Головна Новини Світ ЄС З чим підходимо до саміту ЄС: які варіанти для України
commentss НОВИНИ Всі новини

З чим підходимо до саміту ЄС: які варіанти для України

Переговорний процес може піти за лаштунки, щоб переконати країни та еліти, які виступають проти членства України в ЄС

13 грудня 2023, 20:50 comments2394
Поділіться публікацією:

Напередодні саміту лідерів країн Євросоюзу, який відбудеться 14 та 15 грудня у Брюсселі, ситуація зі стартом переговорів щодо вступу України до ЄС залишається туманною. Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявляє, що членство України в ЄС, яке наближається навіть під час війни, розв'язаної РФ, означатиме перемогу українського народу. Однак прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який, по суті, залишився єдиним противником початку переговорів щодо вступу нашої країни до ЄС (навіть Словаччина пообіцяла не блокувати цього рішення), продовжує стояти на своєму. І обіцяє зірвати старт переговорів. Чого чекати від саміту? Чи лише в Угорщині тут є проблема? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

З чим підходимо до саміту ЄС: які варіанти для України

ЄС – Україна. Фото: із відкритих джерел

Багато що вирішать політичні торги

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса розмірковує так:

"Все залежить від політичних торгів, які продовжуються у Брюсселі. Варіанти ж є лише два".

Перший – на майбутньому саміті ЄС ухвалить рішення розпочати офіційні переговори з Україною щодо вступу.

"Країнам, які виступають проти, будуть обіцяні компроміси, поступки, можливо, матеріального характеру, як Угорщині. Або політичного. Це буде компромісне рішення. Символічне. Без конкретних термінів", – пояснює експерт.

Другий варіант – старт переговорам дано не буде. Рішення заблокують.

"І тоді, швидше за все, його перенесуть на наступний рік, – прогнозує Ілля Куса. – І там багато що залежатиме від розкладів російсько-української війни, а також від виборів – у РФ, США, Європарламенті. Не виключено, що ухвалювати рішення про старт переговорів буде вже інший його склад".

Головним нашим опонентом у ракурсі прискорення євроінтеграції є ситуація у США

Директор Українського інституту політики Руслан Бортник не думає, що на нас 14-15 грудня у Брюсселі чекає поразка. Але й на великий успіх, на його думку, розраховувати не доводиться.

"Швидше за все, ЄС знайде механізми, як вирішити питання фінансової підтримки України. З Угорщиною чи без. На наступні чотири чи сім років. Наразі озвучуються різні суми. І 50 млрд. євро на чотири роки. І велика сума на сім років у рамках бюджетного планування Євросоюзу. Тут у нас є добрі шанси", – вважає експерт.

Щодо початку переговорів про членство України в ЄС, тут, за словами Руслана Бортника, позиції Угорщини, а також Австрії, за якими стоять консервативні еліти західноєвропейських країн, виглядають незмінними. І ухвалення цього рішення на поточному тижні малоймовірне.

"Водночас можуть бути зроблені заяви про нові розширені формати, про те, що підготовка до старту переговорів триває. Залишаючи нам риторичну надію. А сам переговорний процес піде за лаштунки – з метою переконати країни та еліти, які виступають проти членства України в ЄС", – прогнозує політолог.

Він наголошує, що головним нашим опонентом у ракурсі прискорення євроінтеграції є навіть не Угорщина, а ситуація у США, де блокується допомога Україні. І це як приклад наводять Брюсселю консервативні європейські еліти. Мовляв, якщо США не допомагають, чому ЄС має брати на себе цей тягар?

"Ще однією проблемою є частина європейського бізнесу, яка виступає проти приходу України до ЄС. Адже це перебалансує європейський економічний ринок. Звучать вимоги компенсацій від своїх урядів та Брюсселя. І це питання на сьогодні не вирішене", – наголошує Руслан Бортник.

Крім того, продовжує він, у Європі багато старих проблем, що затягнулися. Це і Балкани, які досі не прийняті до ЄС. І лобізм. І внутрішня конкуренція. Все це призводить до того, що ті чи інші країни у якийсь момент вистрілюють із критикою підходу керівництва ЄС до ухвалення України, пояснює експерт.

"Слід визнати, що і сама Україна наразі не відповідає критеріям ЄС. Ні в плані верховенства права та демократії, ні в частині бюджетного дефіциту (має бути менше 3% ВВП), – зазначає Руслан Бортник. – А тут ще й війна…".

Лише подолання вищезгаданих проблем зробить наше членство в ЄС реальністю, упевнений експерт.

Угорщина може змінити свою позицію

Доктор політичних наук, експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Ігор Петренко нагадує, що наша країна має велику підтримку в ЄС. І від керівних органів (це видно за заявами президента ЄК – Урсули фон дер Ляєн, голови Євроради – Шарля Мішеля), та загалом від євроспільноти, що демонструють опитування.

"І керівництво ЄС, і лідери європейських країн (як той самий президент Франції – Еммануель Макрон) намагалися переконати Орбана, який блокує важливі євроініціативи щодо України. Але угорський прем'єр поводиться як відвертий шантажист, ув'язуючи розблокування тих чи інших важливих для нас питань із отриманням коштів Будапештом із загальноєвропейської скарбниці. Коштів, надання яких Угорщині було заморожено через численні порушення правил ЄС з боку уряду Орбана", – зазначає експерт.

Як наслідок, продовжує він, усередині ЄС активізувалася дискусія щодо необхідності зміни системи ухвалення рішень. А саме – відійти від консенсунсної моделі на користь кваліфікованої більшості. І схоже, що Орбан сам підштовхує ЄС до цього.

"Поки що щодо Угорщини намагаються використати батіг і пряник. Але, якщо її влада продовжуватиме діяти подібним чином, у хід може піти такий захід як голосування без урахування голосу одного з членів ЄС", – вважає Ігор Петренко.

Він наголошує, президент України Володимир Зеленський, вся наша дипломатія активно працювала і працює над тим, щоб ми отримали позитивне рішення про старт переговорів. І що будь-який варіант, крім цього, буде міні-перемогою навіть не Орбана, а Путіна. Який вміло це намагатиметься використати. Тож було б неправильно давати йому таку можливість, наголошує експерт.

"Зрозуміло, що старт переговорів – це не сам процес вступу до ЄС, а лише початок чергового тривалого відрізку шляху. Тим більше, позиція Орбана виглядає як підігравання Кремлю і погоня за особистою вигодою. Все дуже відверто та цинічно. Все ж таки, – зізнався Ігор Петренко, – мені здається, Угорщина, яка не раз демонструвала "особливу позицію", а потім змінювала її під впливом потужніших єврогравців, цього разу може піти таким самим шляхом. Ситуація не проста. Але сподіваємося на краще".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чим закінчаться розбіжності ЄС та Угорщини: про що свідчить позиція України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини