Головна Новини Світ Туреччина Що показав перший тур виборів у Туреччині – у чому тепер головна інтрига
commentss НОВИНИ Всі новини

Що показав перший тур виборів у Туреччині – у чому тепер головна інтрига

Ердоган будував кампанію навколо образу сильного султана, що відстоює інтереси країни, Киличдароглу зробив ставку на образ морального авторитету, здатного об'єднати виборців з різними поглядами

15 травня 2023, 15:40
Поділіться публікацією:

Перший тур президентських виборів у Туреччині не виявив однозначного лідера. У чинного президента Реджепа Ердогана – 49% із невеликим, у його головного опонента Кемаля Киличдароглу – приблизно 45%. Другий тур відбудеться 28 травня. Які висновки можна зробити за результатами першого туру, які очікування від другого? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Що показав перший тур виборів у Туреччині – у чому тепер головна інтрига

Вибори у Туреччині. Фото: із відкритих джерел

Ердоган усі два десятиліття старанно будував політичну систему під себе — і навряд чи готовий з нею так просто розлучитися

Керівник Центру політичної розвідки, політтехнолог Олег Постернак наголошує, що перший тур показав високу активність турецьких виборців (88,84%), що пояснюється напруженням виборчої кампанії.

"Турецький електорат виявився сильно поляризованим, тому Ердогану та Киличдароглу довелося використати усі мобілізаційні стратегії для розширення електоральної бази. Опозиції було важче, оскільки на виборах на повне зростання було розгорнуто цифрову цензуру та обмеження свободи слова", – зазначає експерт.

За його словами, Ердоган будував кампанію навколо образу сильного султана, який змушує світ зважати на інтереси країни. Ставку зробив на сільські провінції Анатолії, на консервативно та націоналістично налаштований електорат. Особливістю кампанії стали масштабні інфраструктурні проекти: перша атомна електростанція, перший турецький електромобіль, відкриття газового родовища у Чорному морі, щедрі соціальні виплати різним категоріям населення.

"Однак головним ворогом Ердогана стала економічна ситуація, велика інфляція та девальвація ліри. Різке падіння життя останніми роками після позитивної динаміки минулого десятиліття сформувало роздратування, яке швидко переносилося на Ердогана і, нарешті, разом із наслідками катастрофічного зимового землетрусу, вдарило по рейтингу", – пояснює Олег Постернак.

Він зазначає, що Киличдароглу – кемаліст, університетський викладач, який зробив ставку за образом морального авторитету, здатного об'єднати виборців з різними поглядами. Ставка у його кампанії робилася на міський електорат, освічені верстви, національні меншини.

"У першому турі лідеру опозиції дуже важливо було показати здатність перемогти Ердогана та вміння об'єднати навколо себе помітні опозиційні сили. На це була спрямована соціологія, яка підігрівала мотивацію голосування", – розповідає політтехнолог.

Проблемою Киличдароглу, за словами експерта, є відсутність яскравої харизми та закріплення у свідомості тенденції відставання від Ердогана за підсумками першого туру, що дозволяє владі ретранслювати меседж про нездатність опозиції перемогти чинного президента у другому турі.

"Ердоган усі два десятиліття старанно будував політичну систему під себе – і навряд чи готовий із нею так просто розлучитися. Тому перемогти його Киличдароглу буде важко, але можливо за певних умов, – вважає Олег Постернак. – Теоретично він може розраховувати на голоси Сінана Огана – лідера партії "Альянс предків", правого націоналістичного блоку (став третім із результатом понад 5% виборців). Другий тур – це дуже часто битва антиелекторатів, тому кандидат від опозиції повинен зосередитися на потужній консолідації протестного електорату – і спробувати перетягнути на свій бік виборців, що вагаються".

З точки зору геополітики зміни не будуть великі за будь-якого результату виборів

Політексперт, кандидат політичних наук, історик Олександр Палій поділився таким коментарем:

"Після першого туру можна однозначно заявити, що Ердоган має потужну опозицію. Остаточний результат виборів ще не визначений, хоча найкращими здаються шанси чинного президента. Але зрештою все залежатиме від явки та вміння мобілізувати виборців. І тут можливі варіанти".

Олександр Палій звертає увагу, що багато хто зараз говорить про протистояння місто-село в Туреччині. І в цьому, вважає він, є певне значення.

"З точки зору геополітики зміни не будуть великі за будь-якого результату виборів, – прогнозує експерт. – Туреччина буде й надалі членом НАТО, підтримуватиме майже всі ініціативи Альянсу, але при цьому залишатиметься досить непокірливим членом блоку, схильним до "вигризання" власної вигоди".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що може наблизити падіння путінського режиму – чи річ у Путіні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини