Головна Новини Світ Росія Чому Путін перейшов до прямого шантажу країн НАТО – до чого тут вагнерівці
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Путін перейшов до прямого шантажу країн НАТО – до чого тут вагнерівці

Перекидаючи вагнерівців до Білорусі, Кремль намагається одночасно погрожувати і Україні, і країнам НАТО

22 липня 2023, 16:18 comments3173
Поділіться публікацією:

Російський диктатор Володимир Путін заявив, що проти Республіки Білорусь (РБ) нібито можуть розв'язати агресію, тому російські війська будуть готові відповісти всіма наявними засобами. Він також видав чергове марення у стилі, що західні землі Польщі – це нібито подарунок Сталіна. Тим часом, на фоні концентрації в РБ найманців ПВК "Вагнер", а особливо у зв'язку із спільними навчаннями білоруської армії та вагнерівців біля польського кордону, польська армія перекидає туди свої війська. Що і чому відбувається зараз стараннями Кремля у Білорусі? Куди ситуація може хитнутися далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому Путін перейшов до прямого шантажу країн НАТО – до чого тут вагнерівці

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Польща перетворилася на черговий об'єкт для російського інформаційно-пропагандистського тиску

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук упевнений, що путінські погрози на адресу Польщі озвучені не просто так. Як не просто так робляться й певні агресивні кроки із використанням території Білорусі. Ідеться і про переміщення туди ядерних озброєнь, і про перебазування туди вагнерівців.

"Схоже, РФ усвідомила, що протистояння із Заходом для неї стратегічно не може бути переможним. Ресурси, можливості – непорівнянні. У Кремлі зрозуміли – доки Захід підтримуватиме Україну, жодних шансів на успіх т.зв. "сво" — не буде", — пояснює експерт.

За його словами, незважаючи на те, що результати нещодавнього саміту НАТО у Вільнюсі оцінювалися неоднозначно, там було одне важливе – принципове – рішення. А саме – всі країни Альянсу підтвердили підтримку України стільки, скільки знадобиться. І не просто на словах, а й підписали відповідну Декларацію про розробку гарантій безпеки.

"Мова, – нагадує Петро Олещук, – про стратегічну довгострокову підтримку нашої країни в контексті побудови потужної української армії. І хоч поки ці рішення мають декларативний характер, вони, по-перше, підкріплюються все новими та новими пакетами військової допомоги. А по-друге – демонструють Москві, що ніхто втомлюватися від України, відмовлятися від допомоги нам у боротьбі з російською агресією не збирається".

У такій ситуації, зазначає політолог, країна-агресор перейшла до прямого шантажу Європи загалом та країн НАТО, зокрема.

"Напевно, у Кремлі розмірковують так – а давайте випробуємо Альянс на міцність, влаштувавши атаку на країни Балтії чи Польщу? Накопичуватимемо біля їхніх кордонів, у Білорусі, вагнерівців, завозитимемо туди ядерну зброю. Бряцкатимемо всім цим, знову і знову закликаючи домовлятися з Кремлем, залишити Україну віч-на-віч з РФ. Мовляв, тоді не "качатимемо" ситуацію біля кордонів країн НАТО. А інакше... Ось дивіться – і мотивація у нас є (чергові посилання Путіна до того, що в когось землі "даровані"), і ресурси. Чи вартує Україна того? Чи потрібна вам умовна Третя світова, якщо ми рушимо на Польщу? Навряд чи вся ця риторика матиме ефект, – вважає Петро Олещук. – Але вже факт, що Польща перетворилася на черговий об'єкт для російського інформаційно-пропагандистського тиску. Зрозуміло, що ніхто нападати на Польщу не буде, як і використовувати ядерну зброю під тим чи іншим надуманим приводом. Однак відпрацьовувати цю тему росіяни продовжать, сподіваючись у такий спосіб зменшити підтримку України з боку Заходу".

Мінімалістичний сценарій – у РБ з'явиться на гіпотетично постійній основі база ПВК "Вагнер"

Колишній працівник СБУ та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак міркує так:

"Справді, до Білорусі прибуває дедалі більше вагнерівців. Вже не сотні, а, за деякими даними, близько п'яти, а то й десяти тисяч зараз. І це при тому, що російській армії катастрофічно потрібна жива сила. А тут ще й – сила навчена, яка має бойовий досвід. Враховуючи, що вся білоруська армія плюс-мінус боєздатна – це близько 40 тисяч людей, захід у республіку 5-10 тисяч материх вагнерівців – тривожний сигнал. У тому числі, гадаю, для самого диктатора-Лукашенка".

На думку експерта, мінімалістичний сценарій – у РБ з'явиться на гіпотетично постійній основі база ПВК "Вагнер". Ну, тому що на території РФ після заколоту перебування цього угруповання виглядало б, м'яко кажучи, дивно. Використовуючи Білорусь як форпост, найманці звідти займатимуться своїми звичними справами: підтягуванням певних підрозділів, і навіть періодичним відбуттям на місії у Африку і Азію.

Що стосується погроз з боку пригожинської армії для України та Польщі, Литви, які мають з РБ спільний кордон, тут поки що проглядаються два можливі сценарії, вважає Іван Ступак.

"Перший – маленькі диверсійні групи тероризуватимуть наші прикордонні території. Заходити на невелику глибину, ставити міни, розтяжки, намагатися взяти в полон прикордонників, розстріляти когось із засідки. Це є актуальним як для України, так і для Польщі з Литвою. І нічого, що останні країни НАТО. Як Росія, так і Білорусь робитимуть "морду цеглою", видаючи традиційне "це не ми". Знайомі нам не з чуток гібридні атаки", – пояснює експерт.

Він вважає, що особливо це може бути небезпечно в районі Сувалкського коридору (названий розташованим у тому районі польському місту Сувалки) – сухопутного відрізка завдовжки близько 100 км, який гіпотетично міг би з'єднати територію Білорусі з Калінінградською областю РФ (нині там проходить кордон Польщі).

"Щоправда, для такого "пробиття" навіть 10 тисяч вагнерівців буде мало. Тим більше, що це відкрита атака на країни НАТО з усіма такими, що випливають. Можливо, розрахунок на те, що Альянс слабкий і не відреагує на подібне. Але розрахунок більш ніж дивний", – зазначає Іван Ступак.

Другий варіант, на його думку, – це спроба створити ще одну точку напруги для України (наприклад, у районі Рівненщини чи Волині). Вплутатися в бої, змусити наші війська відтягнути туди частину резервів, які нам дуже потрібні на півдні та сході.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що приховує Кремль за перекиданням вагнерівців до Білорусі – про що говорять заяви Пригожина.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини