Головна Новини Світ Росія Чому саме зараз почалися путінські перестановки у владі: що зміниться у РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому саме зараз почалися путінські перестановки у владі: що зміниться у РФ

Диктатор хоче показати, що це вже не колишній Путін, а оновлений, тож підходи оновлюються

15 травня 2024, 11:10
Поділіться публікацією:

У Росії продовжуються кадрові перестановки. Сергія Шойгу прибрали з посади Міноборони (МО), віддавши цю посаду економісту Андрію Білоусову. Самого Шойгу відправили керувати Радбезом. Колишнього ж "керуючого" цим ніби дорадчим органом, Миколу Патрушева, Путін зробив своїм радником. Про що говорять і до чого можуть призвести перестановки, влаштовані Путіним? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Чому саме зараз почалися путінські перестановки у владі: що зміниться у РФ

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Ротації не випадково почалися після путінської самоінаугурації

Генерал армії України, екс-глава Зовнішньої розвідки України (з 2005 по 2010 роки) Микола Маломуж розмірковує так:

"Путін чітко орієнтується на нову стратегію не лише у війні з Україною, а й у зламі світопорядку. Ставка на силу. Без компромісів. Інакше на його режим чекає крах. Тому економіка остаточно переводиться на військові рейки, тому МО весь силовий сектор перебудовується на перспективу глобального протистояння – з Україною, з НАТО. Створення передумов для затяжної війни. Цим Кремль дає зрозуміти, що війна може виплеснутися за межі України, ставши глобальною, аж до ядерної".

За словами експерта, зміна Шойгу та його команди – це ще й про зміну підходу до корупційної складової. Вона завжди була величезна в армії, уточнює генерал, але на це заплющували очі, оскільки прибуток отримували практично всі, хто був при владі. Але оскільки Шойгу не виконав путінського завдання – не захопив Україну чи хоча б Донецьку, Луганську, Запорізьку, Херсонську області (які РФ уже вважає за своїх), його кадри в МО почали показово карати за корупцію. А самого Шойгу "переселили" з хлібного місця на Радбез, де бюджет незрівнянний із тим, що має Міноборони, пояснює Микола Маломуж.

Він упевнений, що ротації не випадково почалися після путінської самоінаугурації. Так диктатор хоче показати, що це вже не колишній Путін, а – оновлений. І підходи оновлюються.

"Новим міністром оборони став Білоусов, який має величезний досвід економіко-фінансової, технологічної, логістичної діяльності. Путін вважає, що ця близька йому людина зможе проявити себе на новій посаді як талановитий менеджер. В даному випадку – менеджер логістичної та технологічної війни, – уточнює екс-глава Зовнішньої розвідки. – Коли ми ведемо переговори з союзниками, вказуємо саме на ці аспекти – на те, що Україна має перемогти технологічно, адже людські та інші ресурси у нас значно нижчі, ніж у країни-агресора. Тому завжди просимо зміцнення нас сучасним озброєнням, що перевершує російське".

Поки що путінські перестановки – більше про показуху, сигнали Заходу, вважає генерал. Мовляв, краще припинити війну зараз на умовах Росії (за рахунок України), доки не почалося щось глобальніше. Насправді неможливо зробити щось швидко з більш ефективним, ніж раніше, забезпеченням російських військ. Це питання років, не місяців, наголошує експерт.

"Привертає увагу, що головою Генштабу залишився генерал Герасимов, – зазначає Микола Маломуж. – Тобто до нього у Путіна питань, схоже, немає. І зараз ми бачимо у виконанні Герасимова нову стратегію – спробу відтягнути українські війська з Донбасу, наші резерви, які ми готуємо для контрударів – на Харківський та Сумський напрямки".

Зміщення Шойгу — це не претензії до його особи

Експерт ГО "Бюро аналізу політики" Віктор Бобиренко нагадує, що Шойгу десятки років перебував на міністерських постах (МНС, МО).

"Він не просто соратник, а близький окультний соратник Путіна. Його особиста відданість Путіну не дає тому приводу думати, що Шойгу може будувати проти нього якісь змови, – пояснює експерт. – Тож усунення Шойгу – це не претензії до його персони. Це політика. Спроба показати, що в Росії посаду глави Міноборони тепер буде заточено на зближення ВПК та армії. Умовно кажучи, щоб ніякий новий Пригожин не кричав: "Шойгу/Білоусов, де снаряди?!". Щоби все постачалося вчасно і в потрібному обсязі".

На думку Віктора Бобиренка, ставлячи Білоусова на посаду Шойгу, Путін явно сподівається на посилення військової промисловості, державної та приватної форми власності. На підряди для армії РФ зараз активно підключають бізнес. Координацією всього цього і займатиметься новий міністр, наголошує експерт.

Він зазначає, що не пішов у небуття і Патрушев, старий путінський соратник.

"Пост секретаря Радбезу в Росії – це пост особистості. Якщо керівник Ради безпеки має реальну вагу, то має і вплив на силовий блок. І Патрушев його мав. А прихід туди Шойгу, якого ФСБшники "мали на увазі", робить із нього радше "весільного генерала". Роль Патрушева точно не зменшується. Ставши радником (помічником) Путіна, він не втратить свого впливу на найбільш потужну структуру в системі цього режиму і в цілому російської держави. Мова про ФСБ, яка цементує цю систему, пронизує її наскрізь. Саме представники ФСБ так чи інакше контролюють верхівку армії, Росгвардії, МНС, пенецитарну систему тощо. Вони глибоко пустили коріння в економіку, бізнес, у той самий ВПК", – пояснює Віктор Бобиренко.

Він констатує: кадрові перестановки в РФ – це про зміцнення організаційних можливостей МО і системи загалом.

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що говорить чистка в силовому блоці РФ: які сигнали подає Путін.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини