Головна Новини Світ НАТО Що відбудеться на саміті у Вільнюсі – яку пропозицію Україні озвучить НАТО
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбудеться на саміті у Вільнюсі – яку пропозицію Україні озвучить НАТО

Вільнюський саміт НАТО стане стартом конкретної та реальної розмови про механізм та термін вступу України до Альянсу

17 червня 2023, 13:20 comments3608
Поділіться публікацією:

З наближенням саміту НАТО у Вільнюсі, який намічено на 11-12 липня, дедалі більше актуалізується тема євроатлантичної інтеграції не лише Швеції, а й України. Не виключено, що на цій зустрічі може бути ухвалено рішення щодо гарантій безпеки України до вступу в НАТО, а також про те, що наша країна може стати членом Альянсу без ПДЧ. Ну, а у російської верхівки з цього приводу – традиційна істерика та потік нових абсурдних заяв, глашатаям яких останніми роками став заступник голови Ради безпеки, екс-президент РФ Дмитро Медведєв. Що, найімовірніше, відбудеться на саміті, чому це важливо не лише для України? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Що відбудеться на саміті у Вільнюсі – яку пропозицію Україні озвучить НАТО

Україна – НАТО. Фото: з відкритих джерел

У новій "вільнюській реальності" Україна вже розглядатиметься як драйвер нової системи безпеки з потужними збройними силами

Керівник Центру політичної розвідки, політтехнолог Олег Постернак поділився такою думкою:

"Незалежно від того, який буде конкретний результат, Вільнюський саміт НАТО стане стартом конкретної та реальної розмови про механізм та термін вступу України до Альянсу. Так само, як Мадридський саміт став вирішальним у виробленні стратегії протидії Росії, так і липневий саміт у Вільнюсі сформує якісно нову модель східноєвропейської безпеки – без двозначності, дипломатичних викрутасів та непослідовності".

Наразі, зазначає експерт, НАТО перебуває у стані колективної мобілізації – і ця ситуація на користь прагнень України до вступу та дозволяє сподіватися на "зелене світло".

Деякими аналітиками, продовжує Олег Постернак, розглядається варіант якнайшвидшого вступу України в НАТО – як спосіб припинення війни та неможливості її в майбутньому.

"Проте в Альянсі навряд чи є повна єдність щодо швидкого вступу України навіть після умовного припинення війни, – наголошує експерт. – Тому виникають такі проміжні варіанти як "гарантії безпеки", ізраїльський, скандинавський варіанти гарантій тощо. На даний момент це кращий варіант, ніж Будапештські гарантії 1994 року. Або "бухарестська обіцянка" НАТО від 2008 року. У новій "вільнюській реальності" Україна вже розглядатиметься як драйвер нової системи безпеки з потужними збройними силами, які загартовані у боях із елементами війни четвертого покоління. Таку країну важливо мати в Альянсі, оскільки вона стає фактором безпеки континенту, стримування Росії від агресивних та реваншистських дій".

Альянс позитивно оцінить наші реформи, модернізацію, військові перемоги

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль нагадує, що цього тижня були позитивні для нашої країни рішення у форматі "Рамштайн". На 13-му засіданні остаточно визначились щодо навчання українських пілотів на натовських винищувачах F-16. А це, наголошує Катерина Коваль – велике зрушення щодо співпраці України з Альянском.

"Щодо російських антинатовських, антиукраїнських заяв, у них немає нічого дивного. Пропагандистська машина поширює старі наративи у стилі "Україна хотіла напасти на Росію, якби Україна не прагнула в НАТО, не було б війни, РФ лише обороняється" тощо. До реальності це не має жодного стосунку. Ми пам'ятаємо, що Україна розпочала євроатлантичний шлях практично з початку оголошення своєї незалежності", – зазначає експерт.

Вона нагадує, що міністр оборони нашої країни – Резніков – заявив, що, можливо, на нас чекає новий формат співпраці з Альянсом. Більше розширений, глибокий.

"Пройшло засідання Комісії Україна – НАТО. Планується засідання у рамках Ради Україна-НАТО. Ми демонструємо успіхи на полі бою, на міжнародній арені, – наголосила Катерина Коваль. – Впевнена, що Альянс позитивно оцінить наші реформи, модернізацію, військові перемоги. І ухвалить рішення щодо розширення співпраці, а також вступу України в НАТО – у найближчому майбутньому".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи можуть війська країн НАТО увійти до України – як розуміти заяву екс-генсека Альянсу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини