Головна Новини Світ Росія Валдайська промова Путіна: про що вона говорить – чи чекати змін у війні проти України
commentss НОВИНИ Всі новини

Валдайська промова Путіна: про що вона говорить – чи чекати змін у війні проти України

Виступаючи на Валдаї, Путін у різних варіаціях звернувся до Заходу із пропозицією відновити діалог, але на умовах Кремля

28 жовтня 2022, 11:18 comments1498
Поділіться публікацією:

Увечері 27 жовтня російський диктатор Володимир Путін виступив на пленарній сесії ХІХ засідання Міжнародного дискусійного клубу "Валдай". Тема цього року: "Світ після гегемонії: справедливість та безпека для всіх". У традиційній для себе манері Путін брехав, що Росія не вважає себе ворогом Заходу, причому погрожуючи і Заходу. Він також намагався обґрунтувати відкрите вторгнення в Україну, розповідав казки про втрати ЗСУ та перемоги рашистів. Які основні висновки можна зробити за підсумками виступу? Чого чекати далі у ракурсі російсько-української війни? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Валдайська промова Путіна: про що вона говорить – чи чекати змін у війні проти України

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Путін намагається вкотре обґрунтувати необхідність нападу на Україну

Директор Українського інституту політики Руслан Бортник зазначає, що сенсації політичного, економічного чи соціального характеру – не прозвучало. Водночас, зазначає він, це був один із найдовших виступів Путіна останнім часом. Концептуальний. В якому він резюмує, систематизує нову російську ідеологію і ті зміни, які відбулися навколо РФ, у самій Росії від початку відкритої війни проти України.

"У зовнішній політиці декларується курс на розворот на Схід, на відмову від політичної, культурної, цивілізаційної співпраці із Західним світом. За готовності зберегти частину економічних зв'язків. Заявляється про унікальність російської цивілізації, її окремість, особливості. У розумінні Путіна Росія – це консервативний глобальний центр. Демонструється готовність путінського режиму й надалі вести війну – пряму проти України та гібридну проти країн Заходу, йти на подальшу ескалацію. Резюмується відмова від залучення до глобальної західної фінансової системи, від ліберальної демократії. Кинуто геополітичний виклик США та їх союзникам", – наголошує Руслан Бортник.

Він також акцентує, що Путін намагається вкотре обґрунтувати необхідність нападу на Україну, наголошуючи, що Росія продовжуватиме війну, незважаючи на втрати, що вона й надалі мілітаризуватиметься.

"Ця нова валдайська промова Путіна, по суті, є промовою про нову Холодну війну з ризиками її періодичної трансформації у гарячі фази, зокрема в Україні", – резюмує експерт.

Укладання миру з Путіним зараз – це пряма перспектива ще більшої війни за кілька років

Політолог, конфліктолог Богдан Петренко нагадує, що рот Путіна – Пєсков обіцяв, що валдайську промову його шефа розтягуватимуть на цитати.

"Але поки що на цитати її розтягли лише російські ресурси. Путін не сказав нічого такого, що не відповідало б його попереднім заявам, – пояснює експерт. — Часто впадаючи в історичний маразм, він сам себе демонструє як пережиток минулого, що намагається впхнути в реальність XXI століття цінності середини минулого століття. Поділ світу на "хороших" та "поганих", боротьба з антиколоніалізмом та інші подібні заяви – це спроба продемонструвати, що за його правління Росія відновила своє місце у геополітиці. Своєрідна самореклама для внутрішнього користування та утримання нечисленних дрібних та уявних союзників".

На думку Богдана Петренка, граючи в антизахідну риторику, Путін хоче демонструвати себе ледь не провідником для всіх антизахідних режимів.

"Щодо України, то путінські заяви мало змінилися. Виправдання провалів війни, що це за планом. Спроби грати у гуманізм "допомогою жителям Донбасу". Казки про штучність самої України. Інфантильні заяви про несуб'єктність України під "рукою Вашингтона", тоді як справжню суверенність, за логікою Путіна, наша країна може придбати лише під "рукою Москви"... Багато хто пише про те, що Путін планує війну надовго (на 10 років). Але насправді він вдається до звичної тактики – погроз в обмін на переговори. Тим більше, що тему переговорів із Заходом він порушував у своїй промові 8 разів", – зазначає експерт.

Фактично це спроба укласти мир на відносно виграшних для Кремля позиціях (окупованій частині України), поки такі позиції ще має, вважає Богдан Петренко. Що каже, можливо ще не про відчуття перспективної капітуляції Кремлем, але точно про те, що війна в Україні для Путіна обходиться занадто дорого. І витягувати її стає дедалі важче.

"Але всі розуміють, що укладання миру з Путіним зараз – це пряма перспектива ще більшої війни за кілька років", – пояснює політолог.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що відбувається з Росією – яка мета маячних заяв про "десатанізацію" України та "брудну бомбу".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини