Головна Новини Світ НАТО Чому Україна на саміті НАТО здобула максимум з можливого – у чому головний успіх
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Україна на саміті НАТО здобула максимум з можливого – у чому головний успіх

Кроком у бік українських інтересів стала констатація того, що План дій членства (ПДЧ) для України буде не потрібен, тобто процедура прийому до НАТО може пройти досить швидко

14 липня 2023, 09:55 comments1341
Поділіться публікацією:

Президенти країн, що воюють, прокоментували підсумки саміту НАТО у Вільнюсі та гарантії безпеки, які надаються Україні. Так, український лідер Володимир Зеленський наголосив, що кожну домовленість тепер переводять у конкретні кроки, готуючи ґрунт для наступного саміту НАТО – у Вашингтоні. Він також повідомив, що окрім "Великої сімки" (G7 – неформальний міжнародний клуб, який об'єднує Велику Британію, Німеччину, Італію, Канаду, Францію, Японію та США) до гарантій безпеки для України приєдналися Чехія, Данія, Нідерланди, Норвегія, Іспанія та Швеція. У свою чергу російський диктатор Володимир Путін заявив, що членство України в НАТО створить загрозу безпеці РФ. Видання "Коментарі" продовжує обговорювати підсумки саміту та євроатлантичні перспективи України з експертами.

Чому Україна на саміті НАТО здобула максимум з можливого – у чому головний успіх

Саміт НАТО. Фото: Getty Images

Країни Західної Європи та США у своїх рішеннях брали до уваги страхи ескалації чи прямого конфлікту з російською армією

Народний депутат Верховної Ради VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов упевнений, що наша країна на саміті НАТО отримала максимум із можливого.

"Хоча, українська дипломатія виборювала досягнення надможливого – отримання офіційного запрошення до членства в НАТО. У результаті Україна почула в офіційних публічних виступах запевнення, що в майбутньому таки приєднається до Альянсу, хоча в офіційних документах були прописані м'якіші формулювання – без зобов'язань щодо членства. Кроком у бік українських інтересів стала констатація того факту, що План дій членства (ПДЧ) для України не буде потрібен, тобто процедура прийому може пройти досить швидко за наявності політичного рішення", – пояснює експерт.

На його думку, країни Західної Європи та США у своїх рішеннях брали до уваги страхи ескалації чи прямого конфлікту з російською армією. Тому поки що відкладене питання членства України – це жест у бік їхньої внутрішньої опозиції та скептичної частини суспільства. Водночас, наголошує Ігор Попов, західний блок продемонстрував свою єдність, у тому числі з українського питання, що дуже важливо в умовах глобальної геополітичної конкуренції.

"Захід також своїми заявами спростував можливі побоювання щодо "втоми від української війни". Спільна декларація на підтримку України містить усі основні пункти для довгострокової допомоги нашій країні у сфері безпеки. Це постачання озброєння, фінансова допомога у проектах відновлення, надання розвідданих, навчання українських підрозділів на західних полігонах. Ця система гарантій безпеки розглядається як тимчасовий захід до набуття членства в НАТО і була розроблена групою міжнародних експертів під керівництвом Расмуссена та Єрмака. Наразі це вже не пропозиції експертів, а політична декларація лідерів країн. На її основі будуть укладені двосторонні договори з Україною, які матимуть конкретні терміни, обсяги та зобов'язання. Звичайно, багато протоколів до цих договорів буде засекречено", – пояснює експерт.

У Російській Федерації, продовжує він, декларація про довгострокову підтримку України викликала різко негативну реакцію. Адже протягом усієї війни Кремль розраховував на виснаження ресурсів та зміну позиції західних країн. Але саміт, наголосив Ігор Попов, показав, що західний альянс не має наміру програвати в Україні – і готовий мобілізувати серйозну підтримку.

"Вимоги Росії про нейтральний чи позаблоковий статус України навряд чи будуть розглянуті, – вважає експерт. – У глобальному плані НАТО також надіслало певні сигнали Китаю та Ірану, пов'язані зі стримуванням цих країн. Щодо оперативних потреб України, то в рамках саміту було проведено додаткові консультації та оголошено про постачання в Україну додаткового озброєння, у тому числі далекобійних ракет, систем протиракетної оборони та дронів – всього того, що необхідно для успішних бойових дій".

У НАТО чітко артикулювали позицію щодо майбутнього України в цьому Альянсі

Політолог, експерт аналітичного центру "Об'єднана Україна" Валентин Гладких зізнався:

"Не скажу, що саміт НАТО перевершив мої очікування, але однозначно він їх повністю виправдав".

По-перше, зазначає експерт, чітко артикульовано позицію НАТО про майбутнє України в цьому Альянсі.

"Якщо раніше майбутнє України в НАТО розглядалося лише як одна з можливих альтернатив, то відтепер решта варіантів остаточно просто відпала. Як відпали і безглузді, і небезпечні, на мою думку, "гібридні варіанти" входження України до НАТО мало не частинами, як пропонували Фукуяма та Кіссенджер. Добре й те, що наш вступ до Альянсу не прив'язали (принаймні формально) до завершення війни. Це спонукало б РФ до максимального її затягування за будь-яку ціну", – пояснює Валентин Гладких.

По-друге, продовжує він, чітко зазначено, що Україна набуде членства в НАТО, минаючи щонайменше ПДЧ, що потенційно може серйозно прискорити вступ до Альянсу.

"Традиційні розмови про необхідність проведення реформ – мають скоріше церемоніально-напучувальний характер, а не висуваються як реальна вимога. Втім, це не означає, що реформи не можна проводити. Це означає лише те, що без закликів до проведення реформ за будь-яких обставин не обійшлося б", – зазначає експерт.

По-третє (і це, на думку Валентина Гладких, зараз навіть важливіше за два попередні пункти) – Україна отримала гарантії безпеки від держав "Великої сімки", до яких, як тепер відомо, приєдналися на даний момент ще шість держав.

"Це не лише важливий крок у формуванні майбутньої системи забезпечення безпеки нашої країни до набуття нами повноцінного членства в НАТО, а й чіткий сигнал РФ, що Україна матиме все необхідне, щоб ефективно протидіяти російській агресії. Слід зазначити, що Спільна Декларація держав "Великої сімки" про підтримку України концептуально згодна з ідеями, зафіксованими ще рік тому у так званому "Київському безпековому договорі" (Kyiv Security Compact), який анонсували як своєрідний пролог та доповнення до членства України в НАТО" , — наголошує політолог.

Найважливішим він також вважає, що Україна отримала черговий потужний пакет військово-технічної допомоги.

"Не можна ігнорувати той факт, що вирішальним аргументом і, по суті, фінальним акордом нашого шляху до НАТО має бути перемога у війні, яку Росія розв'язала проти України. І перемогти у цій війні ми можемо насамперед зброєю на полі битви, – зазначає Валентин Гладких. – Звичайно, знайдуться ті, хто переконуватиме, що можна було б досягти більшого. Втім, без будь-якої деталізації – чого саме…".

Такі закиди, на думку експерта, виглядають кумедно, особливо коли лунають від тих, хто свого часу, перебуваючи при владі, зробив і досяг значно меншого (зокрема, й у проведенні реформ, які були потрібні для прискорення нашого поступу в НАТО), компенсуючи брак результатів пафосною риторикою щодо "євроатлантичної інтеграції".

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що говорять рішення саміту НАТО: що Україні потрібно було вимагати від союзників.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Володимир

14 липня 2023, 09:36

Якщо перемоги немає - іі потрібно придумати


Новини