Головна Новини Світ Росія Що робить Кремль після загибелі Пригожина – чи може це відобразитися на війні
commentss НОВИНИ Всі новини

Що робить Кремль після загибелі Пригожина – чи може це відобразитися на війні

Що б усередині країни-агресора не відбувалося, хто б і як не розігрував там карту вагнерівців – Україна має свої цілі

28 серпня 2023, 14:00
Поділіться публікацією:

В Інституті вивчення війни (ISW) зазначили, що в Росії почали розгойдувати версію, ніби за знищенням ПВК "Вагнер" та її засновника Євгена Пригожина, смерть якого під час авіакатастрофи, що сталася 23 серпня, вже підтвердив Слідчий комітет РФ, може стояти Міноборони РФ. При цьому аналітики не виключили, що таким чином деякі намагаються відбілити російського диктатора Володимира Путіна від вбивства верхівки вагнерівців. З'явилося навіть якесь опитування, згідно з яким менше 10% опитаних росіян вірять у причетність Путіна до загибелі Пригожина. Про що говорять ці версії та опитування? Як знищення Пригожина вплине на внутрішньоросійську ситуацію, а також – на загальну картину російсько-української війни? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Що робить Кремль після загибелі Пригожина – чи може це відобразитися на війні

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Історія з Пригожиним розглядається не лише як внутрішні розбірки, а й як політична технологія

Експерт-міжнародник, співзасновник аналітичного центру "Об'єднана Україна" Антон Кучухідзе розмірковує так:

"Історія з Пригожиним, особливо на тлі виборчої кампанії, що фактично стартувала у рашистській федерації (президентські вибори намічені на березень 2024-го), розглядається не тільки як внутрішні розбірки, а й як політична технологія. І відповідне опитування точно з'явилося для того, щоб спробувати відбілити репутацію терориста-Путіна. Того самого, який разом із Лукашенком давав гарантії безпеки Пригожину. І ось як їх "виконав". Дуже дивно це виглядає і для частини електорату, і для кістяка вагнерівців".

Усередині вагнерівського руху різні настрої, зазначає експерт. Явного ватажка там зараз немає. Але може з'явитися новий лідер, який почне збирати довкола себе незадоволених. І конфлікт із Міноборони спалахне з новою силою.

"Як показала практика, у тому числі бої за Бахмут та на його околицях, українські Сили оборони ефективно захищаються, а на певних ділянках йдуть уперед. І живий чи мертвий Пригожин на це не впливає. Верховним головнокомандувачем – президентом Зеленським – поставлене завдання щодо окупації всіх наших територій. І це завдання продовжує виконуватись. З акцентом на дбайливе ставлення до життів особового складу", – пояснює Антон Кучухідзе.

За його словами, щоб усередині країни-агресора не відбувалося, хто б і як не розігравав там карту вагнерівців – у нас свої цілі. А швидкість їх реалізації залежатиме від трикутника: ефективність наших військових на полі бою, оперативність з боку партнерів із передачею українським Силам оборони та безпеки військово-технічної допомоги, а також санкції проти Росії (з контролем за їх виконанням).

Домовлятися в Москві нема з ким, угоди з Росією не стоять паперу, на якому вони написані

Те, що Путін прибере Пригожина, було зрозуміло одразу після невдалого червневого перевороту, переконана політичний експерт, консультант з політичного та антикризового PR Тетяна Лупова.

"Путін не залишає живих конкурентів, а також тих, хто посягає на "його" владу. І для нас усунення Пригожина цікаве лише в тому ключі, що західні партнери мають чудову нагоду зрозуміти, як виглядають домовленості з Путіним", – зазначає експерт.

Вона нагадує, що Путін пообіцяв Пригожину індульгенцію та ще й втягнув у ці "договореності" Лукашенка, змусивши його дати певні гарантії безпеки. А за два місяці після цього Пригожина показово знищили.

"Домовлятися в Москві нема з ким, угоди з Росією не стоять паперу, на якому вони написані. Ну, а Лукашенко має приблизно стільки ж можливостей щось гарантувати, як мав і сам Пригожин, – підкреслює Тетяна Лупова. — Лукашенко, до речі, цією історією шляху показав його можливе майбутнє".

На думку експерта, ще один плюс для нас у цій ситуації – вагнерівці не воюють проти України, а зайняті з'ясуванням відносин між собою, з Путіним, з Шойгу тощо.

"Ну, а що менше їх усіх разом узятих, то легше нам", – констатує Тетяна Лупова.

Читайте також на порталі "Коментарі" – що відбувається між Путіним та ФСБ – чому на 100% гарантувати смерть Пригожина не можна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини