публічно демонструвати свої союзницькі відносини з Росією

19 березня 2024, 11:45 comments1433
Поділіться публікацією:

Китайський лідер Сі Цзіньпін прихильно сприйняв переобрання Путіна, висловивши сподівання, що під керівництвом того РФ зуміє досягти "великих успіхів" у національному розвитку. Також Сі підкреслив, що офіційний Пекін надає великого значення розвитку китайсько-російських відносин. Відомо, наприклад, поки Індія взяла паузу в імпорті російської нафти (дякуючи санкціям), Китай планує імпортувати її рекордну кількість. Також з'явилися дані, що Китай бойкотуватиме мирні переговори щодо України, якщо на них не буде РФ. Про що говорять останні дії Китаю? Чи можуть вони змінитись у ракурсі російсько-української війни в найближчому майбутньому? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Як розуміти нещодавні дії Китаю: що важливо враховувати Україні

Сі Цзіньпін. Фото: з відкритих джерел

Геополітично Китай та РФ зацікавлені один в одному

Директор Міжнародного інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов міркує так:

"Китай не приховує своїх союзницьких відносин із Росією. І економічних, і політичних. Змінитися тут нічого не може, тому що геополітично Китай та РФ зацікавлені один в одному".

За словами експерта, нам потрібно бути готовими до того, що вести переговори про закінчення російсько-української війни без участі Росії не вдасться.

"Вихід на мирні переговори має під собою прямий договір між воюючими країнами. Жодних інших варіантів світова історія нам не підказує", – резюмує Віктор Савінов.

Китай точно виступить як один із посередників на переговорах

Експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігор Тишкевич зазначає, що позиція Китаю залишається незмінною. З погляду торгівлі з РФ, він активно купував, купує і купуватиме російську сировину. Тим більше, що робиться це із суттєвим дисконтом.

"При цьому Китай проводив і проводитиме політику прив'язки російської економіки до себе. У тому числі, експортуючи до РФ технологічні товари, але не технології. Умовно кажучи, холодильники, але не те, із чого їх можна зробити. Паралельно КНР прив'язує до себе російську фінансову систему. У взаємних розрахунках, зокрема й за нафту, все йде у китайських юанях. Що Пекіну станом на сьогодні вкрай вигідно", – пояснює експерт.

Щодо мирних переговорів, Китай, за словами Ігоря Тишкевича, послідовно заявляє про необхідність залучення до них РФ.

"За інформацією, яка в мене є, після нещодавнього візиту китайського представника до Москви та Києва, є розуміння, що на певному моменті Росія братиме участь у процесі як сторона переговорів. Тому що неможливо з кимось домовлятися про мир, якщо друга сторона не прийшла. І на той час Китай точно виступить як один із посередників. При цьому його позиція не співпадає з запропонованою Україною формулою миру. І можна не сумніватися, що КНР і далі наполягатиме саме на своїй позиції", – вважає експерт.

Водночас, наголошує він, присутність Китаю на тому ж Глобальному саміті миру, який планується в Швейцарії, буде, швидше за все, зумовлена не тим, чи з'являться там представники РФ, скільки тим, чи готові там обговорювати і китайські пропозиції. Нехай не приймати, але хоч би обговорювати.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи здатний Китай зупинити війну в Україні: чому знову просуває мирний кейс.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини