Головна Новини Світ Росія Чи справді Захід має готуватися до нападу РФ: що до цього підштовхує Путіна
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи справді Захід має готуватися до нападу РФ: що до цього підштовхує Путіна

Чи наважиться Путін на нову авантюру, залежить від самого Заходу, від готовності вже зараз протистояти Росії

20 січня 2024, 14:15 comments4043
Поділіться публікацією:

Представники Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що Росія проводить інформаційну операцію, щоб представити оборонні навчання НАТО Steadfast Defender 2024 (які є відповіддю на агресію РФ проти України та російські загрози на адресу членів НАТО) як провокаційні. А міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус, як і багато європейських політиків і чиновників останнім часом, говорить про те, що одного разу Росія може напасти на країну НАТО. Наскільки великі такі ризики? Які варіанти розвитку ситуації? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи справді Захід має готуватися до нападу РФ: що до цього підштовхує Путіна

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Підготовка до ймовірного нападу знижує ризики

Засновник соціологічної компанії Active Group, політичний експерт Андрій Єрьоменко акцентує, що Росія останнім часом називає провокаційним плюс-мінус все. За його словами, Кремлю важливо для внутрішньої політики говорити про "агресивний блок НАТО". Тому будь-яка дія Альянсу подається саме в такому світлі.

Це просто галас, на який не варто зважати, упевнений експерт.

"Щодо ймовірності російського нападу на країну (країни), що входять до НАТО... Якщо блок готуватиметься до такого нападу – на нього не нападуть. Якщо ж не буде – напад неминучий", – попереджає Андрій Єрьоменко.

У цьому контексті, продовжує він, заяви міністра оборони ФРН, як і інших військових чиновників низки країн, є абсолютно справедливими та виправданими.

"Підготовка до можливого нападу знижує ризики. Та й будь-який військовий повинен розглядати всі варіанти, включаючи найгірший. І розуміти як оборонятися. Такі заяви адекватні, – наголошує експерт. – Додам, що така підготовка означає розгортання військового виробництва, відповідно до інфраструктури. Що побічно, так чи інакше, допомагає Україні. Як і те, що Росії доведеться висунути частину своїх військових (які могли висунутись у сторону України) до місця проведення навчань НАТО".

Кремль думає над новим бліцкригом

Політолог, партнер міжнародного комунікаційного агентства Good Politics Максим Джигун вважає абсолютно реалістичним сценарієм напад РФ на одну з країн НАТО.

"У тому числі – через нечітку, неоднозначну позицію країн Альянсу щодо російської агресії проти України. І ця дуже м'яка, обмежена реакція на те, що творить Росія, на всі її військові злочини призводить до того, що у Путіна з'являється бажання посилити свій вплив на інші країни. Тим більше, що він розуміє – за нинішніх умов українська армія є значно сильнішою, ніж майже всі європейські. І наступ на ті ж невеликі країни Балтії міг би стати для Кремля тим самим бліцкригом, який не вийшов в Україні. Враховуючи розміри російських збройних сил, а також досвід, набутий ними у війні проти нашої країни, такий напад може, на думку Путіна, мати успіх", – пояснює політолог логіку країни-агресора.

Він звертає увагу, що відповідні матеріали німецького видання Bild (про те, що такий напад є ймовірним) тепер підтверджуються і заявами міністра оборони ФРН.

Додатковим фактором того, що таке можливе, є розміщення Росією ядерної зброї у Білорусі, вважає Максим Джигун. І провокаційні заяви Лукашенка з цього приводу.

"Ймовірно, Путіна підштовхує до нової агресії і те, що він сподівається на повернення близького йому за духом Трампа до Білого дому. А це може спровокувати вихід США з НАТО (Трамп про це говорив, хоч законодавчо таке право зараз постаралися обмежити). У будь-якому випадку, на думку Путіна, з гіпотетичним приходом Трампа до влади, США менше звертатимуть увагу на Європу. І Росія зможе діяти там як захоче. Це все – вже не дзвіночки, а дзвінний набат щодо необхідності максимально озброїти Україну, щоб ми розгромили російську армію, не дозволивши Кремлю розв'язувати нові та нові конфлікти", – резюмує політолог.

Читайте також на порталі "Коментарі" — яка ймовірність, що РФ у Європі піде далі: до якого сценарію настав час готуватися Заходу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини