Головна Новини Світ Росія Чи ризикне Путін поїхати до Туреччини чи ПАР – чим це загрожує
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи ризикне Путін поїхати до Туреччини чи ПАР – чим це загрожує

Візит до ПАР виглядає для Путіна набагато ризикованішим, ніж до Туреччини, яка не ратифікувала Римський статут

15 липня 2023, 12:35 comments1585
Поділіться публікацією:

Президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив про ймовірний візит російського диктатора Володимира Путіна в серпні. І висловив сподівання на продовження зернової угоди. У Кремлі поки нічого до пуття з цього приводу сказати не можуть. Як і щодо путінської поїздки на серпневий саміт БРІКС (до об'єднання входять Бразилія, Росія, Індія, Китай та Південноафриканська республіка) до ПАР. Із країни-господарки заходу йдуть неоднозначні сигнали. Так, президент ПАР Сиріл Рамафоса пропонує Путіну не ризикувати (адже з березня перебуває в міжнародному розшуку через ордер, виданий на його арешт Міжнародним кримінальним судом у рамках розслідування незаконної депортації дітей з території України), а направити замість себе на заходи главу МЗС Росії Сергія Лаврова. Чи ризикне Путін, який з березня "окопався" в РФ, вибратися за межі своєї країни? Які ризики може створити його приїзд для Туреччини та ПАР? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи ризикне Путін поїхати до Туреччини чи ПАР – чим це загрожує

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Путін може надіслати до Туреччини або ПАР двійника

Голова профспілки Українська незалежна фундація юристів, голова АТ "Кравець та партнери", адвокат Ростислав Кравець міркує так:

"Якщо говорити про ймовірну поїздку Путіна до Туреччини, то остання не ратифікувала і не підписувала Римський статут МКС, тож на неї не поширюються правила МКС. І, в принципі, оголошений у міжнародний розшук російський президент може прибути туди, не побоюючись арешту. Але тут є нюанс. Туреччина – країна НАТО. Цей блок – на боці України у протистоянні з РФ. І приїзд до країни НАТО лідера країни-агресора, яка погрожує всьому світу ядерними катастрофами, виглядатиме, як мінімум, дивно. Хоча ми чудово знаємо, що офіційна Анкара веде політику відносного нейтралітету, намагаючись не загострювати стосунки ні з Києвом, ні з Москвою".

Щодо поїздки до ПАР, яка підписала та ратифікувала Римський статут, тут виникає складна ситуація для міжнародного права, вважає експерт.

"Керівника ядерної держави можуть заарештувати в іншій державі, незважаючи на його якісь дипломатичні та політичні імунітети. Адже рішення МКС у Гаазі ці імунітети нівелювало. Давши право відповідним органам на арешт міжнародного злочинця Путіна та доставку його до суду. Не дивно, що влада ПАР звертається до Кремля з проханням, щоб Путін не їхав на саміт. Не створював ризиків для себе та інших", – пояснює Ростислав Кравець.

На його думку, навряд чи Путін ризикне прибути до Туреччини чи ПАР. Хоча не виключено, що надішле двійника.

"Після недавньої поїздки до Дагестану, де Путін, який зазвичай намагається максимально убезпечити себе, раптом пішов у народ, стало очевидно, що двійники — не конспірологічна теорія, а факт. І особа, яка може прибути до Туреччини чи ПАР під виглядом Путіна – не обов’язково буде справжнім Путіним", – констатує експерт.

Гіпотетичний приїзд Путіна до ПАР стане серйозним випробуванням для міжнародної правової системи у контексті виконання зобов'язань

З огляду на те, що Туреччина не ратифікувала Римський статут, вона не має жодних юридичних зобов'язань перед МКС, наголошує політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

"Отже, жодних формальних проблем для візиту Путіна туди немає, – вважає експерт. – Кожна із сторін вирішуватиме свої проблеми. І, найімовірніше, Ердоган вирішить більше (зокрема у контексті зернової угоди), користуючись ослабленням путінського режиму після пригожинського бунту".

А ось ПАР – одна з понад 120 держав, які підписали та ратифікували Римський статут Міжнародного кримінального суду, акцентує Віталій Бала. Тому, констатує він, гіпотетичний приїзд туди Путіна стане серйозним випробуванням для міжнародної правової системи у контексті виконання зобов'язань, які беруть на себе країни, які підписують відповідні документи.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чи справді в оточенні Путіна є джерела ГУР – як розуміти заяву Буданова.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини