Головна Новини Світ США Чи відвернеться головний союзник від України – від чого залежатиме допомога США
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи відвернеться головний союзник від України – від чого залежатиме допомога США

Трампістська меншість у Республіканській партії може створювати проблеми – і на це треба зважати

7 жовтня 2023, 14:34
Поділіться публікацією:

Незважаючи на проблеми з наданням допомоги Україні через республіканські інтриги в Конгресі, що вже призвело до звільнення спікера Палати представників Кевіна Маккарті, місце якого не проти зайняти екс-президента Дональда Трампа, з'явилася обнадійлива інформація. Адміністрація президента Джо Байдена готує нову допомогу Україні, яку позиція Конгресу не зупинить. Про новий пакет, який становитиме близько 200 мільйонів доларів, мають намір оголосити наступного тижня на 16-му засіданні Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн"). Якими є очікування щодо подальшого надання допомоги України від США, Європи, інших представників демократичного світу? Чи справді, як сурмить російська пропаганда та її підспівувач – самопроголошений президент Білорусі Лукашенко – союзники, які обіцяли підтримку аж до перемоги, "кинули" Україну? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Чи відвернеться головний союзник від України – від чого залежатиме допомога США

Підтримка України. Фото: з відкритих джерел

Отримувати допомогу зі США нам стане складніше

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса не вважає, що ситуація в Конгресі США призведе до заморожування допомоги Україні. Але, швидше за все, затягнеться час прийняття законопроектів, необхідних виділення необхідних нам засобів.

"Слід визнати, що трампістська меншість у Республіканській партії може створювати проблеми – і на них треба зважати. Протягом усього часу, що залишився до виборів (ті, нагадаю, відбудуться у США у листопаді), будуть постійні політичні торги у Конгресі. За кожен законопроект, що стосується принципу зовнішньої фінансової допомоги (не тільки Україні), проти чого виступає праве крило Республіканської партії", – попереджає Ілля Куса.

Він резюмує: про втрату підтримки як такої мови не йдеться, але отримувати допомогу зі США нам буде складніше.

Поки Байден у Білому домі – Україна продовжить отримувати підтримку США

Голова Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу, екс-член української делегації у Тристоронній контактній групі щодо врегулювання конфлікту на Донбасі Сергій Гармаш розмірковує так:

"Все, що зараз йдеться про скорочення підтримки України, потрібно розглядати виключно у контексті внутрішньої політики тих країн, звідки лунають такі заяви. У будь-якій демократичній політичній системі є влада та опозиція. І їхні представники традиційно використовують риторику, протилежну один до одного".

І природно, продовжує експерт, що якщо Адміністрація демократа Байдена підтримує Україну, то республіканці, перебуваючи в опозиції, говорять про необхідність скорочувати таку підтримку. Інакше виглядатиме, що вони підтримують конкурентів.

"Поки в Білому домі знаходиться Адміністрація Байдена (а це, як мінімум, більше року), США надаватимуть нам підтримку, – упевнений Сергій Гармаш. — Нікуди вони від цього не подінуться. Це вже питання престижу Байдена та його команди. І поразка України розглядатиметься, як і їхня поразка".

Тож, констатує експерт, скорочення допомоги Україні – це не лише про те, що зменшилися запаси на складах наших закордонних партнерів, а й про певні внутрішньополітичні, а також бюрократичні моменти.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Зеленський назвав головну мету, якої добиватиметься Росія цієї зими.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини