Головна Новини Світ Росія Що чекає на Росію після теракту в Підмосков'ї: чому Кремль твердить про вину України
commentss НОВИНИ Всі новини

Що чекає на Росію після теракту в Підмосков'ї: чому Кремль твердить про вину України

Російські спецслужби зосереджені на репресіях та підтримці агресивного путінського режиму

1 квітня 2024, 13:35
Поділіться публікацією:

Росіяни продовжують із неймовірною завзятістю намагатися "пристебнути" до теракту в "Крокус Сіті Хол" Україну чи Захід. Причому версії видаються часом відверто фантастичні, аж до імплантованих у мозок терористів чипів. У СБУ у відповідь на звинувачення в терактах на території РФ нагадали, що Росія сама є країною-терористом на чолі з оголошеним у міжнародний розшук військовим злочинцем. Куди і чому може хитнути ситуацію далі? Чи захлисне Росію хвиля терору, враховуючи, скільки вона насолила – і як старанно заплющувати очі на відверті виклики? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Що чекає на Росію після теракту в Підмосков'ї: чому Кремль твердить про вину України

Теракт у підмосковному "Крокус Сіті Хол". Фото з відкритих джерел

Подібні теракти через невеликий проміжок часу повторюватимуться в Росії

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук, аналізуючи останні заяви російської влади, пропаганди та правоохоронних органів, робить такий висновок:

"Там, схоже, почули інтерв'ю голови СБУ Василя Малюка тижневої давності (давав його на честь Дня СБУ). Там він, зокрема, розповідав про операції, які проводили на території РФ та на тимчасово окупованих нею територіях українські спецслужби. У тому числі йшлося про ліквідацію низки зрадників, колаборантів, пропагандистів (Ківа, Татарський), про операції на Кримському мосту. Це все росіяни використовували як привід для звинувачень нашої країни у тероризмі, вимагаючи видати Малюка тощо".

Очевидно, продовжує експерт, що подібні заяви не мають якогось глибокого змісту. Але таким чином країна-агресор, країна-терорист намагається закріпити своєрідний асоціативний рядок – мовляв, саме Україна має стосунки до терактів. У тому числі спробувати пов'язати це з терактом у "Крокус Сіті Холлі". І добиватиметься припинення підтримки України з боку Заходу.

"Немає сумнівів, що тут відіграли свою роль і наші успішні атаки на НПЗ країни-агресора, що вже суттєво вплинуло на забезпечення РФ пальним, на доходи бізнесу та держави", — вважає Петро Олещук.

При цьому, зазначає він, займатися реальним розслідуванням теракту в Крокусі путінський режим не збирається. Йому це просто нецікаво. Головне – звинуватити Україну та використати це суто в пропагандистських цілях.

"Тому не можна виключати, що подібні теракти через невеликий проміжок часу повторюватимуться в Росії, – прогнозує експерт. – Просто тому, що тамтешні спецслужби не займаються своєю прямою діяльністю – протидією подібним загрозам. Вони зосереджені на репресіях та підтримці агресивного путінського режиму".

ІДІЛ продемонстрував свою силу та слабкість спецслужб РФ

Колишній працівник СБУ (у 2004-2015 рр.) та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак вважає, що росіяни не просто намагаються "пристебнути" Україну до теракту в "Крокусі", а й роблять це в авральному режимі, бездумно та бездоказово.

"З тієї простої причини, що "українського сліду" там і поряд немає. Але продовжується штучне нагнітання антиукраїнської істерії", – зазначає експерт.

За його словами, робиться це зі зрозумілих причин. Україна зараз головний ворог для Кремля та його зграї пропагандистів. І все, що відбувається негативне в РФ, обов'язково намагаються ув'язати з Україною.

"До того ж Росії зараз абсолютно невигідно відкривати ще й "другий фронт" — тепер проти ІДІЛу, який явно стоїть за терактом у Підмосков'ї. Відволікати на це ресурси (ФСБ, військової розвідки тощо). Не кажучи вже про залучення армії, використання авіації тощо, – пояснює Іван Ступак. – В Україні і так усе йде далеко не за планом. А, якщо ще й фокусуватись на паралельній боротьбі з ІДІЛ, розпорошувати сили, то у росіян все незабаром посиплеться".

Тому Москва із завзятістю ідіота твердить "це все Україна, інших версій немає", зазначає експерт.

Не можна виключати, вважає він, що на якомусь горизонті планування (місяць, два, три) в РФ відбудеться теракт, схожий на той, що стався 22 березня в "Крокусі". Можливо, це буде навіть група терактів, розтягнута у часі. Охоплювати вони можуть різні міста у різних кінцях країни, прогнозує Іван Ступак.

"Важко сказати, як тоді відреагує російська влада, – зазначає він. – Поки що ІДІЛ, по суті, продемонстрував свою силу та слабкість спецслужб РФ, які всю увагу зосередили на боротьбі з Україною та Заходом, а також з інакодумцями у власній країні. А загроза тим часом підкралася зі Сходу".

Читайте також на порталі "Коментарі" – головні висновки з теракту у Крокусі: що так і не вдалося Кремлю.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини