Головна Новини Світ Близький Схід Що означає затягування війни ЦАХАЛ з ХАМАС: на яке ключове питання немає відповіді
commentss НОВИНИ Всі новини

Що означає затягування війни ЦАХАЛ з ХАМАС: на яке ключове питання немає відповіді

Ситуація на Близькому Сході затягується на невизначений час

3 грудня 2023, 14:37
Поділіться публікацією:

У секторі Газа після деякої паузи в бойових діях, пов'язаної з обміном заручниками та ув'язненими, відновилися (як і попереджав ізраїльський прем'єр Біньямін Нетаньяху) обстріли та наземна операція ЦАХАЛ (ізраїльська армія). Експерти поділилися з порталом "Коментарі" думками щодо майже двох місяців війни Ізраїлю з ХАМАС та того, як події можуть розвиватися далі.

Що означає затягування війни ЦАХАЛ з ХАМАС: на яке ключове питання немає відповіді

Загострення на Близькому Сході. Фото: із відкритих джерел

Ізраїльська армія втягується у довготривалий конфлікт із непередбачуваним фіналом

Директор Центру Близькосхідних досліджень Ігор Семиволос розмірковує так:

"Ситуація розвивається саме за тим сценарієм, як я прогнозував у жовтні. Ізраїльська армія втягується у довготривалий конфлікт із непередбачуваним фіналом".

За словами експерта, незважаючи на величезну перевагу ЦАХАЛ над ХАМАС, політичні результати конфлікту можуть виявитися невтішними для Ізраїлю, який швидко втрачає міжнародну підтримку.

"Щоб продовжувати інтенсивну війну та мінімізувати втрати особового складу, Ізраїлю необхідно завдавати масованих ракетно-бомбових ударів по сектору Газа. Що призводить до величезної кількості жертв серед мирного населення. Міські бої у Газі продовжуються. І не видно очевидного сценарію, за яким вони можуть завершитись повною перемогою Ізраїлю", – констатує Ігор Семиволос.

Все явно затягується на невизначений час, наголошує він. І це не грає на користь Ізраїлю.

Досі неясно, хто контролюватиме сектор Газа

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький зазначає, що Ізраїль продовжує гнути свою лінію. Гуманітарні паузи припинено. Завдання ЦАХАЛ залишається таким як і раніше — знищення ХАМАС.

"США робили все можливе, щоби якось пом'якшити ситуацію. Але не досягли успіху. Тим часом, проявляється те саме, що й у нашій війні – лише значно швидше. А саме – рутинізація всього. Те, як раніше діяли на Захід, на арабські країни кадри із загиблими дітьми та жінками, вже не так діє", – пояснює експерт.

За його словами, ізраїльські фахівці припускають, що до кінця цього року (тобто за цей місяць) основні бойові дії буде завершено, інфраструктура ХАМАС у Газі – зруйнована.

"А далі постає питання, яке поки що не вирішене. Хто контролюватиме сектор? Палестинська автономія (лівий берег річки Йордан), коаліція арабських країн, міжнародні структури? Чи все Ізраїль візьме на себе? На даний момент здається, що арабські країни, мусульманський світ пошуміли, кожен пропіарився на тему цієї війни від Туреччини до Ірану. Але жодної діяльної участі ніхто брати, схоже, не збирається. Тому що – собі дорожче. Сподіваємося, що так і буде... Але треба розуміти, що в авторитарних, напівавторитарних режимах багато залежить не від громадської думки, а від того, як лідери цих держав сприймають ситуацію. І якщо хтось неправильно рахує ситуацію, він може зробити хід, який посилить конфлікт", – попереджає Олексій Голобуцький.

Читайте також на порталі "Коментарі" — невдовзі на Близькому Сході розпочнеться жорсткіша фаза війни: ЗМІ дізналися подробиці.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини