Головна Новини Світ Росія Чого чекати від виборчої кампанії в РФ: чи може там щось "рвонути"
commentss НОВИНИ Всі новини

Чого чекати від виборчої кампанії в РФ: чи може там щось "рвонути"

Путін уявив себе імператором - і його може спіткати участь більш далеких попередників у будь-який момент

9 листопада 2023, 14:55
Поділіться публікацією:

Представники Інституту вивчення війни (ISW) припускають, що передвиборча кампанія Путіна (мало хто сумнівається, що він не балотуватиметься, а вибори президента вже в березні) пройде без незручної для диктатора теми війни в Україні. Чи може у РФ щось "рвонути" під час майбутньої виборчої кампанії? Зі сторони, наприклад, Кавказу, де той самий голова Чечні Рамзан Кадиров все більше "качає права". Видання "Коментарі" розбиралося в цій темі, проінтерв'ювавши експертів.

Чого чекати від виборчої кампанії в РФ: чи може там щось "рвонути"

Вибори у Росії. Фото: з відкритих джерел

"Рвонути" в РФ може будь-якої миті

Експерт Українського інституту політики Микола Спіридонов поділився такою думкою:

"Виборча кампанія у Росії – поняття відносне. Більше декларативне. Серйозної конкуренції там давно немає. Але в інформаційному плані Путін, зрозуміло, не робитиме акцентів на війні проти України. У тому числі тому, що він позиціонує росіянам цю війну як війну із Заходом, ледь не з усім світом. Тезу "ми — обложена фортеця, ми — проти всього Заходу" можна "продати". А реалії у стилі "ми воюємо проти України зі змінним успіхом" – ні. Тим більше, що й війною це в РФ називати не принято".

Втім, продовжує експерт, від виборців у Росії мало що залежить. Демократичних виборів там у цьому столітті точно не було.

"А ось "рвонути" в РФ може будь-якої миті. І це мало залежить від номінальних виборів. У цілому нині історія Росії — це історія революцій, громадянських та імперських воєн. Із постійними вбивствами керівників цієї держави. Є така історична гіпотеза, що насправді всі російські царі були вбиті. Офіційно це не підтверджено, але навіть офіційно відомо про чимало смертей. Путін уявив себе імператором – і його може спіткати доля більш далеких попередників у будь-який момент", – пояснює Микола Спіридонов.

Щодо революційних подій у Росії, з історії відомо, нагадує він, що ті відбуваються під час військових дій. Так, обидві революції 1917 року (і лютнева, і жовтнева) — збіглися з Першою світовою війною та неуспіхами там Росії.

"Безперечно, ситуація в РФ вибухонебезпечна. Це показав той же червневий заколот Пригожина. Швидше за все, таких пригожиних у РФ вистачає. А будь-які внутрішні потрясіння в країні-агресорі, звісно, підуть на користь Україні, – зазначає експерт. – На тому ж Кавказі ситуація вибухонебезпечна. Її загострила і мобілізація, і загострення на Близькому Сході, що вже призвело до погромів у Дагестані. Все це разом робить традиційно вибухонебезпечний Кавказ ще більш непередбачуваним та наповненим ризиками. Своєрідною пороховою бочкою в тілі РФ".

Регіональну стабільність Кремль спробує забезпечити силовими методами або за допомогою підкупу

Політтехнолог Юрій Подорожній вважає, що вибори в РФ в наступному році стануть важливим чинником у ракурсі російсько-української війни.

"Відомо, що агресор зібрав близько 400 тисяч військових на тимчасово окупованих територіях. І, ймовірно, намагатиметься атакувати. Путіну потрібні військові перемоги. Саме тому вже зараз ми бачимо штурми Авдіївки, де противник не зважає на втрати", – пояснює експерт.

Крім того, зазначає він, Путіну важлива внутрішня стабільність. Проводиться зачистка будь-яких паростків опозиції.

"Влітку, коли в Кремлі проходила нарада з політтехнологами про проведення виборів у березні-2024, було поставлено два завдання. Перше — підібрати опонента Путіну, який однозначно програє, але виглядатиме для Заходу як реальний кандидат. Друге — не перетворити поствиборчу ситуацію в РФ на те, на що вона перетворилася 2020-го для Лукашенка. Не виявитися невизнаним президентом. Втім, ПАРЄ вже ухвалила резолюцію про те, що Путіна не визнають легітимним президентом, якщо він піде на черговий термін. Але навряд це зупинить диктатора", – вважає Юрій Подорожній.

Він припускає, що регіональну стабільність Кремль намагатиметься забезпечити силовими методами або за допомогою підкупу.

"Того ж Кадирова, який починає "качати права" і для кого, в принципі, все одно, хто сидітиме в Кремлі (зрозуміло, що буде – ставленик ФСБ), аби не ліз у справи Чечні та завалював її керівництво грошима, будуть традиційно купувати. При цьому сам Кадиров розуміє, що встановити автономний режим не вдасться. Тож йому головне більше видоїти з російського бюджету", – наголошує експерт.

На його думку, навряд чи в РФ можливі якісь протистояння чинному режиму. Адже навіть т.зв. опозиція грає не на перемогу, а лише – вдає, що бере участь у виборах, приймаючи ті цифри, які намалюють у Кремлі, констатує політтехнолог.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що сьогодні означатимуть переговори з РФ: чому на Заході почали просувати питання.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини