Головна Новини Світ Росія Як Путін використає бійню у Крокусі: чому вона сталася саме зараз
commentss НОВИНИ Всі новини

Як Путін використає бійню у Крокусі: чому вона сталася саме зараз

Ці теракти дуже нагадують ті, під які Путін приходив до влади та зміцнювався

25 березня 2024, 14:57 comments1202
Поділіться публікацією:

Теракт у підмосковному "Крокус Сіті Холл", який вчинили мусульманські радикали і які, схоже, діяли під егідою ІДІЛ, вже призвів до жорсткої реакції російських ультранаціоналістів. Настільки жорсткої, що глава Чечні Рамзан Кадиров пригрозив "короткою розмовою" з розпалювачами міжнаціонального конфлікту. Тим часом спроба російської пропаганди відшукати в масовій бійні український слід, схоже, провалилася. Що, зрештою, не зупиняє ні Кремль, ні його ланцюгових медіа-псів. Як події можуть розвиватись далі? Що показав – і до чого може призвести теракт у "Крокусі"? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Як Путін використає бійню у Крокусі: чому вона сталася саме зараз

Теракт у підмосковному "Крокус Сіті Хол". Фото з відкритих джерел

Вигоди російської влади очевидні

Народний депутат України VI та VII скликань, голова Центру дослідження політичних цінностей, історик Олесь Доній розмірковує так:

"У будь-якому теракті слід шукати насамперед кому це вигідно. Якщо проаналізувати наслідки теракту в Крокусі, то виявиться, що очевидний вигляд набуває Путін та його режим".

По-перше, зазначає експерт, йдеться про посилення і так впливових силових структур у Росії.

По-друге, відбувається мобілізація українського суспільства проти "зовнішнього ворога" — і єднання навколо влади.

По-третє, бачимо посилення російської пропаганди у світі.

По-четверте, спостерігається почуття емпатії до РФ, яке демонструється у певних колах західних суспільств.

"Вигоди російської влади настільки великі, а цинізм і садизм настільки безмежні, що разом це дає обґрунтовані підозри, що за ІДІЛ у цьому випадку може стояти робота російських спецслужб", — вважає Олесь Доній.

Самі собою напрошуються паралелі з підпалом Рейхстагу 1933-го

Глава платформи Єдиний координаційний центр, політолог Олег Саакян звертає увагу, що ми досі не знаємо, чи був теракт у "Крокусі" організований ісламськими радикалами самостійно, або за потенційної участі російських спецслужб.

"Якщо розглянути кількісний склад ІДІЛ, стає зрозумілим, що лідерські позиції там займає саме РФ. Лише задокументованих бойовиків, які мають російське громадянство, там близько чотирьох тисяч. І понад 300 із них повернулися на територію РФ. Подібне широкомасштабне вербування не могло відбуватися без участі російських спецслужб та впровадження своєї агентури до лав ІДІЛ. Не дивно, що зв'язки між РФ та ІДІЛ давно відомі і навіть публічно озвучені. Не кажучи про те, що залишилося за лаштунками. Виходячи з цього, російські спецслужби можуть або стояти за терактом у Підмосков'ї (оскільки вони його не зупинили, незважаючи на попередження від закордонних колег), або вони просто не заважали терористам", – міркує Олег Саакян.

Як би там не було, продовжує він, ці теракти дуже нагадують ті, під які Путін приходив до влади (вибухи житлових будинків у Москві, Волгодонську тощо – за якими явно стояли російські спецслужби) та зміцнювався (низка нових терактів уже під час його президентства).

"З огляду на це немає сумніву, що бійня в "Крокусі" використовуватиметься путінським режимом за попередніми сценаріями – для посилення влади Путіна, закручування репресивних гайок, – прогнозує експерт. – На цій хвилі російська Держдума вже готова ухвалити рішення про повернення смертної кари (про що давно мріяв Путін). Звучать ідеї зобов'язати спецслужб, поліцаїв, інших силовиків носити при собі зброю навіть у позаробочий час. Тим самим легалізується присутність повсюдно озброєних людей у цивільному, які зможуть використовувати зброю будь-коли, будь-де".

Буде і багато іншого, властивого переходу від авторитарного правління до тоталітарного, упевнений політолог. Що більш ніж влаштовує Путіна. І чому сприяв теракт у "Крокусі".

Самі собою напрошуються паралелі з підпалом Рейхстагу 1933-го, що німецькі нацисти використовували як привід для арешту тисяч політичних супротивників та скасування демократичних свобод, наголошує Олег Саакян.

Одна з цілей теракту – посварити християнський та мусульманські світи

Політичний експерт Світлана Кушнір зазначає, що відповідальність за теракт у Красногорську у "Крокус Сіті Холл", де перед концертом гурту "Пікнік" (всі 6200 квитків було продано) увечері 22 березня відбулося цинічне сафарі на людей, взяла на себе організація Ісламська держава – Хорасан.

"Україна рішуче засуджує міжнародний тероризм у всіх його проявах, – наголошує експерт. – Заяви ж Москви про, нібито, "український слід" у даному теракті – безпідставні та свідомо хибні. Звинувачуючи Україну в тероризмі, Росія намагається приховати власну терористичну сутність та відвернути світ від свого щоденного терору проти мирних українців".

Того ж дня, коли трапилася бійня в Красногорську, російські ракети масово завдали ударів по енергетичній інфраструктурі України, потрапляючи по машинних залах ГЕС, ТЕС та свідомо залишаючи сотні тисяч українців без електрики, водопостачання, нагадує Світлана Кушнір.

"Хіба події у Підмосков'ї роблять із країни-агресора – жертву? Хіба не путінське переорієнтування російських спецслужб на терор проти України та власних опозиційних громадян – головна складова того, що сталося у "Крокусі"? Хіба звірства росіян по відношенню до цивільного населення України відрізняються від звірств терористів у Красногорську? Нічого подібного! Путінський режим конфліктує з одними терористами і одночасно підтримує інших, зокрема, Талібан, ХАМАС та подібними. Росія показово запросила делегацію ХАМАС невдовзі після того, як світ облетіли кадри різанини на фестивалі NOVA та у кібуцах у жовтні 2023 року в Ізраїлі. Демократичний світ не має підстав сподіватися на примирення з РФ на ґрунті спільної боротьби з міжнародним тероризмом. Кремль прагне не співпраці із Заходом, а його розколу", – пояснює експерт.

Коментуючи участь мусульман у теракті у Красногорську, вона нагадує, що весь адекватний мусульманський світ 22 березня зустрічав Науріз – Новий рік. А зараз іде священний місяць Рамадан.

"Подібні дії заборонені в ісламі. Враховуючи це, бійня у "Крокусі" явно мала однією з цілей посварити християнський та мусульманський світ. Висновок простий: тероризм набуває все нових огидних форм, а спецслужби України, США, Британії, країн ЄС мають спільно боротися проти проявів такого насильства. Робота з превенції та запобігання поширенню ідей терору по відношенню до цивільних має посилюватися. Особливо це стосується України, тому що ми межуємо з державою-агресором, визнаною частиною цивілізованого світу спонсором терористичних організацій та угруповань", – констатує Світлана Кушнір.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому Путін намагається повісити провину за теракт у Підмосков'ї на Україну: чим усе закінчиться.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини