Головна Новини Світ ЄС Наскільки може затягнутися вступ України до ЄС: до чого є питання
commentss НОВИНИ Всі новини

Наскільки може затягнутися вступ України до ЄС: до чого є питання

Початок переговорів про вступ, якщо він розпочнеться, ще не означає швидкий вступ України до ЄС

9 листопада 2023, 13:47 comments7277
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський з натхненням відреагував на рішення Єврокомісії рекомендувати розпочати переговори щодо членства нашої держави у Євросоюзі. У грудні вже власне ЄС має ухвалити рішення щодо переговорів. При цьому та ж Угорщина обіцяє блокувати вступ України до ЄС, а Німеччина підкреслює, що початок переговорів залежатиме від того, наскільки успішно Україна проведе реформи і виконає критерії для вступу до європейської спільноти. Про що говорять останні єврозаяви щодо України? Що важливо розуміти та робити нашій країні? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Наскільки може затягнутися вступ України до ЄС: до чого є питання

Україна-ЄС. Фото: з відкритих джерел

Вступ України до ЄС дуже важливий

Народний депутат Верховної Ради України (IX скликання), екс-директор з регіонального розвитку ПрАТ "Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча" Сергій Магера міркує так:

"З моменту подання заявки Україною на вступ до ЄС (це сталося 28 лютого 2022 року) минуло понад півтора року. І зараз ми підійшли до етапу можливого початку переговорів. Скільки займе цей етап, навряд чи хтось зможе точно сказати. Але ситуацію з процесом євроінтеграції України вже можна оцінити як позитивну".

Водночас, на думку експерта, до низки умов, які висунуті Україні та сформульовані у семи пунктах, є питання. Не зовсім зрозуміла, зазначає він, та методика оцінки рівня виконання цих завдань.

"Хотілося б зрозуміти, як оцінюються за подібними ж умовами країни, які є членами ЄС, – зізнався Сергій Магера. – Україна перебуває у дуже складному становищі. Ми намагаємося йти в ЄС за умов військової агресії РФ. Як це враховується і чи враховується? Проводити реформи в таких умовах архіскладно будь-якій країні. Тим паче Україні, економіка якої зараз перебуває у мало не катастрофічних умовах".

При цьому вступ України до ЄС дуже важливий, наголошує експерт. Висловлюючи надію, що ми зуміємо це зробити, незважаючи ні на що.

Процес вступу України до ЄС може розтягнутися на роки

Економічний та політичний експерт Борис Кушнірук вважає позитивним певні поступи в рамках євроінтеграції України. Це, пояснює він, завжди надихає – і уряд, і еліти, і населення країни, яка прагне ЄС.

"Але навіть початок переговорів про вступ, якщо (а точніше – коли) він розпочнеться, ще не означає швидкий вступ до ЄС. Процес може розтягнутися на роки", – попереджає експерт.

На його думку, Угорщина може, погодившись на якісь обіцянки з боку ЄК та ЄС, погодитись на початок переговорів щодо вступу України. Саме через те, що початок переговорів і власне вступ – далеко не одне і те ж саме.

"Вимоги до нас тільки збільшуватимуться, – прогнозує Борис Кушнірук. – І питання – чи зуміємо ми їх задовольнити. Вони будуть стосуватися як деяких реформ, так й власне структури нашої економіки, нашої економічної політики. І тут все може бути непростим для України".

Україні необхідно виконувати поставлені євроспільнотою завдання щодо реформ

Кандидат економічних наук, екс-директор з розвитку бізнесу АТ "Укрзалізниця" Андрій Рязанцев поділився таким коментарем:

"Безумовно, посил, отриманий нами від Єврокомісії, є позитивним у ракурсі євроінтеграції України. Звучать різні дати власне такого вступу. Найбільш оптимістично-реалістичною називають 2030 рік".

Щодо зауважень на нашу адресу від тих чи інших країн, блокування тих чи інших ініціатив, спрямованих на зміцнення України, то експерт нагадує, що сам ЄС уже готовий до внутрішнього реформування.

"Про це подаються чіткі сигнали, особливо в ракурсі того, що нерідко дозволяє собі Угорщина. Найважливішою стала б реформа ухвалення рішень: відхід від консенсусної системи – до голосування простою більшістю або двома третинами голосів", – зазначає Андрій Рязанцев.

При цьому, безумовно, продовжує він, Україні необхідно виконувати поставлені євроспільнотою завдання щодо реформ, а також проводити більш активну роботу з тими країнами, які зараз заперечують наше право стати членом ЄС. З тією ж Угорщиною, з тією ж Польщею і таке інше.

Читайте також на порталі "Коментарі" — перспективи вступу до ЄС: з якими викликами доведеться зіткнутися Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини