Головна Новини Світ Росія Зближення РФ та КНДР: чи є загроза від цього – до чого тут Китай
commentss НОВИНИ Всі новини

Зближення РФ та КНДР: чи є загроза від цього – до чого тут Китай

Саме Китай не давав зруйнуватися диктаторському режиму в Північній Кореї, роблячи з того свого сателіта, так само, як зараз робить з Росією

13 вересня 2023, 15:25 comments5572
Поділіться публікацією:

Після зустрічі вранці, 13 вересня, на космодромі "Східний", керівник Північної Кореї (КНДР) Кім Чен Ин та російський лідер Володимир Путін розпочали переговори. Враховуючи, що раніше з'явилися дані про те, що може бути укладено угоду з постачання до РФ зброї з КНДР, зустріч двох диктаторів має значення і в ракурсі продовження російсько-української війни. Експерти розповіли виданню "Коментарі", про що свідчить зближення Москви та Пхеньяну, до чого може привести – і як на це реагувати Україні та демократичному світу.

Зближення РФ та КНДР: чи є загроза від цього – до чого тут Китай

Путін та Кім Чен Ин. Фото: з відкритих джерел

Важливо жорсткіше затягувати санкційний зашморг на шиї Північної Кореї та РФ

Голова Всеукраїнського громадського руху "Сила права", народний депутат Верховної Ради трьох скликань (з п'ятого по сьоме) колишній заступник голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим Андрій Сенченко розмірковує так:

"Те, що зараз відбувається між Північною Кореєю та Росією – є демонстрацією ефективності накладених на них санкцій. Нагадаю, що КНДР живе під ними десятиліття. А тепер, виявляється, готова ще й допомагати РФ. Потрібно робити висновки. І тиснути новими санкціями настільки сильно, щоб не кортіло...".

При цьому, продовжує експерт, слід розуміти, що Росія вже продемонструвала на полі бою якість свого озброєння. Яке явно поступається західним зразкам, які постачаються Україні. А північнокорейське озброєння, а надто старе радянське – на порядок гірше навіть російського, акцентує Андрій Сенченко.

Тож, зазначає він, ні до чого критичного військова допомога, яка може постачатися з КНДР (якщо та погодиться) до РФ, не призведе. Але може посилитися кількість безладних артилерійських обстрілів. Як наслідок – збільшиться і кількість жертв серед українців (включаючи мирних громадян), кількість руйнувань.

"Старі снаряди та ракети, які незрозуміло як зберігалися, незрозуміло, у якому стані перебувають, полетіти зможуть (хоч, мабуть, не всі), але – незрозуміло куди. Втім, для Росії, яка веде себе як держава-терорист, це не має значення. Вона не бачить різниці між військовим та цивільним об'єктами", – наголошує експерт.

Він наголошує на важливості більш жорстко затягувати санкційний зашморг на шиї Північної Кореї та РФ. Але тут, вважає Андрій Сенченко, можуть виникнути проблеми.

"Багато років Захід фактично байдуже спостерігав за тим, як терористичному режиму КНДР (у якого РФ, схоже, перейняла звичку погрожувати всією ядерною зброєю) допомагав обходити санкції Китай, – пояснює він. – Саме Китай не давав зруйнуватися диктаторському режиму в Північній Кореї, роблячи з того свого сателіта. Так само, як зараз робить із Росією. Думаю, Україні необхідно переглянути позиції на китайському напрямку — і перестати чекати на диво у вигляді якогось китайського нейтралітету. Влада Китаю має намір побудувати однополярний світ зі своєю країною на чолі. Але робить це поки що переважно чужими руками, послаблюючи інших. Так, руками Росії китайці затіяли на території України фактично війну між РФ та Західним світом. Вже втягнули у конфлікт Іран (безпілотники), ще втягують Північну Корею. Наголошую — Україні важливо тверезо оцінювати ситуацію".

Немає жодного китайського нейтралітету, упевнений Андрій Сенченко. Без схвалення Пекіна, за яким Путін власне і їздив туди на початку лютого 2022-го, він не почав би масованого вторгнення в Україну. Без тієї чи іншої підтримки з боку Китаю не могла б Росія продовжувати цю війну вже другий рік, констатує експерт.

Україна та Західні партнери мають бути готові до різних сценаріїв розвитку ситуації

Політичний консультант Сергій Биков вважає, що візит північнокорейського диктатора в гості до російського диктатора дуже показовий. І говорить про кілька речей.

"По-перше, дедалі більше звужується коло партнерів, які готові надавати підтримку російському диктаторському режиму. Північнокорейський диктатор стає однією з останніх надій Путіна, хоча така кооперація не зможе суттєво посилити Росію. По-друге, Кім Чен Ин висловлюватиметься на підтримку російського режиму (вже висловлюється), але конкретних дій з боку КНДР навряд чи варто очікувати", – вважає експерт.

Він нагадує, що із РФ майже рік звучать заяви про можливість залучення північнокорейських найманців у війну проти України. Однак далі заяв справа не пішла.

"Думаю, що сам північнокорейський диктатор розглядає відправку своїх громадян на війну в Україну як загрозу. Адже ті військовослужбовці, яким вдасться вижити і повернутися до КНДР, побачать життя за корейською сталевою завісою", – пояснює Сергій Биков.

Сама Північна Корея, зазначає він, перебуває у геополітичній ізоляції – і залежить від російської та китайської підтримки. Технології в КНДР точно не розвиваються світовими темпами, хоча там і досягли певних успіхів у виробництві балістичних ракет.

"Україна та Західні партнери мають бути готовими до різних сценаріїв розвитку ситуації. Тим важливіше посилювати військову спроможність української оборони. Якнайшвидше ми повинні отримати посилення протиповітряної та протиракетної оборони, винищувачі четвертого покоління та далекобійні ракети", – констатує Сергій Биков.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому Путін змушений іти на жест відчаю – як вплинуть на війну постачання снарядів КНДР.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини