Головна Новини Світ НАТО Підсумки засідання Ради Україна – НАТО: на що варто звернути увагу
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки засідання Ради Україна – НАТО: на що варто звернути увагу

Принципово важливо вести розмову з нашими партнерами саме в цьому руслі: успіх України у війні є цілком реальним, за умови забезпечення її необхідною для цього зброєю

30 листопада 2023, 13:24 comments1939
Поділіться публікацією:

У Брюсселі відбулося засідання Ради Україна – НАТО. На ньому, серед іншого, було обговорено ініціативу об'єднати оборонно-промислові комплекси в різних країнах блоку для більшої ефективності. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, який брав участь у зустрічі, пояснював партнерам, що найкращий шлях для них уникнути участі своїх солдатів у бойових діях – це допомогти тим, хто веде війну. А саме – ЗСУ. Він також наголошував, що Україна не бачить альтернатив у війні проти Росії, окрім як повернути всі свої тимчасово окуповані території. Які висновки можна зробити після цієї зустрічі і заяв, які там прозвучали? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Підсумки засідання Ради Україна – НАТО: на що варто звернути увагу

НАТО-Україна. Фото: з відкритих джерел

НАТО демонструє єдність

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан поділився таким коментарем:

"Це було перше засідання у такому форматі. І чекати від нього якихось проривів було недоречно. Насторожувало те, що напередодні до преси потрапили неоднозначні оцінки позиції окремих держав-членів НАТО щодо перспектив так званого швидкого вступу України до Альянсу. Називалися навіть такі ключові наші партнери як США та Німеччина, які є найвпливовішими членами НАТО. Нібито вони не підтримують ідею швидкого вступу України без виконання низки умов".

Водночас, продовжує експерт, безпосередньо в рамках проведення цього засідання нічого подібного не пролунало. Більше того – Столтенберг вкотре наголосив, що НАТО буде з Україною стільки, скільки потрібно.

"Хоча нам хотілося б отримати зброї – стільки, скільки потрібно для перемоги над РФ. Проте... Плюс – прозвучала заява про те, що Україна погодила з НАТО перелік реформ, які нам необхідно провести, щоб наблизитися до Альянсу. Загалом можна вважати, що перша проба пера у вигляді такого засідання виявилася успішною", – вважає Вадим Трюхан.

Він наголошує, що НАТО у критичний момент, коли з'явилися затримки з виділенням Україні допомоги з боку США, коли відбуваються негативні для нас політичні зміни у низці європейських держав (прихід правих сил до влади у Словаччині, а потім і в Нідерландах), демонструє єдність. Відповідно, можна з упевненістю дивитись у майбутнє, готується до саміту НАТО у Вашингтоні у новому році, зазначає екс-дипломат.

"Успіх Вашингтонського саміту для України значною мірою залежатиме від того, як нам вдасться виконати узгоджені реформи, а також вистояти проти російської агресії. А в ідеалі – досягти певних успіхів. Адже поважають лише сильних", – наголошує Вадим Трюхан.

Країни-члени НАТО надають підтримку, але темпи та масштаби допомоги останнім часом знизилися

Директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова Володимир Дубовик також наголошує, що це – перша зустріч у форматі Ради Україна-НАТО. Такий формат може стати кроком до подальшого зближення нашої країни з Альянсом.

"Що до порядку денного, то пріоритет зараз, звичайно, у постачанні озброєння для України, – наголошує експерт. – Країни-члени НАТО надають підтримку, але темпи та масштаби допомоги останнім часом знизилися. Ця тенденція тривожна. Частково вона пов'язана з тим, що дехто на Заході "втомився від війни", сумнівається у шансі України на перемогу. Об'єктивна причина також у тому, що здатність виробляти озброєння відстає від потреб ЗСУ".

Тому, констатує Володимир Дубовик, важливо вести розмову з нашими партнерами саме в цьому руслі: успіх України у війні цілком реальний – за умови забезпечення її необхідною для цього зброєю.

Ми вкотре звірили годинник із нашими партнерами

Доктор політичних наук, експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Ігор Петренко вважає дуже важливою зустріч, яка відбулася у Брюсселі між українською стороною та країнами-членами НАТО.

"Ми в черговий раз звірили годинник із нашими партнерами, у тому числі в ракурсі розвитку оборонно-промислового комплексу. Україна все ще має досить непогану базу і ракетобудування, і важкого машинобудування. На жаль, багато чим ми неправильно розпоряджалися за роки незалежності. На щастя, потужності залишилися, нові напрацювання є", – наголошує експерт.

Україна, нагадує він, уже змогла налагодити виробництво снарядів калібру 155-мм, бачимо на фронті нові зразки озброєнь власного виробництва. Включаючи дрони, ракети тощо.

"Але нам, безумовно, важливішими є більш технологічні речі, нові системи ППО/ПРО. Під час осіннього візиту президента України до США обговорювалися серед іншого питання кооперації у виробництві озброєнь. Наразі це обговорювалося вже у ширшому форматі – з усіма державами-членами НАТО", – пояснює Ігор Петренко.

Він звертає увагу, що нещодавно у Білому домі поширили інформацію, демонструючи, наскільки великі інвестиції (мільярди доларів) в американську економіку пішли на тлі військової допомоги Україні. Адже замовлення виконують підприємства, що знаходяться в багатьох штатах.

"Тобто в цьому є й економічна зацікавленість, – наголошує експерт. – З огляду на те, що світ вступає в період переозброєння, потрібні нові потужності. У тому ж таки ЄС, як з'ясувалося при спробі за рік зробити мільйон снарядів для України, з цим проблема. Йде війна високої інтенсивності, витрата боєприпасів та військової техніки – величезна. Отже, все це – актуальні питання. І їх серед іншого обговорювали під час засідання Ради Україна-НАТО".

Ігор Петренко впевнений – слід прискорити інтеграцію нашого ВПК із західним. Перейти до загальної стандартизації. Все це наближає Україну і до Альянсу, і до ЄС, робить висновок експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — від чого залежить подальша підтримка Заходом України у війні: чи можливий швидкий мир.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини