Головна Новини Світ Росія Вимоги Путіна та заяви Шольца: підсумки переговорів президента РФ та канцлера ФРН
commentss НОВИНИ Всі новини

Вимоги Путіна та заяви Шольца: підсумки переговорів президента РФ та канцлера ФРН

Серед іншого канцлер ФРН заявив, що сьогодні всі сторони дотримуються однієї й тієї ж думки – робота "Нормандського формату" має сприяти якнайшвидшому врегулюванню конфлікту

15 лютого 2022, 20:11
Поділіться публікацією:

Канцлер ФРН Олаф Шольц та президент РФ Володимир Путін провели 15 лютого переговори у Москві. Вони тривали три години і стосувалися головним чином українського питання.

Вимоги Путіна та заяви Шольца: підсумки переговорів президента РФ та канцлера ФРН

Володимир Путін та Олаф Шольц - фото: сайт президента Росії

Так, Путін вимагав негайного вирішення питання щодо заборони вступу України до НАТО. А Шольц розповідав йому, що президент Володимир Зеленський, з яким він зустрічався напередодні , нібито пообіцяв зрушення обговорення законопроектів про особливий статус Донбасу та вибори на непідконтрольних територіях.

Які висновки можна зробити з того, що стало відомо після переговорів та брифінгу? Як ситуація навколо українсько-російського та російсько-західного конфлікту може розвиватися далі? Із цими питаннями портал "Коментарі" звернувся до експертів.

Кількість дипломатичних контактів поки що не переходить у якість

Експерт Українського інституту політики Данило Богатирьов звертає увагу, що останніми днями дипломатична активність лініями "США — РФ" і "країни НАТО — РФ" (зокрема щодо українського кейсу) набула досі небаченого розмаху. У цьому ракурсі слід розглядати візит Олафа Шольца до Москви.

"Однак, як на мене, кількість дипломатичних контактів поки що не переходить у якість. Безвихідь у питанні мирного врегулювання на Донбасі зберігається. І, що б там не казав Олаф Шольц щодо "швидкого подання Києвом законопроектів про виконання Мінських угод", позиція української сторони щодо них залишається незмінною — для влади України виконання політичних пунктів Мінських угод є абсолютно неприйнятним. І, ймовірно, ніхто не може змусити їх змінити цю позицію", – зазначає Данило Богатирьов.

Але, що ще важливіше, абсолютно ніякого порозуміння немає і в американсько-російських переговорах щодо вимог гарантій безпеки, висунутих російською стороною, наголошує експерт. 

"Все вищеописане робить подальшу ескалацію російсько-американських та російсько-НАТОвських відносин практично неминучою. Це не означає, що місцем ескалації обов’язково стане Україна. Вона – лише один із можливих варіантів", – резюмує Данило Богатирьов.

Після заяв канцлера Німеччини та президента РФ стає зрозумілим, що тиск на українську владу з боку Заходу в ракурсі виконання Мінських угод посилюватиметься

Політтехнолог Олександр Кондратенко вважає, що не слід робити поспішних висновків із офіційної частини прес-конференції Путіна та Шольца. Адже це точно не останній раунд переговорів навколо України та взаємовідносин РФ та Заходу. Але є моменти, які досить чітко проглядаються, зазначає експерт.

"Перший такий момент – після заяв канцлера Німеччини та президента РФ стає зрозумілим, що тиск на українську владу з боку Заходу в ракурсі виконання Мінських угод посилюватиметься. І ФРН особливо старанно тисне", – прогнозує Олександр Кондратенко.

Другий момент, на його думку, пов'язаний із сьогоднішнім рішенням Держдуми звернутися до Путіна із пропозицією визнати незалежність т.зв. "ДНР" та "ЛНР".

"Рішення точно ще не прийняте. При цьому Шольц наголосив, що таке визнання було б політичною катастрофою", – наголошує політтехнолог.

Третій момент — часткове відведення російських військ від українських кордонів, про яке також стало відомо сьогодні.

"Це свідчить, що певних домовленостей досягнуто. А після заяви Шольця, що у рамках ТКГ будуть найближчим часом розглянуті законопроекти про особливий статус ОРДЛО, про внесення відповідних змін до Конституції України, можна констатувати, що альтернативи "Мінську" як не було, так і немає. І політика нового канцлера тут – продовження політики Меркель", – пояснює Олександр Кондратенко.

Четвертий момент – енергетичний.

"Заяви Путіна в ракурсі постачання газу через Україну після завершення контракту (закінчується 2024 року) у стилі "якщо буде попит на європейських ринках", "якщо це буде рентабельно", "якщо сама українська газотранспортна система буде у справному технічному стані" чітко дають зрозуміти – після запуску "Північного потоку-2" на українську ГТС чекають колосальні проблеми", – резюмує експерт.

Раніше на порталі "Коментарі"- Експерт розповів, як Шольц міг сплутати карти Путіну з вторгненням в Україну.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини