Головна Новини Світ США Хто і для чого у США використовує питання допомоги Україні: які наслідки для Києва
commentss НОВИНИ Всі новини

Хто і для чого у США використовує питання допомоги Україні: які наслідки для Києва

Є надія, що у недалекій перспективі, можливо, на початку березня, питання буде вирішено у позитивному для нас ключі

28 лютого 2024, 13:35 comments3004
Поділіться публікацією:

Відбулася зустріч лідерів Сенату та Конгресу з президентом США Джо Байденом щодо підтримки України. Спікер Палати представників Майк Джонсон продовжує гнути свою лінію, називаючи пріоритетом вирішення питання захисту кордону Штатів та продовження фінансування федерального уряду, а не узгодження пакету нової допомоги Україні. Тим часом у Білому домі наголошують, що ситуація на фронтах російсько-української війни наблизилася до жахливої для Києва – саме через відмову Конгресу якнайшвидше узгодити допомогу Україні. Про що говорить ситуація навколо такого важливого для нас законопроєкту, які є варіанти розвитку подій? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Хто і для чого у США використовує питання допомоги Україні: які наслідки для Києва

Конгрес США. Фото з відкритих джерел

Громадська думка на Заході схиляється до того, що Україні слід допомагати

Ветеран зовнішньої розвідки генерал-лейтенант Василь Богдан вважає прогнозованим, що вибори в США призведуть до посилення внутрішньополітичної, міжпартійної боротьби. Передбачалося, що це може створити проблеми для України в ракурсі отримання від США фінансової, мілітарної, гуманітарної, політико-дипломатичної підтримки.

"На жаль, такі прогнози виправдалися, – констатує він. – Ми бачимо, яким чином трампістське крило в Республіканській партії намагається не так нашкодити Україні, як – демократам та Байдену повторно увійти до Овального кабінету. Безумовно, це виглядає цинічно, непорядно до України. Плюс свідчить, що в самих США не все добре з демократією, з гуманістичними цінностями. Що внутрішньопартійні, егоїстичні інтереси беруть у трампістів і самого Трампа гору над тими людськими цінностями, які вони декларують у своїх передвиборчих програмах, виступах тощо".

Але, продовжує Василь Богдан, є надія, що у недалекій перспективі, можливо, на початку березня, питання буде вирішено у позитивному для нас ключі.

"Громадська думка на Заході в цілому та в США зокрема (попри спроби РФ впливати на неї через свої інформаційно-психологічні кампанії) схиляється до того, що Україні слід допомагати. І в цьому контексті робить значний внесок наша діаспора в тих же Штатах, у Канаді. Це теж впливає на позицію як тих партій, які мають владу, так й тих, хто в опозиції. Підштовхує їх до більш серйозної допомоги Україні, перегляду концепцій і стратегій, обраних ними на період передвиборчої кампанії", – пояснює генерал.

Звичайно, зазначає він, зволікання з виділенням необхідної підтримки – неприємне для нас. І вже відбивається на ситуації на фронті.

"Але, – наголошує Василь Богдан, – є надія на краще. У тому числі виходячи з того, який довгий, кривавий, жертовний шлях пройшла сама американська нація у своєму становленні, США як держава. І революція, і Громадянська війна, і Велика депресія, і таке інше. І мені здається, що на генетичному рівні американці мають те, що дозволяє їм мати співчуття до націй і держав, які проходять схожий з ними шлях".

Дещо змінилося в добру для України сторону

Керуючий партнер "Національної антикризової групи", економічний та політичний експерт Тарас Загородній розмірковує так:

"Диспозиція в США поки що особливо не змінилася. Залишаються політичні ігри між Трампом та Байденом навколо питання міграції. Але з того моменту, як почалася історія, пов'язана з цим законопроєктом, дещо змінилося в добру для України сторону".

По-перше, зазначає експерт, європейці активно долучилися до фінансування оборони України. Це, пояснює він, подобається і Байдену, і Трампу, тому що США доведеться витрачати менше ресурсів у цьому напрямі.

По-друге, законопроєкт ухвалено Сенатом, причому в загальному пакеті Україна, Ізраїль та Тайвань (а з двома останніми у США підписані відповідні угоди про надання підтримки).

"Це збільшує шанси на ухвалення законопроєкту і в Палаті представників, – вважає Тарас Загородній. – Але є побоювання, що зберігши пропоновані кошти на військову підтримку України, нам можуть значно скоротити прямі фінансові вливання до бюджету".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що змінилося за два роки великої війни: хто зараз має перевагу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини