Головна Новини Світ Росія Навіщо Кремль посилює чистки в Мінборони: хто кого переграв
commentss НОВИНИ Всі новини

Навіщо Кремль посилює чистки в Мінборони: хто кого переграв

Режим Путіна тримається на системі «стримувань та противаг» між вежами Кремля

24 травня 2024, 13:52 comments5112
Поділіться публікацією:

У Росії продовжуються турбулентні процеси в Міноборони. Мало того, що Сергія Шойгу перевели з посади керівника МО в секретарі Радбезу, а його колишнє місце зайняв економіст Андрій Білоусов, так ще й триває низка арештів вищих чинів Міноборони та Генштабу. Останнім часом заарештовано начальника Головного управління кадрів МО РФ генерал-лейтенанта Юрія Кузнєцова, заступника голови Генштабу генерала Вадима Шамаріна. Тим часом наближається річниця бунту Пригожина. Чи можливі в РФ нові бунти? Чи можуть військові "зжерти" гебістів? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Навіщо Кремль посилює чистки в Мінборони: хто кого переграв

Міноборони РФ. Фото: з відкритих джерел

Непропорційно зріс політичний та фактичний вплив Луб'янки

Професор кафедри політичних наук Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, політолог Ганна Малкіна зазначає, що несподіваний наїзд Кремля на армію під час війни здивував багатьох.

"Масові арешти генералітету – подія неординарна, а наслідки можуть бути непередбачуваними. Поки що зрозуміло одне: у боротьбі за перекладання відповідальності за фактичний провал так званої "сво" виграла ФСБ", – констатує експерт.

Вона припускає, що арешти генералів російських збройних сил продовжуватимуться. Зараз лише початок великої зачистки та покарання винних за розкрадену армію та провали на фронті, впевнена Ганна Малкіна.

"Колишній міністр оборони Шойгу, який обіймав цю посаду 12 років, заступитися за підопічних не може. Його самого доля зараз висить на волосині. Усі докази, що його відправили на підвищення, і тепер він цілий секретар Ради безпеки, що входить до кабінету Путіна – безглузді відмовки. Шойгу позбавили найголовнішого – величезних оборонних бюджетів, які були джерелом його влади та впливу. Він може бути вдячний за те, що його призначили на існуючу посаду, а не вигадали нову, як було у випадку з Медведєвим", – наголошує політолог.

Як би там не було, продовжує вона, але в ситуації, що склалася, непропорційно зріс політичний і фактичний вплив Луб'янки. І, зрештою, Путіну доведеться розпочати чистку і там, щоби врівноважити конструкцію.

"Весь режим Путіна тримається на системі "стримувань та противаг" між вежами Кремля. Монополізація влади в одній із них небезпечна для режиму. Якщо цього не станеться, армія може зважитися на бунт, особливо з огляду на фігуру нового міністра оборони, який не є кадровим офіцером і повагою в армії не користується. Більше того, ходять чутки, що він вкрай нелояльний до корупції, – наголосила Ганна Малкіна. – А корупція є основою російської армії, головного мотиватора для служби там".

За словами експерта, поки що складно сказати, хто може очолити бунт. Фігури, рівної Пригожину, за минулий рік не з'явилося принаймні у медійній сфері.

"Але за умов війни лідерство може виникнути спонтанно, – пояснює політолог. – І за наявності такого лідерства, армія матиме всі шанси доїхати до Москви без зупинок у Ростові".

Росія була і є страшною імперією, яка пожирає саму себе

Політтехнолог, офіцер ЗСУ Віктор Таран вважає, що в Росії розпочалася улюблена гра – пошук винних, пошук зрадників. Це відбувається на фоні неуспіху у війні проти України. За локальні тактичні доводиться сплачувати величезну ціну. Стратегічно РФ вже програла, значно втративши економічно, політично, геополітично і так далі.

"У тому, що відбувається там, зараз немає нічого дивного. Якщо подивитися на історію Російської імперії, СРСР, там завжди у разі якихось неуспішних воєн влада знаходила винних у цьому. Як правило, звалюючи все на військове керівництво. Те саме бачимо і зараз", – зазначає експерт.

Кремлю, наголошує він, важливо показати, що саме військове, а не політичне керівництво винне в тому, що не сталося швидкої та переможної війни.

"Чим усе закінчиться для конкретних військових – сказати важко. Якщо режим захоче сакральних жертв, затриманих генералів просто знищать, незважаючи на те, що вони служили Путіну та Ко. Але можуть і влаштувати "нежорстку порку". Позбавити нагород, звань, дати не найсуворіший термін", – зазначає Віктор Таран.

Він підкреслює, що Росія була і є страшною імперією, яка пожирає себе, включаючи тих, хто їй служить.

"І не має значення — чи це зрадники України, які переметнулися на бік РФ, чи місцеві фанатики, чи просто військові чини. Режим знищуватиме. У Росії він інакше не існує. Лише знищення – і чужих, і своїх. На сльозах, крові існує імперії тиранії. А бунти військових у РФ не можливі", – вважає експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — на що спрямовані нові страшилки Кремля: чи готовий Захід до підвищення ставок.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини