Головна Новини Світ Росія Яка нова загроза нависла над Кремлем – чи можуть у РФ початися хвилювання
commentss НОВИНИ Всі новини

Яка нова загроза нависла над Кремлем – чи можуть у РФ початися хвилювання

Російська центральна влада має все менше ресурсів для контролю за регіонами

24 травня 2023, 13:07 comments1645
Поділіться публікацією:

Поки російський диктатор Володимир Путін продовжує виправдовувати війну проти України міфічним "захистом Донбасу", бажанням завершити війну та лепетом про "історичні" народи і землі, російські повстанці з "Російського добровольчого корпусу" РДК та легіону "Свобода Росії", з 22 травня " на Бєлгородщині, анонсують нові напрямки для своїх рейдів. А представники організації "Альянс корінних народів" анонсують референдум за вихід зі складу РФ. Про що говорить те, що відбувається? Як події можуть розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Яка нова загроза нависла над Кремлем – чи можуть у РФ початися хвилювання

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

"Бєлгородський рейд" чітко продемонстрував, наскільки слабкою стала російська влада

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук розмірковує так:

"У Росії складається кризова ситуація, яку вона сама ж, її режим, спровокували. І тепер, схоже, не мають уявлення про те, як із цього вибиратися".

Одним із ключових аспектів функціонування режиму Путіна була ідеологічна парадигма, що він відроджує російську велич, розширює зону російського контролю, пояснює експерт. Цим обгрунтовувалася стабільність цієї влади.

"Нагадаю, що путінський режим розпочався з другої чеченської кампанії з повернення Чечні під контроль РФ. Після чого Путін постійно намагався так чи інакше розширювати свій вплив. І цим значною мірою пояснюється агресія РФ проти України. Починаючи із захоплення Криму та частини Донбасу 2014-го – до широкомасштабної війни з 24 лютого 2022-го. Але дедалі більше заглиблюючись у цю агресію, ув'язуючи у ній, російська центральна влада має дедалі менше ресурсів контролю за регіонами. При тому, що за час путінізму РФ перетворилася на федерацію суто номінально. Давно немає можливостей у місцевих жителів впливати на прийняття якихось рішень. Все контролюється жорстко із центру. А нещодавно ще й суттєво знижено статус мов корінних народів. Що навряд чи подобається представникам цих корінних народів", – зазначає Петро Олещук.

І "бєлгородський рейд", на його думку, чітко продемонстрував, наскільки слабкою стала російська влада.

"Всі військові ресурси кинуті на війну проти України. І, коли починається "заваруха" в самій РФ, центру складно мобілізувати хоч якісь ресурси для того, щоб вибити з невеликих населених пунктів невеликі озброєні підрозділи. Це дуже серйозний сигнал для багатьох, хто зараз перебуває у складі РФ, але мріє отримати свободу – йдіть, захоплюйте адмінбудинки, військові склади, міста. Центральній владі РФ, схоже, вже нема чим на це реагувати. Не виключено, що нас чекає чергова активізація волелюбного Кавказу, а то й не тільки там. Можливо, не прямо зараз, а трохи пізніше", – прогнозує експерт.

У РФ дедалі більше звучить критика, як влади загалом, так і особисто Путіна

На думку політтехнолога Бориса Тізенгаузена, події, що відбуваються в останні місяці, демонструють, що в РФ все більше назріває внутрішнє протистояння.

"І мова не лише про гучну критику з боку тих же Пригожина та Гіркіна-Стрєлкова на адресу Міноборони. Дедалі більше звучить критика і особисто Путіна. Саме цього року його почали відверто називати "маразматичним дідом". І чим слабший Путін, тим більше критики він отримуватиме", – упевнений експерт.

Ну, а ситуація у Бєлгородській області, вважає він, це дуже індикаторний рубіж, який суттєво погіршив позиції і російської армії, і російського керівництва.

"Оголилися проблеми, про які раніше мовчали або просто їх не помічали. Що російський кордон у принципі не охороняється. Що фактично всю армію кинуто в Україну. І рейд РДК та ЛСР показав, що війна повноцінно перемістилася на територію РФ. Бумеранг вертається. Ми пам'ятаємо, як захоплення Криму та частини Донбасу підносилося Кремлем та його пропагандистами як дії місцевих громадян, які купили всю зброю та амуніцію у "військторгу". Те саме зараз відбувається в Бєлгороді, – звертає увагу Борис Тізенгаузен. – Нас, України, там нема. Діють виключно російські громадяни, які купили у "військторгу" танки та бронемашини — і здійснили відповідний рейд. Причому анонсуються вже нові напрями".

За великим рахунком, продовжує політтехнолог, російському військовому керівництву треба або перекидати значні сили та засоби з України – на охорону кордону з нашого боку (а довжина там – величезна, закрити її всю в принципі неможливо). Або вдавати, що нічого страшного не відбувається. Аж до наступного рейду. До речі, не першого – у березні РДК уже робив вилазку на Брянщину.

"Ситуація для путінського режиму ускладнюється тим, що Україна зараз має достатньо озброєнь для ураження повітряних цілей на російській території. Нещодавнє знищення двох літаків і трьох вертольотів над Брянщиною — тому підтвердження. Тобто російська армія навіть авіацію не факт, що зможе використати для запобігання подібним рейдам, – наголошує Борис Тізенгаузен. – Тож у вкрай складному становищі опинився Кремль. І те, що не було негайної жорсткої реакції, а лише чергове вираження "занепокоєння" говорить про те, що Москва відверто розгублена. І традиційне після чергових ляпасів Кремлю виття Медведєва про ядерний апокаліпсис лише підтверджує, наскільки ослаб цей режим".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи справді Захід дозрів з постачанням озброєння для перемоги України – які сподівання.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини