Головна Новини Світ Росія Чому те, що відбувається всередині РФ, загрожує Путіну – чого чекати далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому те, що відбувається всередині РФ, загрожує Путіну – чого чекати далі

Утримати наростання суперництв між вежами Кремля Путіну навряд чи вдасться

21 серпня 2023, 17:50 comments2205
Поділіться публікацією:

На фоні економічних проблем, які посилилися в РФ у зв'язку з ослабленням рубля, міжнародних провалів та явних неуспіхів у війні проти України, накочують, схоже, внутрішньополітичні. За даними Bloomberg, частина людей у російських спецслужбах активно агітують Путіна зважитися на відставку міністра оборони Сергія Шойгу та начальника Генштабу Валерія Герасимова, призначивши на їхні місця "яструбів" і перейти до більш агресивного ведення війни. Аж до оголошення воєнного стану та початку повномасштабної мобілізації. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" внутрішньоросійську ситуацію майже через півтора року повномасштабної агресії РФ проти України.

Чому те, що відбувається всередині РФ, загрожує Путіну – чого чекати далі

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Зміна Шойгу чи Герасимова навряд чи можлива, адже ті є одним із китів та невід'ємних складових путінського режиму

Політолог, експерт аналітичного центру "Об'єднана Україна" Валентин Гладких поділився таким коментарем:

"Безумовно, у російському як суспільстві, так і політикумі наростає невдоволення та протиріччя. Різні групи намагаються посилити свій вплив на схвалення політичних рішень. Але зараз осьовою фігурою політичної системи залишається Путін, хоча він і змушений все більше озиратися на позиції та інтереси інших груп зі свого оточення. Проблема для нього полягає в тому, що відносини між цими групами стають більш антагоністичними та конфліктними. І на певному етапі ці групи можуть перейти до відкритого протистояння Путіну – у разі, якщо той не зможе достатньо задовольнити їхні інтереси".

Ситуація з Герасимовим, Шойгу, Пригожиним, а тепер нібито окремими центрами сили у ФСБ є свідченням цих процесів, наголошує експерт. На його думку, сюди слід додати і протиріччя (які виникають і можуть виникати) між різними суб'єктами федерації, а також у відносинах між центром та периферією.

"Утримати наростання всіх цих суперництв Путіну навряд чи вдасться. Колапс його режиму неминучий", – прогнозує Валентин Гладких.

І в цьому контексті, продовжує він, зміна Шойгу чи Герасимова навряд чи можлива. Адже ті є одним із китів та невід'ємних складових путінського режиму. Тому будь-які різкі рухи щодо них – неминуче спричинять опір, пояснює експерт.

"Крім того, закономірно поставити запитання: ким їх замінити, і чи будуть ті, хто прийде замість цих фігур ефективнішими? Далеко не факт", – вважає Валентин Гладкіх.

Він припускає, що закручування гайок руками ФСБ навряд чи вирішить проблеми.

"Волюнтаристський режим Путіна та його оточення досі не може усвідомити, що є цілком реальні об'єктивні речі та процеси, які не залишають жодних шансів для збереження цієї влади. Але можуть продовжити її агонію, зробивши наслідки колапсу ще згубнішими для Росії та її майбутнього", – констатує експерт.

Напевно є розкол серед військового керівництва РФ, наростає він і в політичних елітах

На думку експерта у питаннях національної безпеки та оборони, учасника програми Україна-НАТО Катерини Коваль, ситуація, яка відбувається зараз усередині РФ, цілком закономірна.

"Те, що фундамент псевдоімперії дуже хибний, ми усвідомили, побачивши, як "музиканти" групи "Вагнер" йшли 24 червня на Москву. Їх практично ніхто не зупиняв. Очевидно проглядався внутрішній розкол", – вважає експерт.

Вона звертає увагу, що навіть безпека Москви, куди раз у раз долітають безпілотники, залишає бажати кращого. Не кажучи вже про інші міста.

"Санкції даються взнаки, економіка країни-агресора слабшає. Практично всю професійну армію вибито. А втрати серед свіжомобілізованих (насильно) – колосальні. Ставлення до військовослужбовців — як до витратного матеріалу, "гарматного м'яса". Все це передбачувано викликає зростання соціального невдоволення, – пояснює Катерина Коваль. – Точно є розкол серед військового керівництва. Наростає він у політичних елітах. Напруга посилюватиметься. Доки, нарешті, псевдоімперія не впаде, а формула миру України – не втілиться у життя".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому віддаляється питання деокупації Криму - які можуть бути варіанти.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини