Головна Новини Світ Близький Схід Хто стоїть за нападом ХАМАСа на Ізраїль – до якої загрози може призвести конфлікт
commentss НОВИНИ Всі новини

Хто стоїть за нападом ХАМАСа на Ізраїль – до якої загрози може призвести конфлікт

Через події в Ізраїлі під загрозою зриву виявилося зближення США та Саудівської Аравії

9 жовтня 2023, 12:25
Поділіться публікацією:

Атаки бойовиків ХАМАС на Ізраїль, що розпочалися в суботу, 7 жовтня, були сплановані за кілька тижнів до цього за сприяння іранських спецслужб. Про це пише The Wall Street Journal із посиланням на високопоставлених членів ХАМАСу та Хезболли. При цьому в Держдепі США заявили, що доказів причетності Ірану до цих подій поки що немає. Сам офіційний Тегеран, як і у випадку з постачанням росіянам дронів Shahed, заперечує свою причетність до атаки ХАМАС на Ізраїль, при цьому у заявах підтримує дії палестинських бойовиків. Ну, а Рада безпеки ООН, що зібралася щодо ситуації в Ізраїлі, жодних дій і заяв у результаті не прийняла. Експерти проаналізували дані заяви спеціально для видання "Коментарі".

Хто стоїть за нападом ХАМАСа на Ізраїль – до якої загрози може призвести конфлікт

Напад ХАМАСу на Ізраїль. Фото: з відкритих джерел

Ціла низка процесів на Близькому Сході виявилася на межі зриву

Керівник Фонду "Українська політика" Костянтин Бондаренко розмірковує так:

"Різниця між Вашингтоном та Лондоном у тому, що, як і у випадку з Україною, Вашингтон зацікавлений у миротворчості, а Лондон – у посиленні війни на Близькому Сході. Вашингтону необхідний мир на його умовах і за його посередництва, Лондону потрібна війна (бажано, чужими руками)".

За словами експерта, те, що Іран підтримує ХАМАС та Хезболла, ще не означає, що саме він давав вказівки розпочинати бойові дії.

"Прямих доказів Вашингтон не має, – пояснює Костянтин Бондаренко. – А звинувачення на адресу Ірану ставлять на межу зриву цілу низку процесів на Близькому Сході та у світі. У тому числі спробу нового зближення США та Саудівської Аравії, результатом якої стане зниження цін на нафту у світі, а також заплановану на листопад зустріч президента США Джо Байдена та китайського лідера Сі Цзіньпіна в Сан-Франциско (Китай опікується Іраном і виступає в ролі одного з миротворців у регіоні, оскільки зацікавлений у стабільності своїх торгових шляхів). Лондон продовжує діяти за принципом "чим гірше, тим краще". Саме тому позиції Вашингтона та Лондона щодо "кризи Гази" настільки сильно різняться".

Входимо в період посилення протистояння авторитарних режимів з демократіями практично по всій планеті

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко поділилася такою думкою:

"Іран, очевидно, підтримує ХАМАС та "Ісламський джихад". Можливо, така сильна атака на Ізраїль була здійснена для зриву можливого прогресу в діалозі з Саудівською Аравією. На що, до речі, звертає увагу очільник Держдепу Блінкен".

Очевидно, продовжує експерт, що Ізраїль продовжить давати військову відповідь. І що продовжать гинути люди у секторі Гази.

"Це зробить будь-який діалог ізраїльтян із саудитами неможливим, – зазначає Катерина Одарченко. – Безпрецедентне насильство, звісно, має бути зупинено. Але зробити це набагато складніше, ніж сказати. На жаль, ми перебуваємо в періоді посилення протистояння авторитарних режимів з демократіями практично по всій планеті".

Читайте також на порталі "Коментарі" — війна з ХАМАС затягується: в Армії оборони Ізраїлю зробили тривожну заяву.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини