Головна Новини Світ НАТО Чому Росії не вдалося перешкодити розширенню НАТО – чого чекати далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Росії не вдалося перешкодити розширенню НАТО – чого чекати далі

У Кремлі намагалися заблокувати вступ Швеції та Фінляндії в НАТО, але повністю зупинити цей процес не вдалося

4 квітня 2023, 12:37 comments1519
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 4 квітня, НАТО приросте 31 державою. Нею стане Фінляндія. У Росії реагують на це традиційно негативно, але при цьому дещо мляво з огляду на те, що спільний з НАТО кордон тепер складе близько 1300 км. Про що говорить, як розширення Альянсу, так і нездатність РФ щось протиставити цьому? Як події можуть розвиватися далі, зокрема, в ракурсі євроатлантичної інтеграції України? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому Росії не вдалося перешкодити розширенню НАТО – чого чекати далі

НАТО. Фото з відкритих джерел

Загалом Росія справді виявилася нездатною повністю заблокувати розширення НАТО

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко зазначає, що розширення НАТО говорить про усвідомлення загроз, що різко зросли з боку Росії.

"Це усвідомлення виявилося як у країн, які виявили прагнення вступити в НАТО (Фінляндія та Швеція), так і у самого Альянсу, – пояснює експерт. – НАТО до того ж суттєво посилює свої військові контингенти на кордоні з Росією та Україною. Також показово, що вступ Швеції та Фінляндії відбувається за прискореною процедурою".

Найбільш показовим, за словами Володимира Фесенка, є прецедент із Фінляндією.

"Нам багато років як приклад для наслідування пропонували (у тому числі й низка західних політиків та експертів) сценарій "фінляндизації" (нейтрального статусу та особливих дружніх відносин із Росією, а раніше з СРСР). І ось тепер ера "фінляндизації" закінчилася для Фінляндії", – зазначає політолог.

Відповідно, продовжує він, втратив актуальність також сценарій "фінляндизації".

"Я б не говорив, що Росія виявилася нездатною щось протиставити розширенню Альянсу. У Кремлі намагалися заблокувати вступ Швеції та Фінляндії. Обидві країни могли стати членом Альянсу ще минулого року. Але Росії через Туреччину та Угорщину вдалося загальмувати цей процес, – пояснює Володимир Фесенко. – Нагадаю у зв'язку з тим, що для прийняття будь-якої нової країни в НАТО потрібна згода всіх країн Альянсу. У випадку зі Швецією цей процес поки що триває. Антитурецькі провокації у Швеції, влаштовані явно за сприяння російських спецслужб, були використані Анкарою як привід для блокування вступу Швеції в НАТО. Щось подібне намагалися зробити і у Фінляндії, але фінська поліція виявилася дієвішою, ніж шведська".

Але загалом Росія справді виявилася нездатною повністю заблокувати розширення НАТО, зазначає експерт. Більше того, війна, розв'язана Путіним проти України, дала протилежний ефект, ніж розраховували в Кремлі.

"У Кремлі ж хотіли через швидку звитяжну війну проти України не лише відновити контроль над нашою країною, а й зупинити розширення НАТО на схід, змусити Альянс відійти на рубежі 1997 року. Саме такі вимоги Путін висунув США та НАТО у грудні 2021-го, – нагадує Володимир Фесенко. – У результаті всі ці плани провалилися, а НАТО продовжило своє розширення – цього разу на північному сході прямо на північних кордонах РФ".

На думку експерта, вступ Швеції в НАТО, швидше за все, відбудеться вже після виборів у Туреччині у травні поточного року.

"Протистояння НАТО з Росією з високою ймовірністю продовжиться і після завершення війни в Україні, особливо якщо при владі в РФ залишиться путінський режим. Більше того, у перспективі можливе протистояння і з Китаєм, чи з російсько-китайським Альянсом, – прогнозує Володимир Фесенко. – Після завершення війни з'явиться і вікно можливостей вступу України в НАТО. І прецедент прискореного вступу до Альянсу Швеції та Фінляндії можна буде використати у наших інтересах. Але треба враховувати, що автоматично ми в НАТО не вступимо. Це буде можливо тільки після закінчення війни, і для цього будуть потрібні цілеспрямовані зусилля і з нашого боку, і з боку наших найактивніших партнерів в Альянсі. До того ж, можливий опір та шантаж з боку Угорщини. Чим переможнішим для нас буде завершення нинішньої війни, тим більше шансів буде на вступ України в НАТО. І лише таке членство буде найнадійнішою гарантією від нового нападу Росії на Україну".

Напад РФ на Україну став інструментом для усвідомлення всіма демократичними країнами важливості питання глобальної безпеки

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль розмірковує так:

"Прискорений вступ Фінляндії в НАТО – дуже цікавий сучасний кейс найновішої світової історії. Напад РФ на Україну став інструментом для усвідомлення всіма демократичними країнами важливості питання глобальної безпеки, зміцнення власної обороноздатності. Адже війна Росії проти України, це ще й війна проти всієї системи глобальної безпеки".

Швеція і Фінляндія, зазначає експерт, швидко вирішили позбутися нейтральності, а світ почав позбавлятися ілюзій.

"Радію за Фінляндію (до речі, символічно, що вона стане 31-м членом Альянсу саме сьогодні, 4 квітня, в день заснування НАТО), сподіваємося, що Туреччина незабаром розблокує рух Швеції в НАТО. І, звичайно, сподіваємося, що в найближчому майбутньому до блоку приєднається Україна, перемігши у війні, провівши необхідні реформи. А поки що представники НАТО обіцяли й надалі допомагати Україні, надаючи пакети військової допомоги, навчаючи наших військових, вводячи санкції проти країни-агресора".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Соловйов закликав помститися за "святих" терористів "Гіві" та "Моторолу".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини