Головна Новини Світ НАТО НАТО таки розширюється: про що це говорить – які перспективи України
commentss НОВИНИ Всі новини

НАТО таки розширюється: про що це говорить – які перспективи України

Путін сам створив ситуацію, коли бази НАТО можуть знаходитися буквально за сотню кілометрів від того ж таки Санкт-Петербурга

3 квітня 2023, 18:30 comments1669
Поділіться публікацією:

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що вже 4 квітня Фінляндія приєднається до цього військово-політичного блоку. Він також наголосив, що Україна обов'язково стане членом альянсу, а поки що нас продовжать забезпечувати військовою, летальною, нелетальною та економічною підтримкою, очікуючи від Києва розширення роботи над довгостроковими реформами. Про що говорить розширення НАТО? Які перспективи у Швеції, яку загальмувала Туреччина, а також у України? Портал "Коментарі" з цими питаннями звернувся до експертів.

НАТО таки розширюється: про що це говорить – які перспективи України

Єнс Столтенберг. Фото: з відкритих джерел

Ми сьогодні більше зацікавлені не у формальному статусі нашої країни, а у реальній військовій допомозі з боку учасників Альянсу

Політичний експерт Денис Гороховський зазначає, що розширення НАТО – процес закономірний і, відповідно, передбачуваний.

"Іронія в тому, що навряд чи він так активно форсувався б, якби не варварська політика кремля. Путін сам створив ситуацію, коли бази НАТО можуть знаходитися буквально за сотню кілометрів від, наприклад, Санкт-Петербурга. А, враховуючи останні тенденції, і бажання Росії розмістити ядерну зброю на території Білорусі безпосередньо біля кордону з Польщею буде відмінним стимулом для того, щоб відкласти "на потім" внутрішні конфлікти та посилити колективну безпеку", – акцентує експерт.

Саме тому він схильний думати, що Туреччина за підсумком поступиться шведам у питанні НАТО, при цьому отримавши певну компенсацію за такий крок.

"Знову ж таки, це все відбувається виключно завдяки агресивній політиці кремля і за інших умов, питання входу Швеції до Альянсу навіть не стояло б, – упевнений Денис Гороховський. – Щодо України, то наше членство в НАТО – це не питання найближчої перспективи, тому зараз переоцінювати значущість цього кроку не варто. Країни НАТО дуже не хочуть безпосередньо брати участь у будь-яких військових конфліктах, тому готові заплющувати очі на різні, у тому числі прямі прояви агресії з боку Росії. Крім того, вже неодноразово заявлялося і українською владою, і представниками Альянсу, що Україна не зможе стати членом НАТО до завершення війни з Росією. Звичайно, такий крок можливий виключно в контексті нашої перемоги".

Тому, констатує експерт, ми сьогодні більше зацікавлені не у формальному статусі нашої країни, а у реальній військовій допомозі з боку учасників Альянсу. І ця допомога значно важливіша і значуща, ніж будь-які обіцянки та перспективи.

"Водночас потрібно розуміти, що вступ України до НАТО після нашої перемоги стане відмінним стримуючим фактором для Росії від спроб повторити подібні акти агресії", – вважає Денис Гороховський.

Широкомасштабна російська агресія призвела до того, що Північноатлантичний Альянс об'єднався і почав серйозно розширюватися

Експерт Українського інституту політики Микола Спіридонов нагадує, що Путін виправдовував напад на Україну тим, щоб у Криму чи ще на якійсь нашій території не з'явилася військова база НАТО.

"Однак широкомасштабна російська агресія призвела до прямо протилежного ефекту. Північноатлантичний Альянс об'єднався і почав серйозно розширюватися. Про це говорить і швидкий вступ до НАТО Фінляндії, і трохи відстрочений — Швеції. І в майбутньому – України. По факту, кількість країн Альянсу і кілометри, які вони займають, у тому числі, на кордоні з Росією, зростає", – зазначає експерт.

На його думку, щоб Україна стала членом НАТО, потрібне передусім політичне рішення з боку блоку.

"Юридично є складнощі (щодо обов'язкового контролю над усією своєю територією і так далі), але якщо буде прийнято саме політичне рішення – ми можемо стати членом НАТО набагато швидше. Поки що не де-юре, а де-факто – ми вже член Альянсу, – наголошує Микола Спіридонов. – За кількістю та якістю озброєнь, за рівнем підтримки. Є надія, що й де-юре ми станемо членом НАТО найближчими роками. Північноатлантичний Альянс розширюватиметься, зміцнюватиметься – це вже незворотні процеси, які, хоч як це дивно, викликав саме Путін".

Читайте також на порталі "Коментарі" – про що свідчить попередження окупантів від Зеленського – на що розрахунок.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини