Головна Новини Світ Росія Чому заколот Пригожина провалився – чого тепер чекати від Кремля
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому заколот Пригожина провалився – чого тепер чекати від Кремля

Пригожин пішов на шантаж путінської системи, щоб зберегти свої статки, але система виявилася сильнішою

25 червня 2023, 14:42 comments7430
Поділіться публікацією:

Заколот ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина проти Міноборони, а потім проти політичної верхівки РФ закінчився так само несподівано, як і почався. У Кремлі підтвердили, за посередництва самопроголошеного президента Білорусі Лукашенка були проведені переговори, що призвели до припинення "маршу справедливості" вагнерівців. Які висновки можна зробити зараз? Як події можуть розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому заколот Пригожина провалився – чого тепер чекати від Кремля

Євген Пригожин. Фото: з відкритих джерел

Принижений Путін, а також Шойгу, Герасимов та вся його команда не вибачать ганьби

Керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки експерт-міжнародник Ігор Соловей акцентує, що Пригожин – насамперед бізнесмен. Який побудував свою бізнес імперію завдяки близькості до Путіна.

"І, коли виникла загроза втратити все (після зобов'язання оформити всіх вагнерівців у Міноборони, а потім і пряме знищення бази ПВК російськими військовими), тоді Пригожин зробив такий екстра крок як озброєний бунт", — пояснює експерт.

На його думку, навряд чи Пригожин вірив у те, що він може добитися відставки міністра оборони Шойгу чи начальника Генштабу Герасимова, з якими давно – у контрах.

"Швидше – Пригожин просто шантажував путінську систему (яка – як він знає зсередини, послабшала), щоб зберегти свої статки. Але система завжди сильніша: щоб її подолати, потрібно її або очолити, або зробити революцію. Зрозумівши це (публічне звернення Путіна, порушення кримінальної справи, обшуки офісу тощо), Пригожин виторгував собі відступні через Лукашенка", – зазначає Ігор Соловей.

Але це, певен він, ще не кінець історії.

"Принижений Путін, а також Шойгу, Герасимов і вся його команда не вибачать ганьби, яку зазнали того дня. І рано чи пізно вони "наздоженуть" колишнього соратника, який встромив їм ніж у спину", – прогнозує експерт.

Дуже дивно у цій історії виглядає "посередництво" Лукашенка

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан розмірковує так:

"Яка країна – такі й заколоти. Деякі експерти, зокрема російські, поспішили назвати ці події початком громадянської війни. Насправді цього немає і не було. Як показала короткостроковість т.зв. "маршу справедливості", ні до вагнерівців, ні до військкоматів (щоб їм протистояти) черг не було. Російський народець з подивом спостерігав за тим, що відбувається, пожовуючи попкорн на своїх диванах".

Проблема в тому, продовжує експерт, що за 24 роки правління Путіна російська агресивна пропагандистська машина досягла несподіваного ефекту. Вона вибила геть будь-яке бажання у т.зв. громадян т.зв. РФ брати участь у будь-яких суспільно значущих процесах – політичних, громадських, громадянських тощо.

"Як наслідок – абсолютно жодних умов для громадянських воєн у РФ немає. І не з'явиться доти, доки російському плебсу буде, за що купувати хліб та горілку. Там готові задовольнятися малим, аби влада їх не чіпала", – пояснює Вадим Трюхан.

Щоправда, треба зазначити, що цей суспільний договір уже почала порушувати сама влада — тією ж "частковою мобілізацією".

"Враховуючи, як швидко і скомкано завершився псевдомарш псевдосправедливості, напрошується висновок, що Пригожин був абсолютно не самостійним у своїх діях. Хтось явно ним ляльководив. І точно не Міноборони, адже вагнерівці активно знищували армійську військову техніку (низку вертольотів, літаки, загинули військовослужбовці), яка намагалася протистояти їм. Швидше за все – мова про спецслужби. Або ФСБ, або ж колишнє Головне розвідувальне управління (ГРУ), перейменоване в Головне управління Генерального штабу ЗС РФ. Тому що вони зацікавлені у закручуванні гайок. А захоплення вагнерівцями Ростова та Воронежа, їхній похід на Москву – чудовий привід для цього. Як і цілої низки відповідних управлінських, законодавчих, кадрових рішень. Остаточне позбавлення російського плебсу доступу до альтернативної інформації. За лайки в соцмережах тепер пресуватимуть навіть жорсткіше, ніж раніше", – прогнозує експерт.

Він упевнений, що точно в цьому міні-бунті був хтось зацікавлений, і цей хтось хотів показати Путіну – або ти граєш за нашими правилами, або ми позбавимо тебе трону.

"Дуже дивно виглядає посередництво Лукашенка. Ну, який він перемовник? Це "кульгава качка" (Lame Duck — термін означає політика, який наближається до кінця терміну правління і не може обиратися знову, фактично — політик, що втратив вплив — прим. ред.). І він робить все, що йому каже навіть не Путін, а рядовий російський ефесбешеник. Тому зрозуміло, що жодним посередником Лукашенко не був. Йому просто дали завдання зіграти цю роль, вважає Вадим Трюхан. – Щоб російському плебсу показати "щасливий фінал" усієї це непристойної історії. Підсумком всього, як я вже зазначав, стане посилення репресій, заходів безпеки тощо".

При цьому, зазначає експерт, виникає логічне питання – а, що буде далі із 25 тисячами вагнерівців?

"Пригожин поїде до Білорусі, а вони? Їх відправлять до штрафбатів на фронт – і вони продовжать атакувати позиції Сил оборони України, ґвалтувати цивільних, красти їхнє майно? Чи їх просто знищать усередині самої РФ, як бувало в історії цієї країни неодноразово? Уся ця ситуація продемонструвала, наскільки для російської держави є малозначущими її громадяни", – констатує екс-дипломат.

Також видання "Коментарі" повідомляло – що відбувалося в Росії – чому розпочався військовий заколот.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини