Головна Новини Світ ЄС Що стане головною проблемою на шляху до членства України в ЄС: чи варто побоюватися Угорщини
commentss НОВИНИ Всі новини

Що стане головною проблемою на шляху до членства України в ЄС: чи варто побоюватися Угорщини

Угорщина, як головний противник на шляху до членства України в ЄС, може лише гальмувати процес, ризикуючи при цьому залишитися без субсидій від блоку

9 листопада 2023, 17:12
Поділіться публікацією:

Однією із топ-тем тижня є рішення Європейської Комісії (ЄК) рекомендувати розпочати у грудні переговори про членство України в ЄвросоюзіМіністр з європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанишина запевняє, що чотири рекомендації ЄК не вплинуть на політичне рішення, яке прийматиметься на саміті у грудніЯкі очікування від євроінтеграційних перспектив України, які вже обіцяє блокувати та сама УгорщинаВидання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Що стане головною проблемою на шляху до членства України в ЄС: чи варто побоюватися Угорщини

Володимир Зеленський та Урсула фон дер Ляйєн. Фото з відкритих джерел

Переговори про вступ до ЄС – це лише початок складного процесу

Економіст, член товариства фінансових аналітиків, екс-член Ради НБУ Віталій Шапран вважає, що блокування переговорів щодо вступу України до ЄС з боку Угорщини виглядає не надто серйозною загрозою.

"Сама Угорщина дуже залежить від допомоги з ЄС та фінансування з боку Європейського інвестиційного банку (ЄІБ). Якщо її позиція буде не конструктивною і її не підтримають основні донори бюджету ЄС – Німеччина та Франція, Угорщина може лише гальмувати процес, ризикуючи при цьому залишитися без субсидій від ЄС", – пояснює Віталій Шапран.

Він наголошує, що переговори про вступ до ЄС – це лише початок складного процесу, але без цього кроку наблизитись до вступу неможливо.

"Є привід радіти прогресу та готуватися до нових викликів", – констатує експерт.

Проблема в тому, що з економічного погляду на Україну в ЄС не чекають

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін упевнений – Україна альтернативи руху в ЄС не має. Загальна течія подій така, пояснює він, що ми зробили свій цивілізаційний вибір. І рух до Євросоюзу для нас об'єктивний.

"Це одна сторона – і вона не обговорюється. Але є й друга, яка стосується самої механіки, процесів, які супроводжують євроінтеграцію. Проблема в тому, що з економічного погляду на Україну в ЄС не чекають. Ті самі польські вимоги щодо ексгумації жертв Волинської трагедіїті ж угорські вимоги про мову та освіту для національних меншинце питання приватні. Які вирішуються шляхом досягнення консенсусу. Найголовніше і найсерйозніше питання, яке чіпляє інтереси величезної кількості людей – економічне", – наголошує експерт.

Він нагадує, що ми вже маємо серйозні прояви українсько-польських, українсько-словацьких, українсько-угорських протиріч, які необхідно якнайшвидше вирішувати. Інакше отримаємо серйозних опонентів під час свого руху до ЄС.

"Зауважте, що з питань, пов'язаних із Волинською трагедією, ніхто не блокував українсько-польський кордон. А моменти, пов'язані з грошима, мобілізували величезну кількість людей. І аграріїв, і перевізників. Той самий транспортний безвіз дозволив українським перевізникам обслуговувати рейси всередині ЄС. І тут ми отримали різко негативну реакцію з боку поляківЩоб Україна увійшла до ЄС, ці проблеми доведеться вирішувати. Сідати за стіл переговорів. Шукати вихід", – пояснює Олег Пендзін.

Задля підписання Угоди про асоціацію з ЄС Україна змушена була піти на жахливо низькі квоти з постачання нашої аграрної продукції на європейський ринок, зазначає він.

"Про яку зону вільної торгівлі може йтися в такому разі? Але ми пішли на такі жертви заради цивілізаційного вибору, – наголошує експерт. – Зараз Україна впритул наблизилася до обговорення питань, пов'язаних із членством. І далі відкладати економічну проблематику не можна. Йдеться фактично про всі експортні товари та послуги. І поки це не вирішити – нас жорстко блокуватимуть".

Читайте також на порталі "Коментарі" — наскільки може затягнутися вступ України до ЄС: до чого є питання.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини