Головна Новини Світ Росія Послання Путіна до Федеральних зборів: кому і що спробував довести диктатор
commentss НОВИНИ Всі новини

Послання Путіна до Федеральних зборів: кому і що спробував довести диктатор

Головна мета виступу – показати, що Путін не втратив контроль, що він ще здатний «керувати» країною

21 лютого 2023, 17:28 comments1858
Поділіться публікацією:

У вівторок, 21 лютого, російський диктатор Володимир Путін виступив із посланням до Федеральних зборів. У ньому, серед іншого, звинуватив Захід у війні в Україні, заявляв про бажання її припинити, знову брязкав ядерною зброєю. Експерти проаналізували путінські меседжі спеціально для видання "Коментарі".

Послання Путіна до Федеральних зборів: кому і що спробував довести диктатор

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

З виступу Путіна можна виділити два ключові меседжі.

Економічний та політичний експерт Борис Кушнірук поділився такою думкою:

"Як і очікувалося у прогнозах, зокрема, російських аналітиків, у путінському зверненні нічого особливого не було. Російський імперець Несміян, який, до речі, родом з України, ще вчора прогнозував, що головна мета виступу Путіна – показати, що рука, хоч і холодіє, але ще міцна та працює з документами. По суті, до цього все і звелося".

За словами експерта, з виступу, який тривав 1 годину 45 хвилин, якщо відмести заїжджені штампи у стилі "ми напали, щоб на нас не напали", "Росія воює не з українським народом, а з нацистською владою та НАТО", "все йде по плану", "наша економіка міцна, правда за нами", можна виділити два ключові меседжі.

Перший – те, що Росія припиняє участь у Договорі про стратегічні наступальні озброєння (ДСНО-3).

"Це, гадаю, нікого особливо не лякає. Свого часу Радянський Союз не потягнув "бодатися" з США в рамках перегонів озброєнь. Не витяг ні економічно, ні технологічно. Куди вже про нинішню РФ, тим більше, що "бодатися" доведеться вже не просто з США, а загалом із Західним світом. Тож "ядерні пугалки" я серйозно не сприймав би. Як, схоже, не сприймає і Захід. Не тому що загрози немає, а тому, що це лише прискорить розвал імперії, як було свого часу з СРСР. Тільки у випадку з путінською Росією все станеться набагато швидше", – упевнений Борис Кушнірук.

Другий меседж – те, що у 2024 році вибори в Росії пройдуть, "згідно з демократичними традиціями". Тобто, пояснює експерт, підтверджується, що Путін має намір триматися за владу до кінця. Поки не здохне.

"За великим рахунком усі знакові меседжі на цьому вичерпалися. Решта – настільки "вода", настільки без відповіді на запитання "а, що російська влада збирається робити далі?", що обговорювати нічого особливого. Самі за себе говорять фото і відео залу для глядачів, який відверто засинав або закочував очі і робив кислі міни під путінську маячню. Головна мета виступу, – констатує Борис Кушнірук, – показати, що Путін не втратив контроль, що він ще здатний правити і "керувати" країною. Але при цьому явно проглядалася відсутність розуміння – як виходити з ситуації, яке майбутнє чекає на Росію у світі, який вона намагається зруйнувати".

Ми не почули жодних нових наративів, які РФ могла б розкручувати, "продавати" як усередині, так і поза

Політолог, співзасновник консалтингової компанії Good Politics Максим Джигун зізнався, що нуднішого виступу, ніж цей, Путін давно не мав.

"Особливо з огляду на його протяжність, – акцентує експерт. – Понад півтори години відвертої брехні, знущання з усіх, хто це дивився і слухав (як у РФ, так і за її межами). Відсутність якихось нових ідей, пропозицій щодо ведення війни в успішному для країни-агресора ракурсі – це, звісно, позитивний момент. Той, хто доводить, що Росія вичерпалася як на ідейному (стратегічному) рівні, так і на тактичному, операційному – у війні проти України".

Ми не почули, зазначає Максим Джигун, жодних нових наративів, які РФ могла б розкручувати, "продавати" як усередині, так і назовні – у контексті своєї агресії проти України та всього демократичного світу.

"Затерті до дірок пропагандистські тези про неонацистів, ЛГБТ, злісний Захід, який мріє завоювати Росію і таке інше. Тези про допомогу сім'ям загиблих у війні проти України, про виплати воякам-окупантам спрямовані на ті верстви суспільства, які ще готові проміняти життя своїх рідних на шубу, барана чи п'ять кг риби. Але таких, схоже, дедалі менше, як і зеків, готових вирушити на забій. З новинок виплив хіба що "ґендерно-нейтральний бог". Але це лягає у загальний кремлівський наратив про нібито безбожність Заходу та його згубний вплив на "морально стійке російське суспільство". Все за канонами російської пропаганди та хворих фантазій Путіна", – наголошує політолог.

На його думку, єдине, що справді стало резонансним – це заява про призупинення участі РФ в угоді про ДСНО-3. Втім, з огляду на те, що Росія і так порушила всі договори, в яких брала участь, навряд чи варто тут особливо дивуватися. Та й на хід війни це навряд чи вплине.

"Виступ продемонстрував, що Росія остаточно перетворюється на державу, яка живе минулим. Держава, що зжила себе, потребує переродження. Ми побачили занепад самого Путіна як публічної постаті, яка могла щось нав'язувати іншим державам, генерувати нові ідеї, погрози, – вважає Максим Джигун. – Була теза про ймовірне відновлення ядерних випробувань. Але дуже обережна, у стилі — ми не станемо тут першими, а от якщо американці почнуть, то... На це, як на мене, ніхто не зверне на особливої уваги. Впевнений, що США не бачать у цих путінських випадах якоїсь реальної загрози. Швидше ця його істерика — вимушений захід на тлі відсутності осудних концепцій. Резюмуючи: все було дуже мляво, нудно, не цікаво, передбачувано. Це говорить як про старечість самого Путіна, так і його оточення, їхні ідеї, концепції".

Схоже, все менше людей, навіть у самій РФ, орієнтуватимуться на такого лідера, резюмує експерт.

Усі ядерні потуги Путіна у вчорашньому зверненні до Радфеду є просто спробою ядерного шантажу

Політичний аналітик Павло Нусс, коментуючи путінську заяву про те, що РФ припиняє участь у договорі про стратегічні наступальні озброєння (тобто, про обмеження ядерних озброєнь РФ та США), зазначив:

"Західні політики, які ще вагаються з наданням Україні високоточної зброї та далекобійних ракет, політики, які мотивують свою невпевненість тим, що не бажають дратувати Путіна як керівника ядерної країни, мають почути професіоналів. Так, за інформацією колишнього розвідника КДБ СРСР Юрія Швеця, на якого посилається Bild, Росія не проводила випробування ядерної зброї з 1997 року. Це може означати, що Путін не має жодного надійного боєготового заряду, тому що випробування мають бути не рідше, ніж раз на 20 років".

Безумовно, продовжує експерт, усі ядерні потуги російської пропаганди та Путіна у вчорашньому зверненні до Радфеду є просто спробою ядерного шантажу.

"Якщо відповідних боєготових зарядів справді немає, то "король може бути голим". І за фактом Росія банально блефує. Побічно на користь цієї версії свідчить бажання Путіна провести випробування ядерної зброї", – вважає Павло Нусс.

Він також наголошує, що вихід із ДСНО-3 означає і початок гонки озброєнь, адже кожне випробування (а тим більше виробництво нового заряду чи носія) – це величезні кошти.

"Чи витримає економіка Росії це навантаження з огляду на санкції та витрати на війну? Не впевнений. Тому рішення вийти з договору прискорює кінець РФ, – упевнений експерт. – Не лише економічно. А ЗСУ їй у цьому допоможуть. Після всього, що наробили російські варвари на території України під час повномасштабного вторгнення, нам боятися нема чого, зокрема – і застосування уявної ядерної зброї".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи може найближчим часом настати вирішальний період для України – кому адресовано посил президента Володимира Зеленського.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини