Головна Новини Світ США Допомога Україні від США: про що говорить голосування у Конгресі, які будуть наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

Допомога Україні від США: про що говорить голосування у Конгресі, які будуть наслідки

Прихильники умиротворення Росії залишилися у меншості, обрано шлях силового примусу агресора до миру

21 квітня 2024, 12:10 comments1689
Поділіться публікацією:

Палата представників США підтримала, нарешті, законопроект про надання військової та фінансової допомоги Україні у розмірі 60,84 млрд доларів. Голосування в Сенаті (верхня палата) заплановано на 23 квітня, після чого справа буде лише за підписом президента Джо Байдена. Глава української держави Володимир Зеленський вже подякував США за допомогу, яка, за його словами, "допоможе запобігти розповзанню війни, збереже тисячі і тисячі життів і зробить обидва народи сильнішими". Які висновки з того, що відбувається, можна зробити на даний момент? Як ситуація, зокрема, в ракурсі російсько-української війни може розвиватися далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Допомога Україні від США: про що говорить голосування у Конгресі, які будуть наслідки

Майк Джонсон. Фото: з відкритих джерел

Голосування у Конгресі мають велике символічне значення

Народний депутат Верховної Ради VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов наголошує, що позитивне для нас голосування у Конгресі стало показником стратегічного рішення американських еліт щодо ставлення до війни. "Партія ізоляції" та прихильники умиротворення Росії залишилися у меншості, обрано шлях силового примусу агресора до миру, наголошує він.

"Однією з причин цього стала власне позиція Кремля. Після 17 березня політичні вимоги з боку російського керівництва стали ще нездійсненнішими, що фактично означало відмову від переговорів про мирне врегулювання. Президент Зеленський та українська дипломатія провели правильну комунікацію з усіма політичними групами у США та зуміли отримати двопартійну підтримку для рішення про допомогу Україні. Прихильники Трампа не голосували за це рішення, і з ними ще потрібно працювати. Але голосування щодо пакету міжнародної допомоги пройшло без виконання їхніх вимог щодо кордону та мігрантів, і це буде помічено американськими виборцями", – зазначає експерт.

Він також звертає увагу на те, що Конгрес дав президенту США інструмент для конфіскації заморожених російських активів. Це, вважає Ігор Попов, може створити найцікавіший прецедент для інших юрисдикцій. Питання подальшої долі цих активів буде обговорено на червневій зустрічі G7.

"Нові постачання американської зброї дозволять поповнити запаси української армії та повернути паритет на фронті через вогневу міць. Також ми очікуємо на посилення протиповітряної оборони, що особливо важливо у зв'язку з обстрілами цивільної інфраструктури України", – пояснює експерт.

За його словами, фінансова допомога дозволить скоротити бюджетний дефіцит і таким чином уникнути цьогорічного ризику інфляції. Хоча, наголошує він, фінансова ситуація наступного року вимагатиме або нових позик, або інших глобальних рішень.

"Російське керівництво досить емоційно реагує на рішення американського Конгресу. Ймовірно, у Кремлі розраховували на провал американської допомоги та послаблення України. Загроза конфіскації активів також стала сюрпризом для РФ. А наміри провести дзеркальні конфіскації активів західних компаній на території країни-агресора лише прискорять їхній вихід із російського ринку", – прогнозує Ігор Попов.

Голосування у Конгресі, констатує він, мають велике символічне значення. Підсилюють позицію України не лише на лінії фронту, а й у дипломатичних переговорах, зокрема, закритих консультаціях щодо мирного врегулювання.

"Це посилення позиції буде реалізовано, зокрема, у рішеннях Глобального Саміту миру. До речі, наразі питання особистої участі президента США Джо Байдена у цій події стає фактично вирішеним, а це сигнал і для багатьох інших світових лідерів", – упевнений Ігор Попов.

Колективний Захід знову досяг консенсусу щодо підтримки України

Економічний експерт Данило Монін поділився такими роздумами:

"Голосування у Конгресі – це довгоочікувана підтримка України з боку США. Вона має насамперед політичне значення. Цього року нас вже підтримують європейські країни, Канада, Японія. А тепер – і США. Тобто колективний Захід знову досяг консенсусу щодо підтримки України".

Експерт акцентує, що основна частина з виділених майже 61 млрд доларів піде американській військовій промисловості.

"Чиста фінансова допомога Україні від США становитиме 7,85 млрд доларів. І цього разу не грантів, а безвідсоткових кредитів. При цьому президент США після 15 листопада (тобто після виборів) зможе своїм рішенням списати 50% цього кредиту", – пояснює Данило Монін.

За його словами, щодо військової підтримки, то скільки реально її буде – покаже час.

"Але вже зараз очевидно, що з підтримкою, що посилюється з боку Заходу, наші Сили оборони зможуть стримати наступ Росії і завдавати їй болючих ударів", – констатує експерт.

Військова допомога США надійде до нас швидко

На думку експерта з питань сектору оборони та безпеки Олега Старікова, те, що Палата представників проголосувала за виділення військово-фінансової допомоги Україні для відображення російської агресії, дозволить внести певні поліпшення в наші оборонні можливості. Вітає він і ухвалення рішення у США щодо можливості конфіскувати російські активи на користь України. Важливо, щоб це було реалізовано.

"Наскільки я розумію, основний акцент буде зроблено на системи ППО, на зенітнокеровані ракети для комплексів протиповітряної оборони, на 155-мм артилерійські снаряди, а також на номенклатуру озброєння для сухопутних військ. Все це допоможе нам зміцнити оборонні можливості. Це не про наш наступ. Нам би стримати ворожий тиск", – наголошує експерт.

Він вважає, що вищезгадане озброєння надійде до нас швидко. Адже воно, швидше за все, вже складоване на території американських військових баз у ЄС. І найближчим часом з'явиться в Україні, зокрема, на лінії зіткнення.

"Незважаючи на те, що я постійно критикую наш дипломатичний корпус, цього разу він добре спрацював. Причому спрацював на західний манер, без тактики агресивної дипломатії, до якої в нас іноді, на жаль, вдаються, але яка не дає потрібного результату", – зазначає Олег Старіков.

При цьому, продовжує він, слід розуміти, що без розвитку власного ВПК нам буде дуже важко.

"Останнім часом тут є позитивні зрушення, – вважає експерт. – Ми налагодили та збільшили випуск САУ "Богдана" (десять штук на місяць, як було заявлено, це дуже хороший показник), багато іншого. Важливо зрозуміти, що у війні все вирішують ресурси, фінанси, економіка, ВПК, мобресурс".

Читайте також на порталі "Коментарі" — останні дії різних гравців навколо війни в Україні: що відбувається і до чого готуватись.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини