Головна Новини Світ Росія З чим Путін підходить до чергової для себе інавгурації: чи зміцняться його позиції
commentss НОВИНИ Всі новини

З чим Путін підходить до чергової для себе інавгурації: чи зміцняться його позиції

За майже чверть століття правління Путін максимально зміцнив свою владу

7 травня 2024, 11:22
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 7 травня, відбудеться інавгурація Путіна, який чверть століття править Росією (президентство Медведєва не береться до уваги, тому що всі розуміли, що фактично продовжував царювати Путін, який став на деякий на час прем'єром). Українське МЗС дало зрозуміти, що не визнає Путіна демократично обраним і легітимним президентом Російської Федерації. Західні країни здебільшого проігнорують "коронацію" диктатора, хоч деякі надішлють своїх представників. На що чекати після чергового офіційного сходження Путіна на російський престол? Зміцняться чи, навпаки, ослабнуть його позиції? Як це вплине на російсько-українську війну? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

З чим Путін підходить до чергової для себе інавгурації: чи зміцняться його позиції

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Інавгурація Путіна пройде в умовах дискусії західного світу

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченко, політолог Ганна Малкіна вважає, що фейкові вибори в РФ та інавгурація кремлівського диктатора – це символічні події із передбачуваним результатом.

"За майже чверть століття правління Путін максимально зміцнив свою владу, створивши корумповану слухняну бюрократію, знищивши незалежні ЗМІ та запустивши репресивний механізм, який унеможливлює існування будь-якої альтернативної думки. Найскладніший період для диктатури, яка вирішила продовжувати грати у вибори — це передвиборчий етап. Прийнято вважати, що цей час, коли диктатура йде на поступки, пом'якшує репресії, задобрює незаможні верстви населення матеріальними подачками і всіляко намагається переконати громадян, що попереду на них чекає світле майбутнє. Але у випадку з Путіним ми цього не побачили", – зазначає експерт.

Більше того, продовжує вона, кремлівський диктатор не побоявся вбити вкрай популярного серед "патріотів" ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина та лідера ліберальної опозиції Олексія Навального.

"Ці акти самі собою стали демонстрацією безмежної влади та безпринципності – і російське суспільство проковтнуло. Тому далі, на жаль, ми будемо свідками дедалі шаленіших вчинків російського "царя". Команда про проведення навчань із тактичною ядерною зброєю тому підтвердження", – пояснює Ганна Малкіна.

Інавгурація Путіна, як очікується, пройде в умовах дискусії західного світу на тему, чи потрібно чи не потрібно визнавати його легітимним президентом, каже експерт.

"Позиції вже розділилися, але це скоріше результат політичних ігор. Адже повна відмова визнавати "президентство" Путіна з міжнародно-правового погляду закриває шлях для потенційного переговорного процесу. І тут потрібна позиція, яка дозволить балансувати", – констатує політолог.

Після інавгурації Путіна нічого для Росії особливо не зміниться

Політексперт, кандидат політичних наук, історик Олександр Палій міркує так:

"Щодо інавгурації – очевидно, що Путін намагається надувати щоки, брязкати зброєю (зокрема ядерною), без жодних перспектив. Можливо після його інавгурації посилиться неофіційна мобілізація. Оголошувати під тим чи іншим приводом офіційну мобілізацію Кремль не буде, розуміючи непопулярність теми".

Швидше за все, прогнозує експерт, продовжиться і прискориться курс на "лялькування" Росії, її самоізоляцію на кшталт Північної Кореї.

"Замикання режиму в собі, щоби просто дати Путіну досидіти до кінця. Він зараз бореться за своє існування, розуміючи, що кінець цієї війни у будь-якому вигляді означатиме його особистий кінець", – пояснює Олександр Палій.

Тому, зазначає він, на посилення допомоги Україні з боку Заходу, на дозвіл низки країн використовувати їхню зброю для ударів по території РФ така істерика у країни-агресора.

"Втім, у новій порції ядерних погроз немає нічого нового ні для України, ні для її партнерів, – вважає експерт. – Тому так спокійно на це реагуємо".

Після інавгурації Путіна нічого для Росії особливо не зміниться, упевнений Олександр Палій. Країна-агресор продовжить деградувати у всіх сенсах, включаючи економічний.

"Так, поки що їй вдається триматися на плаву за рахунок минулих запасів та продажу ресурсів. Але чітко видно шлях навіть не стагнації, а згасання РФ", – наголошує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у США пояснили, з якою метою Путін лякає країни Заходу ядерними навчаннями.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини