Головна Новини Світ Росія Про що говорить ситуація в Орську: чи можуть Росію охопити масові протести
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорить ситуація в Орську: чи можуть Росію охопити масові протести

Росіяни за наявності якоїсь проблеми починають апелювати до царя

9 квітня 2024, 12:22
Поділіться публікацією:

Продовжуються масштабні повені в РФ — на Уралі та Поволжі. Жителі Орська, затопленого після прориву греблі, звинувачують владу у бездіяльності та недбалості, а їм у відповідь погрожують арештами. Ну, а "крайніми" у прориві греблі вирішили, схоже, зробити… гризунів. Чи можуть протести з тих чи інших приводів стати масовими в Росії, яка витрачає мільярди на війну, але не на поліпшення ситуації в собі самій? Чи залишився в РФ такий важіль тиску на владу, як "фактор вулиці"? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Про що говорить ситуація в Орську: чи можуть Росію охопити масові протести

Мітинг у Орську. Фото з відкритих джерел

Заклик мешканців Орська "Путін, допоможи!" — найкраща характеристика протестних настроїв

Політтехнолог, офіцер ЗСУ Віктор Таран наголошує, що вулиця ніколи не була фактором політичного впливу в Росії.

"Там фактично немає успішних кейсів, коли вуличними акціями вдалося чогось досягти. Для росіян характерніша інша історія – бунт. Коли відбувається кривавий вибух, що зносить все. Як було внаслідок революцій у минулому столітті", – пояснює експерт.

Як правило, продовжує він, росіяни за наявності якоїсь проблеми починають апелювати до царя. У стилі "цар-батюшка, допоможи!".

За словами Віктора Тарана, принцип "цар хороший, бояри – погані" у Росії культивувався століттями. Навіть на кадрах акцій мешканців затопленого Орська видно, що виступають вони проти місцевої влади, а допомогти просять – Путіна.

"Тож їхній заклик "Путін, допоможи!" найкраща характеристика протестних настроїв. Точніше – відсутність таких на адресу центральної влади", – наголошує експерт.

Справа в тому, пояснює політтехнолог, що в переважній масі у росіян у принципі немає критичного мислення, розуміння того, що вони здатні на щось впливати, щось змінювати.

"Влада для них – сакральна, вона від Бога. І поки задовольняє їхні базові потреби в їжі та усвідомленні власної "величі", бунтів не буде, – вважає Віктор Таран. – Це закладено на ментальному рівні. Ще Салтиков-Щедрін, який жив у 19-му столітті, чудово це описував у своїх творах. З того часу нічого не змінилося".

Росіяни звикли стояти на колінах

Старший лейтенант, лицар ордена Богдана Хмельницького, колишній командир роти 47-ї бригади, експерт Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник поділився такою думкою:

"На мій погляд, мала ймовірність того, що подібні протести можуть перерости у щось якісніше. Росіяни звикли стояти навколішки – їм така позиція подобається. Так, є рідкісні активісти. Але вони перші клієнти на мобілізацію".

Поки що, констатує експерт, центральна влада в РФ сильна, репресивна машина працює на повний хід, плюралізм думок не допускається.

"Така організована сила як ПВК "Вагнер", яка могла успішно виступити проти путінського режиму, розколота та частково знищена. Тому я не бачу перспектив переростання цього невдоволення населення окремо взятого регіону на щось більше, ніж бунт на колінах", – зазначає Микола Мельник.

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що свідчить зміцнення китайсько-російських відносин: чому не все таке райдужне для Путіна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/

Новини