Головна Новини Світ Туреччина Чи зміниться Туреччина після відходу Ердогана - чому Анкара швидше за дружбу з РФ, ніж з Європою
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи зміниться Туреччина після відходу Ердогана - чому Анкара швидше за дружбу з РФ, ніж з Європою

Навіть якщо Ердогану не вдасться знову стати президентом, навіть якщо до влади прийде опозиція, це не означатиме, що зовнішньополітичний курс Туреччини різко зміниться

24 березня 2023, 12:30 comments2298
Поділіться публікацією:

Президент Туреччини Реджеп Ердоган намагається вирішувати економічні проблеми в країні перед наміченими на 14 травня виборами (президента та парламенту). Проте довіра до президента падає, про що свідчить відмова повернутися до уряду багаторічного міністра фінансів та віце-прем'єра Мехмета Шимшека. Тим часом сенатор США і голова Комітету із закордонних справ Сенату Боб Менедес розкритикував нинішню турецьку владу за те, що вона купує зброю у Росії, порушує територіальні води та простір інших країн, блокує розширення НАТО (щодо Швеції). Чи вдасться Ердогану й надалі балансувати між Заходом та РФ? Чи вибори можуть вплинути на специфічну позицію Туреччини в російсько-українській війні? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи зміниться Туреччина після відходу Ердогана - чому Анкара швидше за дружбу з РФ, ніж з Європою

Реджеп Таїп Ердоган. Фото: з відкритих джерел

Розраховувати на те, що з відходом Ердогана щось суттєво зміниться, було б нераціональним

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов так коментує те, що відбувається в Туреччині:

"Ердогану нічого не залишається, окрім як і далі лавірувати. Але при цьому спробувати скоротити розрив між собою та лідером об'єднаної опозиції Кемалем Киличдароглу. І поки що чинному президентові це вдається. Згідно з останніми соціологічними даними, розрив становить лише 4% на користь Киличдароглу. Кілька тижнів тому він був близько 10%. Враховуючи, що до першого туру виборів залишається понад півтора місяці, Ердоган розраховує на те, що його політичний досвід, вольові якості, мистецтво ведення багатовекторної дипломатії, зрештою, знову дадуть йому успіху".

Але навіть якщо Ердогану не вдасться знову стати президентом, навіть якщо до влади прийде опозиція, це не означатиме, що зовнішньополітичний курс Туреччини різко зміниться, вважає Вадим Карасьов.

"Географія є географія, – пояснює він. – А також слід враховувати, що центри світової політики зміщуються до Близького Сходу, до Центрально-Азійського та Азіатського регіонів. Турецькі позиції там завжди були досить сильні. Хоч і не безпроблемні. Все це сприяло тому, що Ердогану, заякореному Заходом (насамперед, участю в Північноатлантичному блоці), доводилося проводити більш самостійну політику. І лавірувати між Заходом та Сходом, Заходом та Росією, НАТО та Росією. Чимось це нагадує часи Османської імперії – до того, як у ХХ столітті на її уламках було утворено сучасну Турецьку Республіку. Не випадково нинішню політику Ердогана у стилі балансів, контрбалансів між Заходом та Сходом, Заходом та Росією називають неоосманізмом. Куди подітися, якщо сьогодні неспокійно на Близькому Сході (а це колишня територія Османа). Курдський Ірак. Частина Сирії. Там досить серйозні позиції РФ. І Ердоган не може цього не враховувати. У тому числі реагуючи на те, що відбувається на українському напрямі".

Тому, продовжує експерт, будь-яке зрушення, крен в один бік, призводить до оголення проблем для Туреччини в інших регіонах.

"Неспокійно і у східній частині Середземного моря, де традиційно стикалися позиції Греції та Туреччини. Хоч обидві країни – учасники НАТО. Старі, історичні образи, а також виявлені нові поклади газу теж сприяють тому, що Туреччині доводиться вибудовувати особливі відносини в рамках Північноатлантичного альянсу, – зазначає Вадим Карасьов. – Отже, навіть якщо Ердоган програє ці вибори, лідер опозиції, нова влада матиме мало простору для маневру, для того, щоб повернутися до традиційної кемалістської зовнішньої політики Туреччини другої половини ХХ століття. Світ прийшов у рух. Зсуваються різноманітні геополітичні плити, змінюються геополітичні регіональні баланси. Неспокійно в районі Чорного моря та Східній Європі. Головна точка кипіння – український театр воєнних дій. Тому розраховувати на те, що з відходом Ердогана щось суттєво зміниться, було б нераціональним".

Але це не означає, наголошує експерт, що наша дипломатія не повинна враховувати можливий фактор приходу нової турецької влади. Політика, зовнішня політика, дипломатія складаються з нюансів, наголошує він. А ці нюанси можуть бути. І можуть якоюсь мірою сприяти тому, що у трикутнику Україна-Росія-Туреччина остання займе більш виважену і проукраїнськішу позицію, підсумовує Вадим Карасьов.

США, звичайно, можуть критикувати Туреччину, але це не допоможе

Голова Українського аналітичного центру економіст Олександр Охріменко зазначає, що Туреччина – дуже специфічна країна. Звідси і її специфічна поведінка, в тому числі в ракурсі російсько-української війни, коли вона нейтральна, але при цьому допомагає і тим, і іншим.

"Ердоган фактично розкручує ідею Великої Туреччини. І це має підтримку серед честі населення. При цьому мешканці Туреччини дуже залежать від російських туристів. Тому будь-який турецький лідер буде орієнтований на Росію. Отже, навіть якщо буде новий лідер Туреччини, він також буде певною мірою проросійський", – вважає експерт.

Свою роль, за його словами, відіграє й те, що Туреччина давно стукає у двері ЄС, але їй з низки причин не відкривають.

"Тому для неї цікавіша дружба з РФ, ніж з Європою, – пояснює Олександр Охріменко. – США, звісно, можуть критикувати Туреччину. Але це не допоможе. Тим більше, що Штати не можуть змусити ЄС прийняти Туреччину. У результаті вона й надалі проводитиме свою політику, в деяких випадках не вигідну для України, але вигідну для самої Туреччини".

Ердоган вибудовував досить авторитарне управління

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко розмірковує так:

"Однією з тем, завдяки якій Ердоган переміг минулого разу, стала боротьба із наслідками руйнувань після минулих землетрусів. Але нинішня трагедія, яка забрала життя понад 50 тисяч людей, безумовно, вдарила по довірі до влади. У пресі (меншою мірою – у турецькій, більшою – у світовій) активно обговорюється, що деякі з компаній-забудовників (а маса будинків зруйнувалася через неякісне будівництво, тому що не була врахована сейсмічна активність), ймовірно, були пов'язані з владою".

Катерина Одарченко зазначає, що Ердоган вибудовував досить авторитарне управління. І нажив чимало ворогів.

"За даними моїх турецьких колег, частина опозиціонерів опинилися у в'язниці або були змушені залишити країну. Звідси – таке згуртування сил проти чинного президента, коли низка партій домовилася про висунення єдиного кандидата", – пояснює експерт.

Вона нагадує, що у Туреччині традиційно сильні націоналістичні настрої. При цьому вона намагається бути активним геополітичним гравцем. І фінансування ідеї пантюркізму не тільки в ближньому регіоні, а й у тій же Центральній Азії займає певний час та ресурси. Чим, знову ж таки, задоволені не всі.

"Ми також пам'ятаємо активність Ердогана у спробі бути медіатором переговорів між Росією та Україною. Частково вдала роль – принаймні по кейсу зернової угоди. І це чинний президент може занести собі до активу. Тож поки що Ердогана точно рано списувати з рахунків. Але легкими для нього ці вибори точно не будуть", – констатує Катерина Одарченко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи справді у Путіна з'явився наступник – чому переговори Зеленського та Сі вже під питанням.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини