Головна Новини Світ Туреччина Чому Ердоган перестав просувати мирну ініціативу щодо України – як розуміти затишшя Анкари
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Ердоган перестав просувати мирну ініціативу щодо України – як розуміти затишшя Анкари

Туреччина зараз зосереджена на внутрішніх справах, на кадрових перестановках у зв'язку з виборами парламенту і президента, що відбулися в травні

17 червня 2023, 18:07 comments1099
Поділіться публікацією:

У ракурсі врегулювання російсько-української війни Туреччина минулого року проявляла неймовірну активність. Навіть була спроба переговорів у Стамбулі. А 2023-го спостерігається якесь затишшя. Чому президент Ердоган, переобраний у травні на черговий термін, перестав бути активним в цьому напрямку? Про ту ж зернову угоду, яку РФ знову погрожує зірвати – мовчання… Не кажучи вже про якісь мирні ініціативи… А тут ще є дані, що Туреччина разом із Угорщиною можуть блокувати просування України до НАТО без ПДЧ (про що начебто домовляються всередині Альянсу). Експерти проаналізували ситуацію для видання "Коментарі".

Чому Ердоган перестав просувати мирну ініціативу щодо України – як розуміти затишшя Анкари

Реджеп Тайіп Ердоган. Фото: із відкритих джерел

Зараз у турецькому порядку денному, справді, Вільнюський саміт, переговори зі Швецією, торги зі США по літаках

Директор Центру Близькосхідних досліджень Ігор Семиволос поділився такою думкою:

"Ну, станом на даний момент Туреччині просто нема чого запропонувати. Ціла низка мирних ініціатив, про які ми нещодавно дізналися, звузили для Анкари поле для маневру".

Тож, зазначає експерт, пауза Туреччини у зовнішньополітичній активності на українському напрямі є цілком природною.

"Тим більше, що відбулася заміна глави зовнішньополітичного відомства – і потрібно як мінімум почекати, доки він остаточно сформує свою команду, – акцентує Ігор Семиволос. – Зараз у турецькому порядку денному, справді, Вільнюський саміт, переговори зі Швецією, торги зі США по літаках. А ось про блокування зусиль України з боку Угорщини та Туреччини я не чув".

Свою позицію у ракурсі російсько-української війни Туреччина ще актуалізує, але зараз їй просто не до цього

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса вважає, що Туреччина зараз зосереджена на внутрішніх справах, на кадрових перестановках у зв'язку з виборами парламенту і президента, що відбулися в травні.

"Свою позицію у ракурсі російсько-української війни вона ще актуалізує, але зараз їй просто не до цього, – пояснює експерт. – Ну, а питання зернової угоди актуалізується у липні, приблизно в середині якого закінчується чергова пролонгація".

Щодо можливого блокування можливості України вступити в НАТО без ПДЧ, тут Іллі Кусі здається, що навіть якщо його блокуватимуть, це особливо ні на що зараз не вплине. Все одно на липневому саміті у Вільнюсі ніхто не збирає брати Україну в НАТО, зазначає він.

"Судячи з останніх заяв, нам просто пообіцяють створення Ради Україна-НАТО, проти чого в Альянсі ніхто особливо не виступає, – каже експерт. – Це підвищить рівень відносин України та Альянсу. Крім того, ми отримали "зелене світло" на отримання двосторонніх гарантій безпеки з окремими країнами. Така собі тимчасова модель, яка швидше за все працюватиме до кінця війни".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Путіна видали свою версію – чому НАТО ніколи не прийме Україну.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини