Головна Новини Світ Близький Схід Чому знову загострилася ситуація на Близькому Сході: що це означає для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому знову загострилася ситуація на Близькому Сході: що це означає для України

Не виключено, що Ізраїль будуть ще більше підштовхувати до якнайшвидшого завершення операції в Секторі Газа, щоб ситуація в регіоні змогла нормалізуватися

14 квітня 2024, 12:05 comments7853
Поділіться публікацією:

Незважаючи на те, що Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) частково вивела війська із Сектору Газа, обстановка на Близькому Сході різко загострилася. Після того як у сирійському Дамаску ізраїльтяни завдали удару по іранському консульству, Іран влаштував свою атаку за допомогою як безпілотників, так і ракет. Президент США Джо Байден заявив про підтримку Ізраїлю. Чому ситуація в тому регіоні знову "погорячішала"? Які варіанти розвитку подій? Як це може вплинути на російсько-українську війну? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому знову загострилася ситуація на Близькому Сході: що це означає для України

Загострення Близького Сходу. Фото: із відкритих джерел

Близький Схід залишається точкою напруги

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно зазначає, що після терористичної атаки ХАМАС проти Ізраїлю 7 жовтня минулого року, а також дій ЦАХАЛ у Секторі Газа у відповідь, багато говорилося про ризик великої війни. Про розростання локального конфлікту на регіональний, враховуючи відмінність поглядів багатьох гравців на палестино-ізраїльський конфлікт.

"Однак великі держави докладали багатьох зусиль, щоб такого загострення не відбулося. У регіон увійшли військові кораблі США, були попередження на адресу Ірану, що Штати захистять Ізраїль. І великої війни вдалося уникнути, – наголошує експерт. – Але на тлі того, що відбувається вже півроку у Секторі Газа, сталося загострення у Червоному морі. Коли хусити з Ємену, які, як вважається, контролюються Іраном, почали нападати на різні судна. Викликавши реакцію у відповідь з боку США та низки інших країн. Тобто окремі події будь-якої миті могли призвести до загострення ситуації в цілому. Що зараз і сталося”.

За словами Олесі Яхно, спусковим гачком Іран називає удари по його об'єктах у Сирії, нібито завдані Ізраїлем 1 квітня. Тому й здійснено, як запевняють у Тегерані, удар відплати в ніч проти 14 квітня.

"Виглядало це як демонстрації сили з двох сторін. Іран продемонстрував, що готовий йти на загострення, причому, залучати до нього і низку проіранських країн або їх частини (Хезболла в Лівані, сирійські проксі, єменські хусити). Що ракети та дрони можуть полетіти з різних територій. З іншого боку, Ізраїль та його західні союзники задіяли потужні захисні механізми. У результаті значну кількість ракет та дронів збили ще до того, як вони увійшли до повітряного простору Ізраїлю. Це було справді закриття неба, за участю авіації, ППО, систем РЕБ тощо", – наголошує аналітик.

Близький Схід, продовжує вона, безумовно, залишається точкою напруги. І може потужно спалахнути будь-якої миті.

Не виключає Олеся Яхно і те, що Ізраїль ще більше підштовхуватимуть до якнайшвидшого завершення операції в Секторі Газа, щоб ситуація в регіоні почала нормалізуватися.

Палестино-ізраїльський конфлікт давно потребує вирішення, пояснює експерт. Тим більше, що завжди знайдуться суб'єкти, зацікавлені в ескалації того чи іншого моменту.

"Для України те, що відбувається на Близькому Сході, безумовно, важливо, – вважає Олеся Яхно. – Але поки що неясно, як це позначиться на нас. Чи більше відверне увагу від російсько-української війни, чи, навпаки, ув'яже її з ірано-ізраїльською ескалацією? Чи прискорить це виділення із США зовнішньої допомоги у спільному пакеті (Україна, Ізраїль, Тайвань), чи республіканці просуватимуть окремий пакет, лише Ізраїлю? Чи дозріє демократичний світ для потужної відповіді всім авторитарним режимам, включаючи московський та тегеранський? Думаю, на всі ці запитання ми невдовзі отримаємо відповіді. Сподіваємося, що – позитивні для нас та всього цивілізованого світу".

Ситуація не могла не погарячішати

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова за президента Володимира Зеленського, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова розмірковує так:

"Ситуація не могла не погарячішати. Іран довго проводив атаки на Ізраїль через проксі. Причому не лише на Ізраїль. Ті ж єменські хусити періодично атакували кораблі ізраїльських союзників — британців, американців. Зрештою, Ізраїль ударив на початку квітня по іранському консульству в Дамаску, даючи зрозуміти, що настав час припиняти використовувати проксі, що в Тель-Авіві чудово розуміють, хто стоїть за агресивними діями проти Єврейської держави. Під час того удару, до речі, було знищено іранського генерала, який якраз відповідав за проксі. На що Іран відповів масованою атакою з використанням сотень ракет та дронів".

Але до цієї атаки Ізраїль та союзники зуміли приготуватися, наголошує експерт. Причому настільки, що близько ста дронів авіація США та Великобританія перехопила за межами Ізраїлю. По збиттю балістичних ракет — теж дуже потужний результат ППО.

"Немає сумнівів, що Ізраїль тепер скористається можливістю завдати удару у відповідь. Швидше за все, не лише по військових, а й по ядерних об'єктах Ірану. Коли саме, ми, зрозуміло, не знаємо. Але що буде – безперечно. Іран сильно підставився. Його війна через проксі не давала Ізраїлю дати пряму та потужну відповідь по іранській території. Тепер він має на це повне право. Не думаю, що заяви США чи представників ООН про те, що потрібно бути обережнішими, не допустити подальшої ескалації, стримають ізраїльську відповідь", – каже Тетяна Попова.

За її словами, поки не ясно, як обстановка, що розпалилася на Близькому Сході, вплине на російсько-українську війну. З одного боку, Україна перебуває в одному пакеті з Ізраїлем щодо виділення зовнішньої допомоги США. І процес може пришвидшитися. З іншого боку, республіканці можуть спробувати провести допомогу Ізраїлю окремим законопроектом.

"Що для нас точно плюс – Іран не тепер продаватиме свої балістичні ракети Росії, чого ми дуже побоювалися. Та й загалом його підтримка РФ у війні проти України знижуватиметься. Тому що Ірану стане не до того", – прогнозує Тетяна Попова.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що відбувається на дипломатичному фронті: які рішення можуть вплинути на події в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

14 квітня 2024, 11:45

Тепер головне борцям за свободу і рівність проти юдоциду не зупинятись. Діяти з тієї ж тактикою яку вони застосували проти України в Надії заробляти на цьому: "на виснаження". Неоарійці не витримають цього як не витримали і програли у Кореї В'єтнамі Афганістані тощо. В них виснажені ресурси українською юдейсько-путинської кризою вони програли. Вони роблять ставку на корумпованих розкрадачів і узурпаторів з дідами на палочках типу нашого Фюрера і Нетаньяху.


Новини