Головна Новини Світ ЄС Війна в Україні: як пояснити активність Макрона та чому Шольц не здатний на подібне
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна в Україні: як пояснити активність Макрона та чому Шольц не здатний на подібне

Макрон любить робити гучні заяви, які б показували лідерство Франції

9 березня 2024, 12:35
Поділіться публікацією:

Президент Франції Еммануель Макрон останнім часом зробив серію резонансних заяв у ракурсі російсько-української війни. Він не лише не виключив розміщення в Україні військ країн-членів НАТО, але й попередив, що Франція відправить свої війська нам на допомогу, якщо росіяни підуть у бік Одеси чи Києва. Також Макрон підкреслив, що Франція не має червоних ліній у підтримці України. На цьому тлі все більш блідо виглядає керівництво Німеччини, яке закликає припинити дискусії щодо розміщення західних військ в Україні, відмовляється передавати нам далекобійні ракети і, схоже, робить ставку на мирні переговори між Києвом та Москвою. Що відбувається зараз у Європі та чому? Як це може вплинути на підтримку України? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Війна в Україні: як пояснити активність Макрона та чому Шольц не здатний на подібне

Макрон та Шольц. Фото: з відкритих джерел

Заяви Макрона пов'язані з кількома факторами

Експерт із міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса вважає, що заяви Макрона пов'язані з кількома чинниками.

"По-перше, це його особистий стиль управління та зовнішньої політики. Він любить робити гучні заяви, які б показували лідерство Франції та особисто Макрона в Європі, як мінімум. Як переконаний голліст – прихильник спадщини Шарля де Голля (французький військовий, політичний та державний діяч, бригадний генерал під час Другої світової війни став символом французького опору)", – пояснює експерт.

По-друге, продовжує він, Франція бачить, що деякі союзники (ті ж Штати) мають сум'яття з приводу України. І намагається перехопити ініціативу. Заявивши про своє лідерство в Європі щодо підтримки нашої країни.

"По-третє, відіграють роль вибори, що наближаються, до Європарламенту. І тут Макрон працює на аудиторію", – робить висновок Ілля Куса.

У Макрона розв'язані руки

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова за президента Володимира Зеленського, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова розмірковує так:

"Слід розуміти, що Франція має ядерну зброю, а ФРН – ні. І хоч німецька економіка сильніша, Франція завдяки наявності ядерної зброї може бути рішучішою у своїх заявах та діях. А завдяки своїм АЕС – більш незалежній енергетично. Так що Макрон має тут більше простору для маневру, ніж той самий Шольц. У тому числі у ракурсі гіпотетичного відправлення військовослужбовців своєї країни до України. Наприклад, як пілотів французьких винищувачів Mirage, чи — розрахунки комплексів протиракетної оборони. Такі спеціалісти нам дуже потрібні. І вони є у французькій армії. І могли б, знаходячись у відносній безпеці, значно зміцнити нашу оборону".

Тетяна Попова не відкидає, що французький "Іноземний легіон" може з'явитися на території України. Зрозуміло, не у вигляді штурмовиків. Але в якомусь іншому вигляді, який нам теж знадобиться.

"Слід також пам'ятати, що на Західній Україні у нас розташовані великі сховища газу. І це місце цікаве усій Європі. Тим важливіше забезпечити його безпеку", – зазначає експерт.

Важливо розуміти і те, продовжує Тетяна Попова, що у Макрона добігає кінця другий президентський термін. Більше він балотуватися, згідно з французьким законодавством, не може. Що значно розв'язує йому руки. Дозволяє не звертати уваги на протести, які може роздмухувати Росія за допомогою лівих чи правих. На критику. Він спокійно робить те, що вважає за корисне для своєї країни.

"Ще цікавий факт. Французькі супутники виділили близько 16 каналів, які під назвою "Свобода" ведуть мовлення на територію РФ. Запускаючи туди майже всі опозиційні російські канали та групи, а також низку українських. Це досить серйозний крок, удар в інформаційному плані, що раніше не робили французи", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — які процеси відбуваються в США та Європі: чи збільшилися ризики для України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини