Головна Новини Світ Росія Про що говорить процес перевиборів Путіна: які будуть наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорить процес перевиборів Путіна: які будуть наслідки

Путінському режиму важливий не стільки результат, скільки продемонструвати нібито високу явку, як у Росії, так і на тимчасово окупованих територіях

16 березня 2024, 13:10 comments1588
Поділіться публікацією:

У Росії, а також на тимчасово окупованих територіях України проводяться чергові вибори Путіна. Диктатора вже іронічно привітав із перемогою президент Європейської ради Шарль Мішель. Про що говорить сам процес псевдовиборів? Які виклики та можливості відкриються у ракурсі ходу російсько-української війни після них? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Про що говорить процес перевиборів Путіна: які будуть наслідки

Вибори в РФ. Фото: із відкритих джерел

Важливим є те, якою буде в результаті світова реакція на псевдовибори в РФ

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно впевнена: практично всі у світі розуміють, що не йдеться про вибори в РФ як про якийсь конкурентний процес.

"У нинішніх російських реаліях вибори – це про необхідність оформлення великого відсотка громадян, які нібито підтримують військовий курс Путіна, – пояснює експерт. – Ну, а псевдовибори на українських тимчасово окупованих територіях (ТОТ) важливі для Кремля як демонстрація нібито наявної підтримки і там".

При цьому, акцентує аналітик, про жодну легітимність подібних процесів говорити не доводиться.

"Комісія ООН буквально вчора навела факти того, що на ТОТ українських громадян піддаються загрозам, шантажу, якими їх заганяють на вибори. Інакше їх позбавлять можливості отримувати медичні послуги, деякі соціальні пакети тощо. Путінському режиму важливий не стільки результат (його намалюють – який завгодно), скільки продемонструвати нібито високу явку на тих же ТОТ. Мовляв, дивіться, люди підтримують усе, що ми робимо, усю цю т.зв. "сво"! За фактом нелегітимним виглядає і процес виборів власне до. Реальну опозицію зачищено. Ті, хто міг претендувати хоч на якусь підтримку, не претендуючи навіть на перемогу, теж лишилися за бортом виборчого процесу. Як той же Борис Надєждін, якого просто не зареєстрували. Як т.зв. суперників Путіну залишили представників парламентських фракцій – системну опозицію, яка ніколи в реаліях абсолютного кремлівського контролю за всім, що відбувається у політичному полі, конкурентом Путіну не була. І навіть ці умовні кандидати у своїх інтерв'ю не говорять про те, що прагнуть перемогти", – зазначає Олеся Яхно.

Щодо наслідків цих виборів, на думку експерта, може вийти так, що спроба Путіна додати собі та своїм діям (військове вторгнення в Україну) легітимності в очах світу через голосування жителів ТОТ (щоб потім торгуватися, нав'язуючи свої варіанти у будь-яких майбутніх переговорах), призведе до прямо протилежного результату.

"Бо це чергове зневажання міжнародного права, всіляких конвенцій, новий військовий злочин. Що дає привід цивілізованого світу ставити питання про нелегітимність виборів не лише на ТОТ, а й власне в РФ (адже всі розуміють, що конкуренції немає, демократичного процесу там немає). Зрозуміло, що Кремлю начхати на це. Але легітимність путінського режиму стане ще нижчою – з усіма витікаючими", – вважає Олеся Яхно.

Важливим вона називає те, якою буде у результаті світова реакція. Тому що за псевдовибори на ТОТ України мають бути як мінімум нові санкції.

Вибори викликають масу критики

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін упевнений, що ці російські псевдовибори не мають нічого спільного із демократичним процесом.

"Хоч якісь реально опозиційні кандидати, всі, хто критикує війну, не були допущені до виборів, як той же Надєждін. Отже, цей процес важливий Путіну, переобрання якого (з рівнем під 80%) не викликає сумнівів, скоріше для того, щоб продемонструвати якомога більшу явку виборців. Кремль також хоче показати, що незважаючи на всі виклики, включаючи повстання Пригожина, влада міцна як ніколи. Отже, ці вибори мають більш ритуальний характер. Мета Путіна – продемонструвати росіянам, що він міцно тримає кермо правління", – пояснює політолог.

Він наголошує, що у плані міжнародної легітимності ці вибори викликають масу критики. Тим більше, що проводяться, зокрема, на тимчасово окупованих українських територіях.

"Але Путін хоче показати Заходу, що з ним доведеться мати справу і наступні шість років. Як мінімум. Тим більше з огляду на ядерний статус РФ", – зазначає Олексій Якубін.

На його думку, у ракурсі російсько-української війни навряд чи відбудуться різкі зміни після переобрання Путіна. Швидше той вичікуватиме результатів виборів до Європарламенту (влітку) і в США (у листопаді), щоб вже за їхніми підсумками робити якісь різкі кроки.

"Поки що видно, що РФ вірить у військовий результат, у якийсь глобальний прорив на фронті. Але одним із негативних поствиборних сценаріїв може стати додаткова мобілізація у країні-агресорі. Втім, зважаючи на все, вистачає ресурсів і прихованої мобілізації. А офіційно оголошувати нову хвилю – це ризик підірвати внутрішню стабільність, – вважає експерт. – Не виключено також, що після виборів Путін, не чекаючи виборів на Заході, спробує піти на низку поступок у ракурсі війни, яка все негативніше впливає на російське суспільство. Вибухи, що почастішали в самій РФ, санкційний тиск, соціально-економічні проблеми — все це накопичується. І після ритуальних виборів Путін може захотіти показати, що здатний змінювати парадигму дій. Роблячи ставку не лише на силу".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи стануть для Путіна ці перевибори останніми: як реагувати Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини